Dagbladet med sterkeste resultat på over ti år: - Vi har styrket oss i mediemarkedet

Dagbladet tjener nå mer enn eieren Aller Media Norge gjør til sammen og tre ganger så mye som erkerivalen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Tobias Fredø

Forrige uke kom Schibsteds norske mediehus med sine tall, og de viste en kraftig resultatforverring for nær samtlige av avisene i Schibsteds nyhetsdivisjon. Dette bildet er gjennomgående for de norske mediekonsernene som etter et særdeles sterkt 2021, har måttet rapportere om markante resultatnedganger for 2022. Både Polaris Media og Amedia har måttet se bunnlinjen krympe med henholdsvis 30 og 40 prosent. 

For konkurrenten Dagbladet er derimot historien en litt annen. Etter flere medieoppslag om sterk vekst i lesertall, klasker nå tabloidavisen i bordet med bedre resultater enn på lenge. Til tross for at driftsresultat faller med 27 prosent, og ender på 68,5 millioner kroner, trekker finansinntekter på 42,8 millioner opp resultatet før skatt som ender på hele 111 millioner kroner. Det er det beste resultatet Dagbladet har hatt på over ti år. 

- Sammenlignet med resten av markedet er vi svært fornøyd med disse resultatene, sier Dagbladets nye sjefredaktør Frode Hansen til Kampanje før han fortsetter:

- Dagbladet har over tid styrket seg i det norske mediemarkedet. Fjorårets resultat er svært gledelig lesing. 

I fjor omsatte tabloidavisen for 599 millioner kroner, som er en økning på 36 millioner kroner fra året før. Samtidig har avisen en driftsmargin på 11,4 prosent. Hansen fremholder at resultatene er drevet frem av en «styrket posisjon».

- Og et meget godt arbeid kommersielt, sier sjefredaktøren. 

Dagbladets salgsinntekter viser nemlig at annonseinntektene økte med hele 65 millioner kroner fra 2021 til 2022, og ender på 395 millioner kroner. Det er nå mer enn dobbelt så mye som Dagbladet selger papiravis for. Fra 2021 til 2022 falt avissalget nemlig med omtrent 30 millioner og ender på 171,6 millioner kroner. 

Les også: Aller Media slår sammen tre mediedivisjoner – én toppsjef ryker ut av ledelsen

Det er vanskelig for meg å kommentere VGs tall. Jeg er opptatt av å bygge et sterkt Dagbladet, slik at vi kan investere mer i journalistikk. Frode Hansen, sjefredaktør i Dagbladet.

Trekker frem Ukraina-krigen som årsak for leservekst

Frode Hansen og Dagbladet trekker også frem at de i fjor opplevde en markant brukervekst. Tall fra MBL viser at de var den avisen blant nyhetsmediene som hadde høyest digital leservekst. Avisen leses av 1,4 millioner i Norge hver dag.

- Vårt løfte er å være «Først med siste nytt», samtidig som vi skal avsløre og ikke minst underholde. Vi har en fantastisk redaksjon som jobber døgnet rundt for å gi brukerne en god tabloid miks, kommenterer Hansen.

Han mener samtidig dekningen av krigen i Ukraina var hovedårsaken til Dagbladets digitale vekst i fjor. 

- 2022 var preget av denne konflikten, og vi satset massivt på alle våre plattformer, sier han.

Les også: Dagbladet tar innpå VG i ny nettmåling: - Det er svært gledelige tall

- Også blitt truffet av situasjonen alle står i

Hele Aller-konsernet og Dagbladet opererer med avvikende regnskapsår og lukket bøkene sine 30. september 2022 i fjor. Det betyr at Dagbladets regnskap til dels «unnslapp» det stramme annonsemarkedet inn mot jul i fjor, samt de markant økende prisene for papir, trykk og distribusjon. I tillegg var som kjent 2021 et meget sterkt år for mediebransjen, og her dro Dagbladet altså med seg siste kvartalet inn i bøkene.

Utviklingen i 2023 har ikke vært noe bedre enn 2022, og Kampanje har i vår både omtalt krympende annonsemarked, nedleggelser av mediesatsinger og svake kvartalstall for mediehus.

- Hvordan har det sett ut for Dagbladet nå de seneste kvartalene?

- Det er ikke å legge skjul på at vi også har blitt truffet av situasjonen vi alle står i. Men vår kommersielle avdeling er offensive og svært fremoverlente - og gjør en kjempejobb i et mer krevende marked, sier han.

Sammenligner man avisens 2022-tall med morskonsernet Aller Media Norge, ser man samtidig at Dagbladet står stødig på egne ben. De tjener nemlig mer penger enn morskonsernet til sammen, som kunne loggføre en omsetning på nær 1,7 milliarder kroner og et driftsresultat på 59 millioner kroner for norgesvirksomheten i 2022. 

- Hva forteller det deg?

- Aller Media har gjort en del strategiske investeringer det siste året som også kommer Dagbladet og de andre merkevarene til gode, svarer Hansen.

- Opptatt av å bygge et sterkt Dagbladet

Dagbladet er i dag Norges nest mest leste nettsted etter hovedkonkurrenten VG, som i fjor måtte se sitt driftsresultat falle med nær 80 prosent til 38 millioner kroner. Samtidig endte resultatet før skatt på 36 millioner kroner. 

Det betyr med andre ord at utfordreren Dagbladet nå tjener langt mer penger og opererer med høyere marginer enn konkurrenten. 

- Dere tjener tre ganger så mye som konkurrenten VG, hva tror du dette skyldes?

- Det er vanskelig for meg å kommentere VGs tall. Jeg er opptatt av å bygge et sterkt Dagbladet, slik at vi kan investere mer i journalistikk, svarer Hansen

Her kan du se Dagbladets regnskapstall for 2022. Alle tall i MNOK.Resultatet på driften faller - men resultatet før skatt er det sterkeste på lenge

Dagbladet AS 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 599,7 563,4 + 6,4
Driftsresultat 68,5 93,9 - 27,0
Resultat før skatt 111,0 93,4 + 18,8

Dagbladet Pluss tilbake i minus

Samtidig som Dagbladet leverer sterke resultater går det litt tråere for abonnementsutgaven, Dagbladet Pluss. Der faller både omsetning og resultat etter et år med overskudd i 2021. 

Omsetningen ender på 64,5 millioner kroner og driftsresultatet ender på minus 3,3 millioner kroner. 

Nylig omtalte Kampanje også Aller X-resultatene. Der finner man blant annet nyhetsnettstedene Sol, Elbil24 og Kode24. I 2022 omsatte de tre selskapene for 57 millioner kroner. Samtidig falt driftsresultatet med omtrent tre millioner kroner og endte på 4,9 millioner. 

Les også: Aller Media-nettaviser slår av tre millioner på resultat: - Vi er fornøyde

 

Her kan du se regnskapstallene til Aller Media i Norge for regnskapsåret 2021 /2022*. Alle tall i MNOK. Svekket resultat i Aller Media

Aller Media Norge 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 1.667,0 1.594,0 + 5
Driftsresultat 59,0 175,0 - 66
Driftsmargin 3,5 11 -

*Aller Media følger et såkalt avvikende regnskapsår og lukket dermed bøkene 30. september.

Dagbladet med sterkeste resultat på over ti år: - Vi har styrket oss i mediemarkedet