TV 2-redaktør: - Det er grunn til å være bekymret

Flere TV 2-profiler slutter i det som er kanalens tøffeste tid noensinne. Se hva de sier om kuttene og kanalens fremtid.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum og Erlend Fossbakken

Tidlig i mai kunne Kampanje avsløre at det ville komme en historisk nedbemanning i TV 2. Kuttplanene ble dagen etter Kampanjes sak tema på et stort allmøte i TV 2. Da presenterte TV 2 strategiplanen «TV 2 i 2020», som både styre, ledelse og tillitsvalgte har jobbet på spreng med i flere måneder. TV 2-sjef Olav Sandnes kunne fortelle at tv-konsernet skulle kutte kostnadene med 350 millioner kroner og det ble slått fast at alle ansatte i TV 2 ville få tilbud om sluttpakker.

Les også: Skal kutte 350 millioner - alle tilbys sluttpakke

De siste dagene har flere ansatte valgt å takke ja til sluttpakker, deriblant flere profilerte programledere og nyhetsankere i TV 2s nyhetsredaksjon. Det er kjente tv-ansikt som Nils Gunnar Lie, Mah-Rukh Ali, Jan Øyvind Helgesen og Jan Ove Ekeberg som nå kommer til å forsvinne fra landets største kommersielle tv-kanal.

Mah-Rukh Ali er en av dem som nå skiller lag med sine kollegaer og overlater sin ankerrolle i nyhetsstudio i TV 2 til Siri Kleiven Strøm og Sturla Dyregrov. Dermed skiller hun lag med kollega Arild Riise, som hun har delt jobben som nyhetsanker med i mange år. Hun blir nå sjef for NRKs distriktskontor i Buskerud.

- Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på den nye jobben som distriktsredaktør i NRK. Å skulle lede andre til å prestere god journalistikk er noe jeg ser fram til, sa Mah-Rukh Ali da det ble klart at hun sluttet.

Les også: Slutter i TV 2

 Forsvinner fra skjermen (1): Mah-Ruk Ali har vært sentral i TV 2s nyhetsavdeling i en rekke år. Ali har vært hovedanker på 18.30-nyhetene og 21-sendingen i en rekke år og ledet også den første sendingen på Nyhetskanalen i 2007. Nå slutter hun. 

Selv om gode kolleger slutter, så er ingen uerstattelig. Derfor skal vi klare å fortsette med å lage godt innhold for våre seere. Jan Ove Årsæther, TV 2

- Vemodig og leit
Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 sier han synes det er trist at så mange erfarne og profilerte TV 2-ansatte forlater kanalen samtidig.

- Ja, selvfølgelig.  Det er flinke kolleger som nå slutter, folk som har jobbet for TV 2 i lang tid. Det er vemodig og leit når dyktige kolleger forlater TV 2.

De kjente TV 2-ansiktene som mange har vært med nesten siden kanalen gikk på lufta for første gang for snart 25 år siden, har alle hoppet på det første sluttpakketilbudet som TV 2-ledelsen la på bordet. Neste frist for å søke sluttpakke er 30. august.

- Er dere forberedt på at flere drevne TV 2-profiler slutter?

- Nå er dette første runde og vi er ikke i mål med denne nedbemanningen, så vi er forberedt på at flere vil slutte. Samtidig er TV 2 fortsatt en veldig attraktiv arbeidsplass, vi har ennå mange dyktige ansatte, og selv om gode kolleger slutter, så er ingen uerstattelig. Derfor skal vi klare å fortsette med å lage godt innhold for våre seere.

TV 2 skal gjennom sommeren og høsten forme fremtidens tv-konsern.

- Nå er vi midt i en prosess der vi skal definere hva som er vår viktigste kjernevirksomhet. Slik skal vi skjerme det viktigste innholdet vi lager for seerne.

 TV 2: - Klarer ikke å unngå nedbemanning

TV 2 utelukker ikke oppsigelser

- Seerne kommer ikke til å ta det så tungt 
Jan Øyvind Helgesen har vært med på både oppturer og nedturer siden han begynte i TV 2 på midten av 90-tallet.

Les også: Jan Øyvind Helgesen slutter i TV 2

På vei ut av tv-kanalen sier han dette om TV 2-kuttene:

- Jeg er ikke noe mer bekymret for fremtiden til TV 2 enn fremtiden generelt, men vi lever i utrolig omskiftelige og spennende tider. Jeg har tro på de som driver TV 2, det er dyktige folk i ledelsen. De har skarpe hjerner, men jeg håper de også har varme hjerter, sier Helgesen.

- Mange kjente profiler forsvinner nå fra TV 2-skjermen. Hvordan tror du seerne opplever det?

- Skal jeg være helt ærlig, tror jeg ikke seerne kommer til å ta det så tungt. Kirkegården er full av folk som er uerstattelige. Folk i mediebransjen har en tendens til å overvurdere seg selv og sin egen betydning, kanalen kommer til å klare seg godt videre, spår TV 2-veteranen.

Helgesen har vært med lenge nok til å huske da TV 2 var en lutfattig kanal, vel og merke med rike eiere.

- Tidlig på 90-tallet ble jeg valgt inn i TV 2-styret for de ansatte. Jeg husker veldig godt at det ikke var nok penger i kassa til sommerlønn til de ansatte, det var tøft. Jeg ringte til Kjell Aamot i Schibsted (daværende TV 2-eier, red. anmerkning) og sa ifra. Da fikk jeg til svar at vi har banker til å ordne sånt, og at det ville gå bra. Det var tøft økonomisk i TV 2 i starten, men det gikk mye bedre etter hvert, minnes Helgesen.

At nyhetsredaksjonene i Oslo og Bergen slås sammen tror jeg vil tvinge seg frem ganske raskt.

- Må slå sammen Bergen og Oslo 
Kollegaen Jan Ove Ekeberg er også et svært kjent TV 2-fjes som nå forlater kanalen. Han har jobbet mye med økonomi på TV 2 Nyhetskanalen de siste årene og er svært bekymret for arbeidsplassen.

- Ja, det er jeg. Mediebransjen er inne i en veldig vanskelig tid. Det er umulig å si hvor dette ender. Jeg forstår at TV 2-ledelsen må kutte i kostnadene, samtidig er jeg en av dem som mener at kanalen må gjøre noe med strukturen sin, sier han.

Han mener tiden er inne for å slå sammen nyhetsredaksjonene i Bergen og Oslo.

- Vi sitter i to byer, det er det kanskje ikke noe å gjøre noe med, men vi produserer i til sammen fire redaksjoner. At nyhetsredaksjonene i Oslo og Bergen slås sammen tror jeg vil tvinge seg frem ganske raskt. Uavhengig av diskusjonen Oslo-Bergen, mener jeg at nyhetskanalen og nyhetene bør slås sammen. Da vil vi nok frigjøre betydelige ressurser og stå sterkere i konkurransen, sier Ekeberg til Kampanje.

Han er som kollega Helgesen lite bekymret over at profiler slutter og tar samme ordvalget.  

 - Det tror jeg går veldig fint. Jeg bruker å sitere den tidligere kringskastingssjefen Einar Førde, som en gang sa at «kirkegården er full av uerstattelige genier». Jeg tror ikke det blir noe problem, kanalen er full av masse unge, dyktige mennesker. 

- Har 18.30-nyhetene i 2020
Tidligere i vår ble det klart at kulturminister lyste ut den midlertidige konsesjonen for kommersiell allmennkringkasting. I avtalen kom det klart frem at det vanker noen form for kompensasjon av allmennkringkasteroppdraget til TV 2 som inkluderer nyheter produsert fra Bergen. Langt lettere er det å få øye på kravene i avtaleteksten som sier at søkeren må ha daglig nyhetssendinger fra en redaksjon utenfor Oslo. Men hvor mange nyhetssendinger en som kommersiell allmennkringkaster skal ha er ikke spesifisert.

Etter det Kampanje kjenner til snakkes det internt om hvorvidt man ikke burde legge ned 18.30-nyhetene og heller satse på 21-nyhetene. Samtidig har også ideen om å utvide nyhetssendingen 18.30 fra 20 minutter til å vare i én cirka én time, inkludert vær, sport og ikke minst reklamepauser.

Tidlig på 2000-tallet mislyktes TV 2 fullstendig med satsingen på en nyhetstime under Kåre Valebrokks ledelse. De kommersielle kreftene i kanalen advarte sterkt mot en nyhetstime fordi den ville skremme bort annonsørene. Etter kort tid ble programskjemaet endret. 

- I utgangspunktet er ingenting skjermet og vi skal våge å diskutere alt vi gjør. Men per i dag er det ikke aktuelt å legge ned 18.30-Nyhetene. Våre analyser tilsier ikke at det vil lønne seg å erstatte dette med billig innkjøp eller annet innhold, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

Selv om det er blitt tøffere for 18.30-Nyhetene å holde på seerne, tror nyhetsredaktøren at sendingen vil bestå i flere år fremover.

- Alle sendinger er mer krevende å opprettholde oppslutningen på enn før, spesielt blant de yngre. Men jeg tror likevel vi har 18.30-Nyhetene i 2020, sier Årsæther.

Rammes av kuttene: - Kommersiell tv og TV 2 har stått veldig sterkt lenge, men nå har de tøffe tidene kommet til oss også og det har vi smertelig fått merke, sier nyhetsredaktøren i TV 2, Jan Ove Årsæther.

- Det er grunn til å være bekymret
Årsæther bagatelliserer heller ikke den omfattende nedbemanningen i TV 2 og erkjenner at han er bekymret for utviklingen i bransjen generelt og TV 2.

- Det er grunn til å være bekymret for mye i mediebransjen nå. Jeg er først og fremst bekymret for medienes situasjon, for den er alvorlig. Kommersiell tv og TV 2 har stått veldig sterkt lenge, men nå har de tøffe tidene kommet til oss også og det har vi smertelig fått merke. Det er ikke til å unngå at vi mister mange dyktige medarbeidere. Det er dessverre slik verden er nå, sier Årsæther til Kampanje.

Han sier at utfordringene kommer fra flere hold uten å ville gå mer detaljert inn hvor det smerter mest.

- Vi ser at forretningsmodellene fortsetter å endre seg. Programmatiske reklamekjøp endrer spillet nok en gang og gjør at inntekter man trodde var sikre blir kraftig utfordret. I vår bransje kan du ikke ta det rolig og se deg tilbake, fordi det skifter så raskt. På toppen av det blir konkurransen fra de internasjonale gigantene stadig mer krevende for de norske mediene, sier han.

For ikke nok med at TV 2 i alle markeder konkurrere med store internasjonale giganter som Discovery på reklame-tv-markedet, Netflix på strømmemarkedet og Google og Facebook i onlinemarkedet.  Kanalen merker som alle andre at displaymarkedet er i kraftig endring og at en svak norsk krone gir økte innkjøpspriser både i euro og dollar.

Når Kampanje spør om kuttene vil ramme kvaliteten på TV 2s nyhetssendinger, svarer Årsæther slik:

- Det er ingen tvil om at vi må produsere mindre innhold enn tidligere. TV 2 må, i likhet med andre medier, skjerme innholdet så godt vi kan, men på noen områder vil det bli lavere ambisjoner.

- Hvilke områder?

- Det vil vi komme tilbake til. Først må vi bli ferdig med gjennomgangen av vår innholdsproduksjon og så skal vi snakke med de ansatte om dette før vi går ut og kommenterer endringene.

- Trist for hele bransjen
I forrige uke skrev Kampanje at gravejournalist Asbjørn Olsen slutter i TV 2.

Gravejournalist tar sluttpakke i TV 2

- Nedbemanningene i TV 2 og andre mediehus er trist for hele bransjen, sa Olsen til Kampanje.

- Jeg er generelt bekymret for den delen av journalistikken som er tidkrevende, kostbar og maktkritisk. Jeg tror publikum der ute er villig til å betale for journalistikk, men at vi nå er inne i en overgangsfase som vil vare noen år. Når det er sagt er jeg sikker på at det vil ordne seg, hvis ikke hadde jeg ikke utdannet nye journalister, sier Olsen til Kampanje.

Følg utviklingen i TV 2 på Kampanje.com:

Slik blir sluttpakkene i TV 2

Amper stemning og frykt for outsourcing blant TV 2-ansatte

Skjebnedag for TV 2-ansatte: - Det viktigste allmøtet noensinne

Varsler full omstilling og «upopulære avgjørelser» i TV 2

TV 2-redaktør: - Det er grunn til å være bekymret