Har vært tolv år på podtoppen i Norge: - Regnet med en halvering av lyttertallene

Selv om lyttertallene stupte og fansen ble rasende angrer ikke podkastpionerene Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne på at de gikk til Schibsted og fra reklame til abonnement.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

En av podkastene som Schibsted og Podme nyter godt av er podkasten «Tusvik & Tønne». Podkasten er en humorpodkast med de to kvinnelige komikerne og humorprofilene Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne. Ikke bare har de to en av Schibsteds aller mest populære podkaster, de var også blant de første i landet som beveget seg inn i dette nye markedet.

- Vi var størst i fem år og det koste vi oss jo voldsomt med, sa Sigrid Bonde Tusvik da hun gjestet den store podkastkonferansen «Podivalen» på Pressens Hus tidligere i år.  

Men det er veldig lenge siden. Ja, det er faktisk gått hele 12 år siden Tusvik og Tønne startet opp sin humorpodkast.  

- Hvordan har dere klart å fornye dere?

- Det er jo litt som standup-livet. Vi er jo trent opp til at du skal ha noe interessant å si fra scenen hver uke. Podkasten vår blir jo litt det samme, sier Bonde Tusvik.

- VI følger jo med på det som skjer i livene våre og det som skjer rundt oss og alt dette bringer vi inn i podkasten, sier Lisa Tønne.

Les også: Amazon-aktuelle Sigrid Bonde Tusvik med VGTV-stikk: - Vi har de største stjernene

Jeg blir aldri lei av å podde med Lisa. Men jeg blir litt lei av henne hvis hun snakker mye om hest. Sigrid Bonde Tusvik, podkaster og komiker

- Schibsted passer på oss

De to har holdt sammen i tykt og tynt og delt både oppturer og nedturer enten de kommer fra podkasten eller privaten. I podkasten har de to berørt vanskelige temaer som både livskriser, samlivsbrudd og hjerneslag. Suksessen med podkastene mener de to programskaperne handler om at innholdet oppleves som ekte og ærlig.

- Det tror jeg vi vinner mye på, sier Tønne.

Podkasten «Tusvik og Tønne» har også en regel som går på at det ikke skal redigeres eller klippes i episoden.

- Det er ikke lov å ta bort noe og det vet lytteren. Da blir det også ekstra spennende å høre på tror jeg. Lytteren vet når vi har gjort ting som vi nesten ikke orker å snakke om og å si høyt, sier Bonde Tusvik.

- Da blir man nesten glad når den andre tør å si det høyt for deg. Det er ingen ting som er mer gøy enn at den andre blir sjokkert eller ler høyt. Vi tøffer oss for hverandre hver eneste uke, sier Tønne.

I 2021 meldte de to overgang til Schibsted-selskapet Podme som på noen år har bygd seg opp en stor base av abonnenter og ikke minst andre podkastprofiler. Men selv om de frittalende podkastvertene har kommet inn under Schibsteds redaktørvinger, har ikke produktet blitt noe glattere. Ekteheten har de beholdt, fastholder de to.

- Det er derfor Schibsted ville ha oss. Det ville vært rart hvis de sa at nå må dere være noen andre, sier Tusvik

- Hadde de hatt et ønske om å strupe oss, kunne de like gjerne tatt inn noen andre, sier Tønne.

Ryktet var lenge at podkasten «Tusvik og Tønne» ikke fulgte pressens etiske kjøreregler. Nå innrømmer de at det er fint å kunne lene seg på et større mediehus.

- I og med at vi er komikere kan vi trekke det lenger enn det en journalist nok kan, så det er fint å ha flinke folk på Podme som skjønner den biten og som kan Vær Varsom-plakaten. Kristin (Ward Heimdal, Podme-sjef red. anm.) passer på oss, sier Tusvik.

Les også: - En av de aller viktigste podkastene for å etablere Podme

Tjener mest på sceneshow:

Selv om Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne har holdt på med podkast i mange og sannsynligvis tjener godt med penger på den geskjeften, kommer den største omsetningen andre steder fra. - Vi tjener mest på showene og firmaopptredener vi har, sier de to.

Trodde på en halvering av lyttertallene

Med sin podkastsatsing har Schibsted hentet inn store profiler som Herman Flesvig, Harald Eia og gjengen bak Papaya, Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim og tanken er å få brukerne til å betale et månedsabonnement til 99 kroner i måneden for å høre alle podkastene.  Overgangen til Podme var imidlertid ikke bare enkel ettersom «Tusvik & Tønne» lenge var en podkast som var reklamefinansiert og ikke bak abonnement.

- Var det tøft å se de første tallene bak abonnement?

- Ja, men det hjalp at vi hadde vært gjennom dette en gang før, sier Tønne.

Det var nemlig ikke første gang Tusvik og Tønne opplevde et fall i lyttertall. Også da duoen gikk fra Itunes til Acast kom det et stort dropp på grunn av endringer i målemetoder.

- Det var veldig hardt og det skjedde på en tid der mange podkaster la ut sine episoder og inntok førsteplassen. Så er vi plutselig den eneste podkasten som faller på listene. Men det var med vett og viten. Vi hadde fulgt med på utviklingen i Sverige og sett at tellingen kom til å endre seg, sier Bonde Tusvik.

- Hvordan har det gått med lyttertallene etter overgangen til Podme?

- Jeg vil ikke være konkret på det, men på forhånd regnet vi med en halvering av lyttertallene, sier Tusvik.

Det er veldig bra å være i et så stort konsern som Schibsted. De har mulighet til å stå i skoa sine og er som et godstog som durer på videre. Lisa Tønne, podkaster og komiker

Hadde over 100.000 nedlastninger

Fortsatt er det slik at at mange av Podmes konkurrenter som Spotify, Podimo, Bauer Media og P4 satser på enten rene reklamepodkaster eller hybridprodukter. Ifølge tall fra Mediebyråforeningen fortsetter også reklameveksten i podkastmarkedet og det med hele 76 prosent etter første halvår i år.  «Tusvik & Tønne» var lenge en stor reklamefavoritt som på det meste hadde over 100.000 nedlastninger per episode for «Tusvik og Tønne».

- Nådde dere et tak på reklame?

- Nei jeg tror det hadde vært mulig å øke mer.  Vi var tidlig ute og de store aktørene hadde ikke kommet på banen enda, sier Tønne.

Selv med nedjusterte forventninger, er de to podkastmakkerne trygge på at lyttertallene også vil ta seg opp igjen innenfor betalingsmodellen til Schibsted.

- Vi skal leve lenge med dette, så vet vi at det ikke er noe vits i å stresse selv med en halvering. Vi regner med at det skal komme opp igjen og det handler om at lytterne skal vende tilbake, sier Tusvik.

- Er det på vei opp?

- Ja, det jobber seg sakte oppover. Men man må tåle at det tar tid. Og det er veldig bra med å være i et så stort konsern som Schibsted. De har mulighet til å stå i skoa sine. Det er som et godstog som durer på videre, sier Tønne.

Her kan du se regnskapstallene til Lisa Tønnes selskap Fjaselisa AS. Alle tall i MNOK. Halvering for Tønne

Fjaselisa  2023 2022 Endring i %
Omsetning 4,0 6,6 - 40
Driftsresultat 2,3 4,8 - 52
Resultat før skatt 2,4 4,7 - 48

Så langt er ikke regnskapstalllene til Sigrid Bonde Tusviks selskap Sigtus AS offentlig tilgjengelige, men selskapet hadde i 2022 en omsetning på 9,2 millioner kroner og et overskudd før skatt på 5,4 millioner kroner. 

- Dårlig stemning og sure meldinger

Fansen derimot var ikke like fornøyde da Tusvik og Tønne plutselig befant seg innenfor en betalingsmodell. Da ble det plutselig «jævlig dårlig stemning» og «mange sure meldinger.»

- De var rasende og sinte. Men det er frykten for det nye. Lisa har jo selv ikke klart å logge inn på Podme. Det er jo en del sånne folk som ikke bare er rasende, men som ikke rekker å laste ned appen fordi de har så mye annet å gjøre. Sier Tusvik.

I dag kan de to ikke se for seg å gå tilbake til en reklamefinansiert plattform igjen.

- Det ville vært gammeldags ikke å være bak en betalingsmur. Det er som å si at jeg går bare for lineær-TV. Det hadde vært merkelig, sier Tusvik. 

- Var dere i tvil om å bytte til Schibsted noen gang?

- I og med at vi er foregangspersoner på podd i Norge så ville det være rart at når det først kom en ny greie så skulle vi stå igjen på perrongen. Men vi diskuterte det nøye og vi slang oss ikke på med en gang og måtte gå mange runder med oss selv og Schibted. Men i dag mener vi det var veldig lurt, sier hun.

Les også: Schibsted taper 42 millioner kroner på podkast-satsing: - Etter planen

Store millionkontrakter

Schibsted har investert voldsomt i sin podkastsatsing som så langt har opparbeidet seg et samlet tap på 100 millioner kroner. Deler av kostnadene er millionkontraktene til noen av landets største komikere og podkastprodusenter.

- Hvordan har overgangen til Podme vært økonomisk for dere?

- Vi kan ikke si noe beløp, men det har vært veldig bra økonomisk. Når du tar en sjanse skal det jo lønne seg hvis det går bra. Vi er litt sånne personer som hopper tidlig også får man en kompensasjon for at man er villig til å ta sjansen, sier Tønne.

- Men vi hadde det godt økonomisk i forkant også med reklamesalget. Det var ikke en sånn vanvittig overgang, sier Tusvik.

- Podkasten i dag er mer enn en hyggelig bigeskjeft?

- Ja, det er mer enn det, sier Tusvik.

- 12 år. Blir dere aldri lei hverandre?

- Ikke på podden. Det har vi aldri blitt. Jeg blir aldri lei av å podde med Lisa. Men jeg blir litt lei av henne hvis hun snakker mye om hest, smiler Tusvik. 

Har vært tolv år på podtoppen i Norge: - Regnet med en halvering av lyttertallene