- Respekterer påslag
Lars Erik Jensen i Telenor var en av de første på annonsørsiden som var tydelig på at de høye kostnadene ikke var overraskende all den tid det koster mer å kjøre digitale kampanjer. At det koster mer å kjøpe programmatisk har Jensen derfor ingen problemer med.
Les også: Norske annonsører reagerer på programmatic-regning
- Annonsøren bør ha respekt for påslag som gjøres i forhold til tid brukt på kontoen i henhold til optimaliseringer og så videre, men da er det viktig at også mediebyråer synliggjør verdien av å presse den mediekrona gjennom kverna og at output i andre enden er mer verdt for annonsøren en å kjøpe annonser på andre måter, sier Jensen.
Men utfordringen kommer dersom høye teknologikostnader «spiser opp effekten».
- Er det slik at eventuelle teknologikostnader og andre påslag spiser opp effekten av den lave CPM-prisen? I så fall så er det annonsørenes ansvar å finne ut av hvor mye man betaler for at en målrettet annonse skal bli vist til en tiltenkt bruker og deretter regne denne interaksjonen hjem, inklusive alle påslag i regnestykket, sier han.
- Setter mediene prisen for lavt?
Jensen lar seg også overraske over at mediebransjen og publisistene har latt prisene falle så mye som de har gjort.
- Jeg undrer meg over hvordan man i dag kan kjøpe premium placements i programmatic, eller store formater på premiumsider til en brøkdel av det prisen var for ikke mange år tilbake. Hvordan mediene kan forsvare å selge visningene sine så billig, det undrer meg, sier han.
Han er også åpen for at annonsørene må tåle å ta litt av kritikken.
- Når man møter folk i bransjen så er det en tydelig frustrasjon rundt dette med at mediene sliter med å kunne levere god nok kvalitet på sine visninger til så lave CPM-priser. Er det da annonsøren som har presset prisen for lavt? Ut fra programmatisk annonsering sine kjerneegenskaper, så skal jo denne prisen justere seg selv gjennom et bud-prinsipp. Jeg tror også at noe som mediene, mediebyråene og annonsørene bør sette seg ned å bygge forståelse rundt, er nettopp det som skjer i selve budgivningen og hvordan den faktisk fungerer, sier han.
Han spør seg om ikke mediene i utgangspunktet har satt prisen for lavt når en ser budgiver vinne på priser ned mot 12 øre på et premium annonseformat.
- Har da mediene satt prisen for lavt i utgangpunktet? I så fall hvorfor har de de? Er det for å i det hele tatt være med i kampen om å få levere annonser eller er det andre mekanismer som drar denne prisen ned. Her tror jeg det er behov for å bygge forståelse, sier Jensen.