- Hyggelig å få riktig betalt for verdiene man har skapt

Nils Røang har fått pengene på konto fra salget, men skal jobbe i minimum fire år til i Red.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Rett før helgen kom pengene for oppgjøret av salget av Red inn på kontoen til grunnleggeren Nils Røang. Det bekrefter Røang overfor Kampanje da han mandag denne uken deltok på det store velkommen-arrangementet til Dentsu Aegis Network Norway i forbindelse med den formelle overtagelse av eierskapet i Red.

- Nå er alt ferdig og dokumenter er signert og Paal Fure tar over som styreleder. Maria Aas-Eng får Paal Fure som sjef, men vil ha sin egen ledergruppe i Red Dentsu X og være sjef for sin egen byrågruppe, sier Red-grunnleggeren til Kampanje.

Det var i april nyheten om oppkjøpet av Red ble kjent og at aksjonærene i Red  hadde gjort en avtale om  å selge Red-byråene til konkurrenten Dentsu Aegis Network Norway som eier byråer som Carat, Vizeum og Iprospect.

- Det som fikk meg til å tikke var at vi på mange måter skal forbli oss selv, være lokalisert i lokalene vi elsker og ikke minst få lov til å bygge opp Dentsu X i Norge sier Røang.

Med oppkjøpet skal Dentsu-konsernet lansere den nye byråsatsingen Dentsu X. Røang sier Red blir det største Dentsu X-byrået i Europa.

- Nå blir det bare å jobbe på videre. Dette blir mer as is enn en avslutning, sier Røang.

Les også: Byrågigant om Red-kjøpet: - Vi er samuraier som møter vikinger

Døpte om båten:

Nils Røang er en ivrig seiler og har de siste årene hatt en egen rød seilbåt der Red-logoen pryder styrbord side. I dag er logoen allerede fått påført Dentsu X-logoen også. - Jeg er stolt over å få være en del av Dentsu X, sier Røang. Her sammen med den nye eieren, Paal Fure i Dentsu. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Med denne avtalen får vi lov til å være oss selv

Det gikk lenge rykter om at Red-gruppen rigget seg for et mulig salg, men det var altså først da Paal Fure, konsernsjefen i Dentsu i Norge, tok kontakt at overtagelse var aktuelt.

- Vi ville aldri solgt til en gruppering som hadde sagt nå skal dere komme og jobbe for oss. Med denne avtalen får vi lov til å være oss selv også fremover og fortsette å utvikle oss, sier Røang.

Red har vært gjennom en voldsom reise og har vokst fra null til en milliard i omsetning siden starten i 2005, men hvor mye penger Fure skal ha betalt er ikke kjent og det vil heller ikke Røang fortelle noe om.

- Ingen kommentar.

- Det går rykter om rundt 100 millioner kroner i bransjen.

- Ingen kommentar.

- Hvordan føltes når pengene hadde kommet inn på konto?

- … hmm det er en rar følelse å selge sitt eget selskap også er det hyggelig å få riktig betalt for de verdiene man har skapt, sier han.

Les også: Red-gründere selger livsverket: - De har kjøpt oss med hud og hår

Jeg har vært med og gründet tre selskaper. Det får være nok Nils Røang

Skal makse i fire år til

Red-konsernet har klart å vise til sterk resultatvekst de siste årene og leverte i 2017 et overskudd før skatt på over 22 millioner kroner. Røang mener timing for salg var god.

- Det er bedre å selge når det går bra, enn å vente til du er over toppen, sier gründeren.

Etter det Kampanje kjenner til er vanlig tommelfingerregel å regne snittet av driftsresultat de siste tre årene og deretter gange dette med multippel på åtte til ti. Tar Kampanje i så lander man da på rundt 150 millioner kroner men det er sjelden hele summen utbetales med en gang og ofte må nøkkelpersoner jobbe i selskapet i en periode på tre-fem år.

- Det er en earn-out her og en bindingstid på fire år, sier han.

- Du skal makse i fire år til?

- Jeg skal ha en litt mer tilbaketrukket rolle og ikke lenger være styreleder og leder av selskapet. Nå er Paal Fure styreleder og Maria Aas-Eng adm. direktør. Jeg skal jobbe mer med kunder og new biz.

Han sier han er stolt over å ha bidratt til det han mener er en av de største transaksjonene i norsk byråbransje.

- Jeg tror vi må tilbake til Leo Burnett for å finne noe større. Dette er et av de største oppkjøpene i norsk kommunikasjonsbransje noensinne. Det er jeg stolt av.

Løste ut småaksjonærer før salg

Veien frem til salg har vært lang for Røang og de opprinnelige partnerne Christian Espeseth og Sigurd J. Vik. Senere har også Maria Aas-Eng og Magnus Strømnes Bøe kommet inn som partnere. Grunnleggerne av de mange byråene som Red har kjøpt opp gjennom årenes løp var allerede utløst da Dentsu ga sitt bud på Red og fikk dermed ingen glede av Dentsu-kjøpet. 

- Minoritetseierne i gruppen ble kjøpt ut og de hadde alle relativt små poster. Det har vært en ordentlig prosess og vi har jobbet med veldig proffe folk. Det Maria Aas-Eng, Christian Espeseth, Magnus Strømnes Bøe og meg selv som selger, sier han.

Dermed tyder alt på den opprinnelige partnere Sigurd J. Vik også var ute av den grupperingen som solgte Red til slutt. Han sluttet i Red i 2015, men ble sittende som aksjonær i selskapet. 

Les også: Red-partner sier opp

- Etter earn-out-perioden hva ser du for deg da?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Det viktigste nå er at Red  Dentsu x får lov til å utvikle seg som selskap og at vi som jobber kan gjøre det samme.

- Men du har gründet ditt siste mediebyrå?

- Det er riktig. Jeg har vært med og gründet tre selskaper og det får være nok, sier Nils Røang.

- Hyggelig å få riktig betalt for verdiene man har skapt