Hanne Skartveit (57) gir seg som politisk redaktør i VG. I en pressemelding sier redaktøren at hun nå velger kjærligheten. 

- Dette er et valg basert på kjærlighet til mannen min. Livet handler om å prioritere det som er viktigst. Den erkjennelsen kom så sterkt etter at min mann, Gerhard, ble syk. Jeg vet ikke hvor mange friske år vi har igjen sammen, sier Skartveit. 

Skartveits mann er tidligere TV 2-journalist og programleder Gerhard Helskog. Han har tidligere vært åpen om sin egen Parkinson-diagnose. 

- Jeg gleder meg til å få mer tid til å skrive, lese og fordype meg. Og ikke minst, få mer tid med Gerhard, sier Skartveit om mannen hun har vært gift med i 27 år.

Ansvarlig redaktør Gard Steiro uttrykker forståelse for Skartveits beslutning.

- Jeg har dyp respekt for Hannes livsvalg. Hun har strukket seg langt for VG og journalistikken - også i en tøff periode i hennes liv. Det er jeg takknemlig for.

- Noen vil kanskje stille spørsmål ved tidspunktet for rollebyttet. Derfor er det avgjørende for meg å understreke at denne kunngjøringen har vært planlagt lenge og på ingen måte har sammenheng med den pågående debatten rundt hennes Midtøsten-kommentarer, sier Steiro videre

Tidligere denne uken fikk VG-redaktøren Hanne Skartveit kraftig kritikk for å ha valgt side i Midtøsten-konflikten. 

Under åpningen av høstmøtet til Redaktørforeningen onsdag, fikk Skartveit spørsmål om kritikken. 

 - Det var en overraskelse å få så kraftig kritikk, men han er jo i sin fulle rett til å mene det, sa Hanne Skartveit.  

Les også:  VG-redaktør svarer på kraftig kritikk av Magdi Omar: - Overraskende

Skartveit går over i en fri redaktørstilling så snart etterfølgeren er på plass og VGs sjefredaktør Gard Steiro startet allerede rett etter sommeren arbeidet med å finne avisens neste politiske redaktør.

- Prosessen begynte da Hanne fortalte at hun vurderte en annen rolle. I løpet av de siste tretti årene har VG bare hatt to politiske redaktører. 

Steiro sier videre at det er en jobb som krever både dedikasjon, dyp politisk kunnskap og endringsvilje.

- Etterfølgeren må følge i Hannes fotspor, og samtidig fornye et av våre viktigste stoffområder slik at vi kan være relevante for en ny generasjon nordmenn, sier han.

Steiro får bistand av Maja Sjåtil i Schibsted Talent Acquisition til å finne VGs neste politiske redaktør.