VG-ledere mister ansvar i ny storstilt omorganisering: - Opprettes mange nye roller

Flere avdelinger i VG legges ned når avisen setter i gang en større omorganisering. Det betyr også at flere avdelingsledere fristilles.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Nafisa Zaheer Journalist
Tobias Fredø
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Tirsdag morgen kunne Journalisten fortelle at VG skal nedlegge flere avdelinger i en større omorganisering og at avisen nå skal samles i fem avdelinger eller vertikaler. Disse er nyheter, sport, dokumentar, underholdning og nisjer. Den nye organiseringen skal være i mål i løpet av mai, og ansatte tilknyttet avdelingene som nå avvikles vil istedenfor få jobb i en av de fem nye vertikalene.

Organisasjonsdirektør i VG, Andreas Arnseth, peker på endrede brukervaner og at mediebransjen går inn i «en fase der den digitale transformasjonen er helt annerledes» som bakgrunn for grepene VG nå tar.

- Tempoet i utvikling og innovasjon vil bare øke. Derfor gjennomfører vi endringer som skal gjøre VG bedre i stand til å møte de mulighetene og utfordringene som fremtiden byr på, sier Arnseth til Kampanje. 

Etter det Kampanje forstår får de organisatoriske endringene også konsekvenser for flere av dagens avdelingsledere. En av dem er leder for podkastavdelingen i VG, Beate Amundsen Koren. Hun fristilles nå fra sin lederrolle. 

- Det opprettes mange nye lederroller. Vi er i en prosess der mange nå søker nye utfordringer i den nye organiseringen. Vi tar ikke bare vekk avdelingene, men oppretter også helt nye funksjoner. Det er viktig for å skru organisasjonen så vi kan lykkes enda bedre med å skape godt innhold og kvalitet for hele Norges befolkning. Det kommer til å være roller som vil ivareta lydstrategien og ansvaret for lyd i VG. Men mange ledere er nå fristilt, sier Koren til Kampanje.

Med tanke på sin egen fremtid sier hun det «er mange spennende nye roller i fremtidens VG.»

- Absolutt alle som vil fortsette i VG kommer til å jobbe på nye måter og i nye roller, sier hun.

Hun understreker samtidig at den nye organiseringen ikke betyr kroken på døra for podkast i VG-huset. Noen av mediehusets mest populære podkaster er «Krimpodden», «Giæver og gjengen» og «Harm og Hegseth».

- Vi kommer til å jobbe mer med lyd enn det vi har gjort før. Men med omorganiseringen skal podkastredaksjonen jobbe tettere på redaksjonelle avdelinger. Vi skal fortsette å levere og utvikle kvalitetspodkastene våre, som også er suksesser på Podme, sier hun.

Les også: VG legger ned flere avdelinger - varsler stor omorganisering

Fotoavdelingen og VG+-avdelingen berøres

Foruten podkastsjefen skal lederne som omfattes av den nye omorganseringen blant annet være VG-veteran Annemor Larsen (fotoavdelingen) og Guro Holm Bergesen (VG+/Stories). Sistnevnte ble ansatt i rollen på et vikariat for ni måneder siden da hun forlot stillingen som reportasjeleder for D2 og DN Magasinet.

Bergesen henviser til organisasjonsdirektør Arnseth på spørsmål omkring omorganisering og om hennes avdeling nå legges ned.

- Slik vi har forstått det så har du vært på et vikariat hos VG de siste ni månedene. Skal du bli med over i den nye organiseringen?

- Det er for tidlig å si noe om, jeg vil helst avstå fra å svare på det, sier Bergesen. 

VG+-sjefen:

Guro Holm Bergesen er avdelingsleder i VG+. Hun ønsker ikke å kommentere endringene som nå gjøres i VG.

Legger ned Avdeling Z

I 2019 opprettet VG den nye Z-avdelingen som var en sammenslåing av avdelingene for Snapchat, Peil og Leserutvikling. Avdeling Z ble med det VGs satsing på VG-leserne mellom 1990 og 2010. Avdelingen som har ansvaret for sosiale medier-produksjonen i VG-huset, vil nå opphøre og få nytt navn. Det bekrefter avdelingsleder, Mathias Jørgensen, overfor Kampanje.

Etter omorganiseringen blir avdelingen kjent som «Sosiale medier og nye formater». 

- Det er et mye mer beskrivende navn, sier avdelingsleder Jørgensen til Kampanje.

Han bekrefter at hans rolle som avdelingsleder i utgangspunktet skal videreføres i den nye avdelingen. Ifølge avdelingslederen vil ikke «Sosiale medier og nye formater» tilhøre noen av de nye vertikalene til VG.

- Vi skal jobbe på tvers av hele VGs redaksjon, fortsetter han.

Møter utfordringene:

Organisasjonsdirektør i VG, Andreas Arnseth. har satt en helt ny struktur for mediehuset VG. - Vi skal gjøre VG bedre i stand til å møte utfordringene som fremtiden byr på, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

- En del detaljer skal på plass

Akkurat hvilke avdelinger som går vekk og hvilke som består, fremstår ikke helt klart. Tidligere på dagen kunne klubbleder i VG, Jostein Matre, fortelle Kampanje at seks avdelinger avvikles. Disse avdelingene var VG+, nyhetsdelen av VGTV, fotoavdelingen, podkastavdelingen, kommentaravdelingen og ungdomssatsingen Avdeling Z.

- Jeg er optimistisk og jeg synes det er fornuftig å gjøre endringer. Det er lenge siden sist, sa klubblederen til Kampanje. 

VGs organisasjonsdirektør Andreas Arnseth sier derimot til Kampanje at ungdomssatsingen avdeling Z ikke nedlegges, men får nytt navn og «noe justert fokusområde».

- At vi legger ned seks avdelinger er ikke riktig. Det pågår en omorganiseringsprosess i VG som blant annet innebærer at det opprettes redaksjonelle vertikaler. Vertikalene vil jobbe formatuavhengig og blant annet ha ansvar for brukerbetalt innhold, lyd og visuell journalistikk. 

- Endringene ble kommunisert internt i VG i november og tilbakemeldingene fra organisasjonen har i all hovedsak vært gode. Vi jobber nå med å implementere organisasjonsendringen og det er fortsatt en del detaljer som skal på plass de neste ukene, sier Arnseth til Kampanje.

Han opplyser samtidig at kommentatorene fortsatt vil være underlagt ny politisk redaktør Frøy Gulbrandsen, som selv vil være ansvarlig for hvordan avdelingen organiseres. Gulbrandsen fikk jobben som politisk redaktør og leder av kommentaravdelingen i fjor etter Hanne Skartveit.

Kampanje har for øvrig vært i kontakt med påtroppende politisk redaktør, Frøy Gulbransen, som henviser til Arnseth.

Les mer: Hanne Skartveit slutter som politisk redaktør i VG

VG-ledere mister ansvar i ny storstilt omorganisering: - Opprettes mange nye roller