Byrågigant om Red-kjøpet:   - Vi er samuraier som møter vikinger

Bak oppkjøpet av Red-gruppen står en japaner og et av verdens største mediebyrå – med adresse Asia.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På en stor kickoff i anledning den store sammenslåingen av de to mediebyrågrupperingene Dentsu Aegis Network Norway og Red-gruppen samlet toppsjefen i Dentsu i Norge og Norden, Paal Fure, over 300 ansatte til felles samling i et sommervarmt Strømstad. Det vil i praksis si alle ansatte i Red og Dentsu-nettverket i Norge fra totalt åtte byråer

- I dag starter det og vi er blitt én familie. Nå er det dag én som det heter og det betyr at vi gjør som alle andre familier. Vi respekterer hverandre og vi spiller hverandre gode, sa Paal Fure da han ønsket sine over 100 nye kollegaer velkommen til Dentsu.

- Det er ikke ofte du har fått100 nye kollegaer på én dag?

- Nei, det er riktig. Vi har gjort noe i Danmark og fått nye familiemedlemmer i Sverige og Finland allerede, men denne transaksjonen er imidlertid den største av sitt slag i hele Europa innenfor vårt system og Red Dentsu X, som selskapet nå døpes om til, blir den største Dentsu X-virksomheten i Europa. Å ta i mot over 100 mennesker, det er et betydelig antall, sier han.

- Men med byråer som Carat og Vizeum i porteføljen allerede, hva i all verden skal Paal Fure med enda et mediebyrå?

- Red Dentsu X har en litt annen profil på sine kunder enn det vi har og vi ser at de har hatt en vilje og evne til å attrahere kunder fra et litt annet kundesegment enn det vi tradisjonelt har hatt. I tillegg så handler det om to forskjellige tjenestespektre i de to grupperingene som gjør at vi sammen blir sterkere og til slutt handler det om skalafordeler, sier han.

Se video fra velkommen-festen til Paal Fure når han ønsker over 100 Red-ansatte velkommen:

Vil ikke slå sammen byråer

Fordelen ved å være stor handler imidlertid ikke om kostnadskutting, påpeker Fure. Han er også kjapp med å avkrefte at det foreligger noen planer om å slå sammen noen av de mange selskapene Dentsu nå kontrollerer i Norge etter oppkjøpet av Red-gruppen.

- Det vil ikke skje. Men så kan det hende at enkelte av disse spesialistmiljøene vil se det formålstjenlige med et felles servicesenter og at man på den måten kan få økt konkurransekraft. Det kan være på samme måte som om man bestemmer å jobbe med vårt felles annonsestyringssenter i India. Men det viktige her er at byråene vil bestå, sier Fure.

- Burde man ikke slått sammen miljøer som Plapre og Isobar?

- Noen miljøer vil helt sikkert finne nye måter å samarbeide på, men Isobar og Red Storyline, som selskapet nå heter, er ganske forskjellige og konkurrerer i veldig forskjellige markeder. Det foreligger heller ingen planer om å slå sammen Red Performance og Iprospect, sier han. 

Med oppkjøpet, der prisen aldri har blitt kommunisert, vil Fure og Dentsu-nettverket skape en gigant på det norske byråmarkedet med en omsetning på over fire milliarder kroner og over 350 medarbeidere. Byråinntektene blir på hele 400 millioner kroner etter det Kampanje forstår og dette blir dermed den desidert største byrågruppen i Norge. 

- Var du noen gang litt i tvil om oppkjøpet skulle bli godkjent av Konkurransetilsynet?

- Nei, jeg var ikke det. Vi var under alle terskelverdiene, sier han.

Alle selskapene og de forskjellige navnene gjorde at vi så litt ut som et juletre.

Selv om Dentsu Aegis Network Norway nå kjøper Red, skal de to byrågruppene som nå teller mediebyråer som Red Media, Red Performance, Retail in Media, Carat, Vizeum og Iprospect, fortsette å konkurrere. Det er både lederen av Red Dentsu X-byråene og Dentsu Aegis-byråene, Maria Aas-Eng og Pelle Stensson, tydelige på.

Maria Aas-Eng, som nylig steppet opp som konsernsjef i Red og det som i dag er blitt hetende Red Dentsu X, benytter også sjansen til å presentere selskapets nye logo og selskapsnavn på sine byråer. Her kommer det frem at flere av de gamle Red-byråene får nye navn. Borte er navn som Plapre, Heia de som vinner og Retail in Media, som erstattes av navn som Red Storyline, Red Activation og Red Tactic

 - Vi er veldig glade i Red-navnet som er den merkevaren vi har jobbet med siden 2005. Denne rebrandingen hadde vi derfor gjennomført uansett som en følge av den store omorganiseringen i fjor høst. Alle selskapene og de forskjellige navnene gjorde at vi så litt ut som et juletre. Nå samler vi alle fem selskapene under Red og skal rive ned siloene og jobbe mer på tvers, sier Maria Aas-Eng.

Hun varsler også en større satsing på mediebyrået Retail in Media som bytter navn til Red Tactic.

- Med Retail i navnet ble det litt snevert. Vi ønsker å satse betydelig på Red Tactic som vårt nye mediebyrå og har allerede vunnet spennende kunder, sier Aas-Eng.  

- Født Dentsu X:

Sanjay Nazerali og Mike Nakamura i Dentsu X var denne uken med til Sverige da asiaterne ønsket Red-gruppen velkommen som sine nye kollegaer. - Red var naturlig født Dentsu X, sier Nakamura om sitt nye byrå. Her foran Red-båten. Foto: Knut Kristian Hauger.

Asiatisk byrågruppe står bak

Som del av Dentsu X-systemet skal Aas-Eng som jobbe tett med Denstu X-sjefen Mike Nakamura som i disse dager befinner seg i Norge for å hilse på sine nye venner og kollegaer fra Red. 

- Vi er samuraier som møter vikinger, sier Nakamura til Kampanje.

Han er i Norge sammen med sin partner Sanjay Nazerali for å være til stede på det store kickoff’et som markerer starten på samarbeidet med Red-byråene i Norge og Dentsu Aegis Network i Norge. 

Dentsu Aegis er en av de store spillerne på det internasjonale kommunikasjonsmarkedet. Etter oppkjøpet av Aegis for fem år siden har de både Dentsu Aegis-grupperingen med byråer som Carat og Vizeum med hovedkvarter i London og den opprinnelige asiatiske byråsatsingen Dentsu X. Dentsu X står alene for en total omsetning på rundt to milliarder dollar og en byråinntekt på rundt 200 millioner dollar. Selskapet er den neste største byrågrupperingen i Asia etter WPP.

- Vi startet som nettverk i 1999 akkurat som i sangen til Prince og vi utviklet vårt geografiske nedslagsfelt i den asiatiske regionen i de første ti årene, hvor vi har vært veldig suksessrike. Globalt er vi det eneste byrånettverket med opprinnelse fra Asia i kommunikasjonsindustrien i dag, sier Nakamura.

Klare for Norden

Mike Nakamura sier selskapets filosofi handler om «å tenke globalt og handle lokalt» og at Red-konsernet passet veldig godt til den asiatiske byrågruppen som er en del av Dentsu Aegis Network globalt.

- Red var naturlig født Dentsu X. Første gang jeg hørte om Red i Norge så tenkte jeg Dentsu X er allerede i Norge og vi ble veldig interesserte i selskapet. Også er X’en i logoen vår rød og de het Red, sier Nakamura til Kampanje.

Men han lister også opp flere grunner til hvorfor Dentsu-konsernet ga Paal Fure grønt lys til å gjennomføre oppkjøpet.

- Dentsu Network Norge har blitt større og større under Paal Fures sterke lederskap og de må i stadig større grad håndtere kundekonflikter. I tillegg har Red, som en av de sterkeste byrågrupperingene i Norge, utvidet virksomheten sin og jeg er sikker på at de vil gi oss ytterligere verdi i Norge, sier Nakamura.

Nazerali mener det også er en annen grunn til at Dentsu X falt for Red-gruppen.

- Norden har en veldig sterk tradisjon for å forstå innholdsmarkedsføring og er veldig dyktige på dette området. Da vi først hørte om Red trodde vi det stod nærmere Dentsu X og vår filosofi enn noe annet byrå i hele Dentsu-konsernet, sier Nazerali som er global strategisjef i Dentsu X.  

De to tror også Red som en del av Dentsu X-familien får muligheten til å vokse ytterligere enn som et uavhengig selskap.

Dentsu X er allerede til stede i en rekke markeder og Norge er det 40. markedet selskapet nå går inn i med sin byråmerkevare.

- Vil dere lansere Dentsu X også i andre nordiske markeder?

- Vi vil nå starte diskusjonene med Paal Fure, men vi har allerede lansert i Danmark, sier Sanjay Nazerali.

Nakamura og Nazerali sier man nå vil se på muligheten for at Red Dentsu X kan starte og jobbe med internasjonale Dentsu X-kunder.

- Vi er ikke et holdingselskap

På det globale kommunikasjonsmarkedet konkurrerer både Dentsu Aegis Network og Dentsu X hardt med giganter som WPP, Omnicom og Publicis. For to uker siden gikk Publicis-sjefen Arthur Sadoun hardt ut og mente den gamle byråmodellen var død og bransjen måtte rive ned de gamle siloene mellom PR, mediebyrå og reklamebyråer og gjenoppfinne seg selv som industri. 

Les også: Publicis-sjef bygger reklamerobot: - Mange sa det var galskap

Sadoun mente den tradisjonelle selskapsstrukturen bestående av et stort holdingselskap som eier en rekke forskjellige byråer ikke lenger er nok for å møte konkurranse fra de amerikanske tech-selskapene som Google, Facebook og Snapchat og de store konsulenthusene. Publicis-sjefen sier selskapet nå vil opptre mer som et plattformselskap enn et holdingselskap. En del av strategien var den mye omtalte reklameroboten Marcel, som er plattform basert på kunstig intelligens som skal sørge for at Publicis' rundt 80.000 mennesker skal jobbe sømløst på tvers nettverket og på tvers av markeder.

Bedt om å kommentere den store lanseringen til Publicis sier Dentsu-toppene:

- For å være ærlig så har Dentsu-nettverket lenge jobbet med å rive ned siloene og det er vi veldig gode på. Vi startet med dette for fire år siden. Vi kaller det for vår operating model (operasjonell modell, red. anm.). WPP, Omnicom og Publicis frem til i dag er holdingselskaper med siloer, men vi har ingen siloer lenger.

De to sier selskapene fokuserer på en bunnlinje for alle markeder og dermed ikke trenger å bekymre seg for utviklingen i hvert enkelt marked.

- Frem til i dag har vi vært det eneste selskapet som har en slik modell og noe som er veldig viktig er at vi er et nettverk og ikke et holdingselskap. Vi har heller ikke hatt noen reklamebyråer i nettverket vårt, noe som har gitt oss muligheten til å samarbeide med alle. Vi står fritt til å samarbeide både internt og eksternt med hvem som helst både med reklamebyråer, sponsorselskaper og teknologiutviklere, sier Nazerali.

- Hva tenker dere om Marcel?

- Dette er ikke noe nytt for oss. Vi har bygd og utviklet tilsvarende plattformer allerede og tok dette i bruk allerede for fire år siden for alle selskapets 40.000 ansatte. Utfordringen er å få de ansatte til å bruke det og det får du bare til hvis det ligger i DNA’et ditt, sier Nakamura og Nazerali.  

Byrågigant om Red-kjøpet:   - Vi er samuraier som møter vikinger