Warholm har fått ni ganger mer medieoppmerksomhet enn OL-gullvinner: - Jeg er ikke forundret

Markedssjefen i Norges triatlonforbund synes medienes sportsdekning er for smal.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Natt til mandag tok Kristian Blummenfelt OL-gull i triatlon, noe 165.000 seere satt våkne til langt på natt for å få med seg. 

Med det skrev Blummenfelt seg også inn i norsk idrettshistorie, som Norges eneste gullmedaljør i triatlon noensinne. Han har i tillegg gått fra å være et relativt ukjent navn til å pryde forsidene på riksmediene.

Ikke overraskende viser tall Kampanje har fått tilsendt fra Retriever at mannen bak den historiske bragden ikke alltid vært mye omtalt i media sammenlignet med andre idrettshelter som friidrettsstjernen Karsten Warholm.

Tallene fra Retriever viser at Karsten Warholms navn dukker opp nærmere ni ganger oftere i Retrievers redaksjonelle kilder, enn OL-gullvinner Kristian Blummenfelts. Retriever har søkt åpent på navnene i alle redaksjonelle kilder som Retriever har tilgang til i tidsperioden 1. januar 2018 til 26. juli 2021. Kampanje fikk tallene tilsendt klokken 15.45 sistnevnte dato, hvilket vil si at artikler om Blummenfelts gull er tatt med i statistikken.

Karsten Warholm og Kristian BlummenfeltMediedekning

Profiler 2018 2019 2020 2021 Totalt
Karsten Warholm 4157 5329 3597 2167 15250
Kristian Blummenfelt 376 400 359 576 1711
Total 4533 5729 3956 2743 16961

Kilde: Retriever. Generert: 26.07.2021

Han har blitt kommunisert som et medaljehåp, men helt nederst i artiklene Per Morten Hjemgård

- Ikke underkommunisert som medaljehåp

Markedssjef i Norges triatlonforbund Per Morten Hjemgård mener, tross de enorme forskjellene på mediedekning, at Blummenfelt ikke har blitt underkommunisert som et gullhåp.

- Han har blitt kommunisert som et medaljehåp, men helt nederst i artiklene, sier Hjemgård og legger til:

- Warholm har prestert i mange konkurranser. Det samme har forsåvidt Kristian, men vi kjemper alle om oppmerksomheten. Det er NRK, TV 2 og de andre større mediekanlene som sender sport og når de velger å sende konkurranser som Warholm deltar i, så gir det han en fordel. Vi har prøvd å få dem til å sende triatlon-konkurranser tidligere i år, hvorpå de har takket nei. Kristian har vunnet to av de disse konkurransene og hatt gode prestasjoner i de andre. Men jeg mener likevel ikke at han har vært underkommunisert.

- Mener du at media dekker bredt nok? Eller er det litt for enkelt å gå til de allerede etablerte stjernene?

- Det handler jo om klikk og clickbait. Man bruker «hot button words» som Warholm og Ingebrigtsen. Det får man oppmerksomhet av. Men, ære være media de siste dagene. De har fått triatlon inn i enhver setning og det er moro for oss, sier Hjemgård.

- Men nei, jeg synes ikke det dekkes bredt nok.

Les også: Nesten 800.000 så Warholm sette ny verdensrekord: - Enormt høye tall

- Det er en utfordring å få oppmerksomhet rundt sin sport

Hjemgård forteller at han ikke er overrasket over at det er så stor forskjell på mediedekningen av Warholm og Blummenfelt, til tross for at begge var ansett som gullhåp i forkant av lekene.

- Jeg er ikke forundret, for det handler om tidligere prestasjoner. Men når det er sagt, så tror jeg Kristian blir å regne med i nyhetsbildet fremover, sier han.

Markedssjefen legger til at det alltid kommer til å være en utfordring å få spalteplass i media av den enkle grunn at noen idretter bare får mer oppmerksomhet.

- Det er en utfordring å få oppmerksomhet rundt sin sport. Uansett som det gjelder triatlon, skyting, løping og til og med fotball - selv om det er noen idretter som får mer oppmerksomhet enn andre, sier Hjemgård.

Les også: Tidobling i antall TV-seere på formel 1: - Det er soleklar «all time high»

Hyppig omtalt:

Ikke overraskende blir friidrettsstjerne Karsten Warholm hyppig omtalt av mediene. Han har i følge tall fra Retriever ni ganger større mediedekning enn hva OL-gullvinner Kristian Blummenfelt. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Står uten general- og hovedsponsor

Hjemgård ble ansatt av forbundet som markedssjef i mars og har siden den gang jobbet med å få inn sponsorer. Han håper Blummenfelts gull vil være et bidrag til å lande avtaler i nær fremtid.

- Vi har verken generalsponsor eller hovedsponsor per nå. Vi har tre-fire prospekter som vi jobber mot, og vi håper at noen av de landes nå som det presteres. Samtidig er det bare tre år til neste OL, og det gir noen fantastiske muligheter, sier han.

Han forteller at de i likhet med mange andre forbund kjemper for å få tak i midler. Men Hjemgård ønsker ikke bare penger, men samarbeidspartnere som ønsker å bli en «triatlonbedrift».

- Penger går til satsing hos barn og ungdom, samt klubbutvikling og naturligvis landslaget. I årets OL har vi med fire herrer og en kvinne, altså full kontigent. Og det koster mye penger for det er også et stort apparat rundt. Olympiatoppen har satt opp et regnestykke og det viser at penger ofte gjør at man får medalje. Det må satsing til. Vi trenger både penger, men også gode samarbeidspartnere, sier Hjemgård.

Les også: OL-sponsor Visa ruller ut ny visuell identitet og reklamekampanje

Warholm har fått ni ganger mer medieoppmerksomhet enn OL-gullvinner: - Jeg er ikke forundret