Nye byråer sikrer seg Norads PR-millioner - Gambit mister ansvar

Los & Co og Try Råd stikker av med de gjeveste kontraktene.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

I begynnelsen av februar skrev Kampanje at rundt 30 byråer var med i konkurransen om Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid) sine to kommunikasjonskontrakter til en samlet verdi på 60 milioner kroner.

Kommunikasjonsarbeidet dreier seg hovedsakelig om informasjonskampanjer for å øke kjennskapen til bærekraftsmålene, og de utlyste kontraktene løper til 2025. 

Tidligere har oppdragene vært samlet i én kontrakt som Gambit H+K har hatt siden 2012. Kommunikasjonsbyrået var også med i kampen om én av de nye kontraktene, som Norads kreative og operative partner. Den andre kontrakten dreier seg om en operativ partner. 

Nå er resultatet klart, og etter et ti år langt samarbeid må Gambit H+K se seg slått av Los & Co, som skal ha levert det beste tilbudet både når det gjelder relevant kompetanse, løsningsforslag og pris. 

- Los viste en svært god oppgaveforståelse, gjennom å bruke mat som et kommunikasjonskonsept for å adressere mange bærekraftsmål på en måte som kan engasjere i en norsk kontekst. Forslaget til Los var sterkt på det digitale, skriver Norad om løsningsforslaget fra Los & Co.

Gambit H+K får også toppscore på kompetanse, men når ikke helt opp på verken pris eller løsningsforslag.

- Gambits forslag var blant de mest kreative slik vi vurderer det. Det ligger muligheter for flere uttak og å skalere opp og ned konseptet. De er også vurdert som sterke på digitale løsninger. Det som imidlertid gjør at det ikke blir vurdert som like bra som Los, er at konseptet er for risikofullt, og det baserer seg på frivillig bruk av kjente personer, noe Norad har blandede erfaringer med blant annet på kostnadssiden, skriver Norad i tildelingsbrevet.

- Jubelen står i taket

Los & Co er dermed innstilt som primærleverandør, mens Gambit er innstilt som leverandør nummer to.

Også Per Høj, Tante Randi og Trigger var med i finalen om denne kontrakten.

- Vi er kjempeglade, sier daglig leder Espen Haugen i Los & Co til Kampanje.

Han understreker at ingenting er helt spikret før karensperioden utløper førskommende mandag.

- Men jubelen står i taket her. Det er ikke noe å lure på.

Han mener det er en meningsfull og faglig utfordrende oppgave de har landet.

- Det viktige her er at hvis vi løser oppgaven ordentlig, så viser vi at bistand er mer enn nødshjelp. Det kommer alle til gode hvis vi oppnår bærekraftsmålene.

Sikrer seg ny kontrakt:

Los & Co-sjef Espen Haugen (til høyre) mener seieren i Norads anbudskonkurranse kommer som et resultat av «ordentlig satsing på kreativ kvalitet i det digitale». Her med styreleder Jan Christian Fosseidbråten.

Try Råd blir strategisk partner

Samtidig er Try Råd er innstilt til å bli tildelt kontrakt nummer to, som stragisk partner innenfor kommunikasjonstjenester. De danker ut Corporate Communications, Geelmuyden Kiese, Nucleus og Zynk på pris, relevant kompetanse og løsningsforslag.

- Vi er så klart veldig glade og stolte over å vinne denne kontrakten. Det er jo et resultat av en større satsning vi har hatt rundt bærekraftskommunikasjon den siste tiden, og vil spille en sentral rolle i arbeidet vi skal gjøre med Norad fremover, sier Stine Grøndahl Sesseng, kundeansvarlig og seniorrådgiver i Try Råd til Kampanje. 

I meddelelsesbrevet skriver Norad at teamet til Try Råd er vurdert som best i konkurransen. 

- De har solid erfaring innen kommunikasjon av bærekraftsmål, de har erfaring innen bistand og internasjonal erfaring. De er også vurdert høyt innen strategisk rådgivning. De har størst bredde blant tilbyderne i kompetansen de tilbyr. Analysearbeid, innholdsproduksjon og internkommunikasjon er godt dekket, heter det videre. 

- Man blir jo selvfølgelig veldig glad av en slik beskrivelse - og så må jo jeg si at det er gøy å jobbe i et fagmiljø som blir beskrevet på denne måten, for det er sånn jeg opplever det til daglig også. Vi har en bred kompetanse i Try Råd, og den vil komme godt til nytte for kundene våres, sier Grøndahl Sesseng. 

- Hva skal dere gjøre for Norad nå?

- Det må vi sette oss ned med Norad og finne ut, i første omgang er vi glade for å vinne kontrakten, så får vi komme tilbake til hva vi skal gjøre sammen når vi har startet samarbeidet. 

Tilbudet fra Corporate Communications er rangert som det nest beste i konkurransen, men Norad tegner ingen avtale med en sekundærleverandør på dette området.

- De har en solid analyse som viser god rolleforståelse og innsikt, tydelige veivalg og en tydelig retning i anbefalingen. De byr ikke på like mye nytenkning og bredde i løsningsforslaget som Try Råd og er ikke så konkrete på hva de foreslår. Alt i alt, er dette en svært solid besvarelse, men vurderes som noe svakere enn vinnende tilbud, skriver Norad om løsningsforslaget fra Corporate Communications.

Nye byråer sikrer seg Norads PR-millioner - Gambit mister ansvar