Sjefredaktør Øystein Hage i Fiskeribladet er en av dem som med Medietilsynets nye pressestøtteordning må forberede seg på langt trangere tider fremover. 

- Dette er så ille at jeg har ikke ord, sier Hage i Fiskeribladet til Kampanje.

Tirsdag ettermiddag presenterte Medietilsynet resultatet av årets tildeling av pressestøtten, og der enkelte aviser som Morgenbladet kan slippe jubelene løs, er Fiskerbladet en av avisene som mister mest støtte.

Kuttet i år blir på 2,6 millioner kroner, men det blir verre. I forbindelse med overgangen til ny beregningsmodell, vil Fiskeribladet nærmest miste så godt som alle støtte i 2026.

Mister 76 prosent av støtten
Etter at overgangsordningen de neste årene er slutt, vil Fiskeribladet sitte igjen med fattige 2,6 millioner kroner. Det kommer frem i en fersk utregning som Medietilsynet har sendt Fiskerbladet i dag.-

- I forbindelse med omleggingen mister vi 76 prosent av støtten vi hadde i fjor, sier han.

Årsakene til de voldsomme kuttene er at Fiskeribladet ligger i kategorien «Nasjonale nisjemedier», en kategori av aviser som vokser med stadig nye titler. Fra før av har nettaviser som Medier24 og Subjekt vært inne i ordningen, men nå utvides denne til også å telle nettaviser som Document.no og Filter Media.

- Det er flott at det er flere som slippes inn i ordningen vi har med pressestøtte, men det er jo primært nisjemedier som kommer inn. Det er samtidig denne gruppen som får minst penger, sier Hage.

- Tør ikke tenke på hva som skjer
Han sier tallene er fundamentalt forskjellig fra hva han ble forespeilet i forbindelse med det som ble tegnet opp i fjor da den nye ordningen ble presentert.

- Vi er nå på halvparten av det som ble skissert. Jeg er sjokkert, sier han.

- Hva skjer med Fiskeribladet nå?

- Vi har gått ned fire stillinger i redaksjonen allerede i forbindelse med kuttet i år og utfordringene i annonsemarkedet. Jeg tør rett og slett ikke tenke på hva som skjer, sier han.

Han sier han har vært i kontakt med mediepolitikerne og besøkt Stortinget uten å få særlig gehør. Nå er han i tillegg til egen avis også bekymret for demokratiet og den politiske debatten rundt «en av Norges aller viktigste næringer».  

- Dekningen av Norges nest største eksportnæring vil bli marginalisert. Dette er en næring som til tross for sine 150 milliarder kroner og 100.000 sysselsatte kommer lite til orde i andre medier. Vi fikk lovnader fra politikerne om at dette ikke skulle gå utover oss, men så tar de sakte livet av oss. Jeg må nesten sette et spørsmålstegn om Medietilsynet er klar over hva de gjør, sier Hage.

Her kan du se alle avisene som får støtte for inneværende år.