Kutter kraftig i ny byråavtale: - Vi følger regjeringens konsulentpolitikk

Den populære kommunikasjonsavtalen til Norad mer enn halveres. Nå søker bistandsorganisasjonen kun ett byrå i stedet for to.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Da Norad lyste ut sin kommunikasjonsavtale i 2021 var det hele 30 beilere som håpet på et samarbeid med det statlige organet som er ansvarlig for fordelingen av Norges bistandsmidler og for å fremme FNs bærekraftsmål. Da var avtalerammen på hele 60 millioner kroner, men den er nå kraftig redusert i avtalen Norad lyser ut i disse dager. 

- Endringen skyldes både et mindre behov fordi vi har utviklet og anskaffet mer kompetanse internt og skaper mye godt innhold selv, samt at vi ikke har like stort fokus på kampanjer som tidligere år, forteller avdelingsdirektør for kommunikasjon i Norda, Martha Haukaas, til Kampanje. 

I avtalen Norad lyser ut nå søker de ett byrå i stedet for to, og den øvre rammen på avtalen er satt til 25 millioner kroner, altså 35 millioner mindre enn for fire år siden. 

- Vi lyser i denne omgang ut en avtale med bare ett byrå. Det er fordi våre behov for kommunikasjonsbyrå har endret seg, og vi bruker byråer mindre enn vi gjorde for fire år siden. Ved forrige anskaffelse ønsket vi et byrå som kunne bidra i å fasilitere en kommunikasjonsstrategiprosess, og dette behovet har vi ikke nå,  forteller Haukaas i Norad til Kampanje. 

Les også: Nye byråer sikrer seg Norads PR-millioner - Gambit mister ansvar

- Følger regjeringens konsulentpolitikk

Talle kommer frem i Norads årsrapport for 2023. Der skriver bistandsorganet at de har trukket ned konsulenthjeløp tilknyttet kommunikasjonsarbeid med 70 prosent siden 2022 og redusert eksterne kjøp med 31 prosent fra 2022 til 2023.

- Vi er påpasselige med å følge regjeringens konsulentpolitikk, men arbeidet med å utvikle kompetanse internt har pågått over flere år uavhengig av føringene på konsulentbruk fra sittende regjering. 

Siden valgkampen i 2021 har Try Vedum gjort det til en kampsak å få ned statens konsulentbruk særlig innen kommunikasjon. Selv om regjeringen ikke har fulgt opp med spesifiserte kutt, må nå alle statlige organer rapportere om sin årlige bruk av konsulenter. 

Les også: Reagerer på nye funn om statlige PR-kutt: - Framstår som slag i tomme luften

- Jobbet godt inhouse

Kommunikasjonsavdelingen til Norad måler 12 personer og har ikke økt de siste fire årene, men Haukaas forteller at kompetansesammensetningen er noe annerledes enn før. 

- Har nedtrekket i ekstern kommunikasjonshjelp påvirket Norads evne til å utfylle sitt kommunikasjonsoppdrag?

- Vi er et effektivt og kompetent kommunikasjonsmiljø som leverer godt på Norads kommunikasjonsoppdrag. Blant annet har vi utviklet en visuell profil og verktøykasse, og jobbet godt med film og foto inhouse, svarer Norads kommunikasjonsdirektør.

Men når de nå er ute på jakt etter byrå, håper Haukaas det også blir mange byråer som melder sin interesse denne gang. 

Har mindre å friste med:

Sist gang var det hele 30 byråer som ønsket å bli Norads partner, men med en kraftig redusert avtale gjenstår det å se om like mange melder seg denne gangen. - Vi håper selvsagt gode byråer er interesserte i å samarbeide med Norad, selv om rammer og behov ikke er like stort som forrige gang, sier Martha Haukaas. Foto: Nadia Frantsen.

- Trenger et byrå om behovet skulle oppstå

I anbudsdokumentene trekker Norad frem at de trenger en partner som kan bistå med utvikling av informasjonskampanjer, innholdsproduksjon, løpende rådgiving ved krisekommunikasjon, konseptutvikling, prosjektledelse og medieplassering. I tillegg skriver de at kurs i medietrening, skrivetrening og presentasjonstekningg er relevant.

- Først og fremst er det viktig for oss å ha muligheten for å trekke på et byrå hvis behov skulle oppstå. Anskaffelsesprosesser er omfattende og tidkrevende, så vi ønsker å ha en avtale uten at behovene er veldig konkretiserte.

-  Eventuelle behov for informasjonskampanjer og krisekommunikasjon er eksempler på områder hvor det kan være aktuelt å trekke på ekstern kompetanse og kapasitet.

Ny Los & Co-sjef:

Los & Co har jobbet med Norad de seneste årene og ny daglig leder, Ellen Fougner, sier hun er klar for å kjempe om avtalen også denne gangen.

Los & Co klare for å kjempe om avtalen

Av dagens to samarbeidspartnere er det kun Los & Co som er tydelige på at de vil delta i det nye anbudet.

- Los & Co kommer helt klart til å være med på å konkurrere om en ny samarbeidsperiode, sier den nye Los & Co-sjefen Ellen Fougner til Kampanje.

Hun sier Norad har vært en veldig spennende samarbeidspartner de siste fire årene. 

- Det å skape god kunnskap om verdien av arbeidet de gjør, er et oppdrag vi ser på som både spennende og veldig meningsfylt, fortsetter hun.

Los & Co-sjefen forteller at Norad har tatt oppfordringen fra Vedum og senket konsulenybruk og innkjøp knyttet til kommunikasjon siden 2022. Det samme kan også Try Råd-sjef, Stine Grøndahl Sesseng fortelle. 

- Nå skal vi først sette oss ned og se skikkelig på anbudsdokumentene, deretter tar vi en vurdering om vi ønsker å delta eller ikke, sier Stine Grøndahl Sesseng til Kampanje. 

- Har det blitt mindre arbeid på avtalen enn forventet?

- I rammeavtaler som dette kan vi ikke ha forventninger til innkjøp, men forholder oss til en god dialog om behov og føringer, svarer Sesseng.

Kutter kraftig i ny byråavtale: - Vi følger regjeringens konsulentpolitikk