Onsdag denne uken la Schibsted frem sitt 2022-resultat for sine norske mediehus, og tallene der viser at lønnsomheten stuper med rett under 70 prosent. Årsresultatet ender på 59 millioner kroner. Det er samtidig Aftenposten som tjener klart mest av Schibsted-avisene med et resultat før skatt på 98 millioner kroner. Til sammenligning hadde VG et resultat før skatt på 36 millioner. Det skriver konsernet i en pressemelding.

- Samtidig som 2022 var et ekstraordinært nyhetsår, spesielt med utbruddet av krigen i Ukraina, så var det også et år som ble krevende finansielt hovedsakelig som følge av betydelig press på printøkonomien vår, sier konserndirektør for Schibsteds nyhetsmedier, Siv Juvik Tveitnes, i pressemeldingen.

- Til tross for en rekke kostnadsreduserende tiltak så har de norske selskapene i News Media gjort en imponerende jobb med å utvikle seg og levere stor verdi til brukere, abonnenter og annonsører, fortsetter hun.

Historisk underskudd i E24
Det er særlig næringslivssatsingen E24 som trekker ned det samlede resultatet for Schibsteds nyhetsdivisjon. Nettavisen taper nemlig hele 39 millioner kroner i 2022. Det er det største tapet nettavisen har loggført siden satsingen så dagens lys i 2006. Samtidig faller omsetningen med rett under 14 prosent og ender på 130 millioner kroner.

- Det negative resultatet var forventet som en konsekvens av den vedvarende næringslivssatsningen, kommenterer Tveitnes.

Dermed har E24 tapt bokført et driftsunderskudd på hele 72,5 millioner kroner de siste tre årene i jakten på å bli Norges «største» næringslivsavis.

Her kan du se alle regnskapstall til E24 for 2022. Alle tall i MNOK.

E24 2022 2021 Endring i %
Omsetning 130 151 -13,8
Driftsresultat -39 -5 -762,1
Resultat før skatt -39 -4 -780,1

- Satsningen på næringslivsjournalistikk har ført til at E24 på imponerende vis har tatt posisjonen som Norges største næringslivsavis, og den satsningen fortsetter, sier Tveitnes.

I pressemeldingen påpeker hun samtidig at E24 økte sine annonseinntekter med 11 prosent og sine abonnementsinntekter med 27 prosent i 2022. Nå har nettavisen en «klar ambisjon om å bli lønnsomme neste år».

- Som per i dag ser ut til å være innenfor rekkevidde, fortsetter Tveitnes.

Lyspunkt i VGTV
Samtidig kan Tveitnes glede seg over at VGTV igjen kan vise til pluss-resultater med et resultat før skatt på fire millioner kroner i 2022. Omsetningen faller dog med 20 prosent og ender på 110 millioner kroner.

- VGTV har i løpet av 2022 levert flere vellykkede produksjoner, som en ny sesong med seermagneten «Ikke lov å le på hytta» og flere nye konsepter som blant annet «Ylvis i Sogn». Disse har bidratt sterkt til at VG+ stadig tiltrekker seg nye abonnenter, kommenterer Tveitnes før hun fortsetter:

- Profilgalleriet til VGTV trekker dessuten mange unge brukere, som er viktige for VG å nå. Bedringen i årsresultat er i hovedsak drevet av den nye forretningsmodellen, men selskapets isolerte lønnsomhet er vanskelig å måle og må sees i sammenheng med VG AS, sier Tveitnes.

Schibsted opplyser nemlig om at det i juli 2021 ble besluttet en ny forretningsmodell for VGs videosatsing. Nå er de et produksjonsselskap som leverer underholdningsproduksjoner til VG og PodMe, i tillegg til å stå bak distribusjon av VGTVs lineærkanal. 

- Primærinntekten for selskapet er siden denne datoen endret fra annonseinntekter til salg av innhold og produksjon, heter det i meldingen.