Kraftig resultatfall i Dagsavisen – dobler underskuddet

Omsetningsfallet på over 23 millioner kroner svekker resultatet i Dagsavisen kraftig.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er tøffe tider for flere av de store mediehusene og det er det også i Dagsavisen. Det kommer tydelig frem i den ferske årsrapporten der avisen legger frem et underskudd på driften på over seks millioner kroner.

Det er en kraftig forverring sammenlignet med tallene fra året i forveien, da tilsvarende resultat var på minus 3,2 millioner kroner. Den økonomiske situasjonen i avisen som er en del av Mentor Medier-konsernet har dermed svekket seg betydelig når avisens underskudd nesten dobles i størrelse i 2023. Her skal det legges til at avisen  i 2022 fikk en gave fra Stiftelsen Dagsavisen på nesten ti millioner kroner som bidro til å styrke avisas økonomi. Uten den gaven ville 2022-tallene svært blodrøde. 

Men den kraftige inntektssvikten fortsetter å senke resultatet i Dagsavisen. Fjorårets omsetning faller fra 145 millioner kroner til 119 millioner kroner, som var omsetningen i 2022. Det er en nedgang på over 23 millioner kroner, eller et fall på nesten 17 prosent. 

Avisen jobber godt med kostnadene som faller med rundt 20 millioner kroner, men det er altså ikke nok for å demme opp inntektssvikten og dermed øker underskuddet.

- Dagsavisen er i ferd med å gjennomføre en ganske stor omstilling. Vi har sett det som viktig at vi samler alle kreftene våre bak ett avisprodukt: Dagsavisen. Vi har kuttet ut alle andre utgaver og jobber nå kun med det som er kjerne for oss. I tillegg har Dagsavisen hatt behov for å endre strategi digitalt, fra mye freesite og annonsebasert digital modell til å være en abonnementsavis også på nett, sier sjefredaktøren Andreas Heen Haaland-Carlsen til Kampanje. 

Les også: Millionunderskudd i Dagsavisen – i dag kutter redaktøren sin første papirutgave

Kraftig fall i abonnementsinntekter

Det er særlig opplagsintektene som butter for Dagsavisen. Annonseinntektene holder seg noenlunde stabilt, men fallet i abonnementsinntekter er kraftig og dropper fra 80 millioner kroner til 68 millioner kroner. 

- Dagsavisen har brukt vårhalvåret på å skru oss om fra mye freesite til abonnement, og vi kommer til å fortsette å jobbe hardt med å lykkes med den omstillingen i tiden framover, sier Haaland-Carlsen. 

Etter en større omlegging for et par år siden kommer nå Dagsavisen ut med avis tre ganger i uken på papir, men avisen har også en nettavis med løpende nyhetsdekning. Tilbud av typen fem uker for fem kroner gir imidlertid lite slag på kassa med mindre markedsføringen konverterer prøveabonnentene over til faste og fullt ut betalende kunder.

Opplaget var i andre halvår 17.242 og det var en nedgang på 3.545 fra tilsvarende periode året i forveien. Basert på siste lesertallsmåling har Dagsavisen i dag 140.000 daglige lesere, hvorav 27.000 er på papir og 118.200 lesere digitalt. 

- Fallet i trafikk fra Facebook i tillegg til et tøffere marked på digitale annonser har gjort det enda tydeligere for oss at endringen mot å bli en abonnementsavis også på nett er retningen vi skal gå, sier sjefredaktøren. 

Avisen har gjennom fjoåret også avviklet lokalavissatsingene Demokraten og Rogaland Avis.

Les også: Polaris Media kjøper seg inn i Dagsavisen og Vårt Land

Her kan du se regnskapstallene til Dagsavisen for 2023. Alle tall i MNOK. Nesten en dobling av underskuddet i Dagsavisen

Dagsavisen 2023 2022 Endring i %
Omsetning 119,6 142,7 - 16
Driftsresultat - 6,1 - 3,2 - 90
Resultat før skatt - 5,0 - 2,7 - 85

Fikk ny sjefredaktør

Det er en ærverdig avis som nå legger frem sine tall. 11. mai i år kunne Dagsavisen fortelle at det hadde gått 140 år siden avisen kom ut aller første gang.

- Siden har bare fascismen stoppet oss, skrev politisk redaktør i Dagsavisen, Lars West Johnsen, i en kommentar. 

Les også: - Det var en gang en avis som ble til en nasjon

Rett før jul i fjor ble det også kjent at Andreas Heen Haaland-Carlsen fikk jobben som ny sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen. Haaland-Carlsen kom fra stillingen som sjefredaktør i Aller-selskapet, Aller X med merkevarene Sol og Kode24. 

- Det er en ære å få lede avisa for venstresiden i hele Norge framover. Dagsavisen har en stolt historie, en dyktig redaksjon og avisa er viktig for veldig mange, sa Haaland-Carlsen da han fikk jobben. 

Haaland-Carlsen tok over jobben etter Eirik Hoff Lysholm som forsvant til Amedia og Avisa Oslo

Samtidig med at det ble kjent at avisen måtte ut å jakte ny sjefredaktør kom også beskjeden fra Medietilsynet om at Dagsavisen var en de avisene som fikk et kutt i den statlige mediestøtteordningen. Kuttet var imidlertid ikke særlig stort og bare på rundt en halv million kroner av totalt 28 millioner kroner. 

Eieren av Dagsavisen, mediekonsernet Mentor Medier forsyner seg godt av de rundt 400 presstestøtte-millionene som staten deler ut hvert år. I 2023 gikk 18 prosent, knappe 70 millioner, til Mentor Medier. 

Les også: - De siste ti årene har Dagsavisen mottatt rundt 400 millioner kroner i pressestøtte

Ny sjefredaktør:

Andreas Heen Haaland-Carlsen ble pekt ut som ny sjefredaktør i Dagsavisen før jul i fjor.

Kraftig resultatfall i Dagsavisen – dobler underskuddet