Gaming-milliardær og tidligere byråtopper legger ned i Norge: - Med tungt hjerte

Investor og tidligere realitydeltager Morten Kleins shoppingapp ble ikke noe stort eventyr – i hvert fall ikke i Norge. Syv ansatte mister jobben når selskapet velger å satse videre i Storbritannia.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I en melding til kunder og samarbeidspartnere som Kampanje har fått tilgang til, kommer det frem at shoppingplattformen Qrtd legger ned virksomheten i Norge

- Vi er takknemlige for all støtte og beklager at vi ikke får kjørt løpet fullt ut i Norge i denne omgang, heter det i meldingen fra selskapet.

Qrtd er en ny ehandelsplattform eller et kjøpesenter tilpasset sosiale medier og der influenserne får betalt for det salget de genererer. Selskapet har hatt som visjon «å endre måten verden shopper på» og bak Qrtd står blant annet den tidligere håndballspilleren, bartenderen, realitystjernen og bettinginvestoren Morten Klein fra Klein Group som største aksjonær. I styret sitter blant annet også tidligere norgessjef i Facebook, Rune Paulseth.

- Det er med tungt hjerte vi må informere deg om at driften av Qrtd i Norge blir utsatt på ubestemt tid og med umiddelbar virkning, heter det i meldingen som Kampanje har sett.

Gjennom investeringsselskapet Klein Invest er Morten Klein den som har finansiert opp størsteparten av satsingen Qrtd. Klein har lenge snakket om the next big thing innenfor underholdning og e-handel på de nye store tech-plattformene. Da investoren var en av foredragsholderne på Kampanjes store mediekonferanse «Media Business» i 2022, snakket han om hvordan gaming-opplevelser kommer til å forandre måten vi shopper på blant annet i det nye metaverset.

Les også: Spillinvestor om gigantoppkjøpet til Microsoft: - Det handler om innhold og metaverset

Ny form for nettsalg:

Her fra en av presentasjonen til selskapet Qrtd som Kampanje har fått tiltgang til og som viser hvordan influencere driver sine egne butikker på nett.

Går rett på en full lansering i Storbritannia

Selskapet skriver i meldingen at selv om de legger ned i Norge, vil de satse videre i Storbritannia.

- Selskapet har besluttet å fokusere sine ressurser på lanseringen i UK, et mye større marked og hvor vårt hovedkontor har vært basert siden begynnelsen av 2023. Dette betyr dessverre at vi stenger vårt studio på Aker Brygge, heter det videre.

Opplysningene bekreftes av styreleder Martin Bentzen tirsdag ettermiddag. Martin Bentzen er et kjent navn i norsk byråbransjen etter å ha ledet WPP-selskapene i mediebyrågruppen Group M i mange år.  

- Den opprinnelige planen var en soft launch i Norge, men vi har nå bestemt oss for å gå rett på en full lansering i Storbritannia i 2024.  Det er viktig for oss å beholde forspranget og være til stede i et marked med potensial for stort volum. QRTD har dessuten hatt hovedkontor i London i rundt et år, sier Bentzen til Kampanje.

- Hvor mange ansatte berøres av dette?

- Det er trist å gi slipp på så gode folk, men å konsentrere alle kreftene i UK er nødvendig for at vi skal lykkes. Totalt er det sju medarbeidere som er berørt, sier Bentzen.

Les også: Martin Bentzen blir ny sjef i Klein Group

På shopping i metaverset:

Tech-investor og spill-milliardær Morten Klein viste hvordan det vil være å handle online i fremtiden på Kampanjes mediekonferanse Media Business. Med shoppingplattformen Qrtd ville Klein ta opp kampen med de store tech-gigantene. Foto: Eivor Eriksen.

Kutter på markedssiden

Hvem som blir med videre i selskapet er ikke kjent.  Njål Berge, som står oppført som administrerende i Qrtd, henviser til Bentzen for ytterligere kommentarer og spørsmål om hans egen rolle i selskapet.  Etter det Kampanje forstår vil Qrtd ha fem ansatte på London-kontoret, inkludert toppsjefen Ella d’Amato, og tre ansatte som jobber med teknisk løsning i Oslo.

- Fordi vi trapper ned i Norge var det dessverre flere svært dyktige folk på markedssiden i Oslo som det ikke lenger var jobb til og som derfor slutter i selskapet, sier Bentzen til Kampanje. 

Selskapet Qrtd har også siden starten knyttet til seg flere kjente profiler fra den norske markedsføringsbransjen. Styreleder i selskapet er tidligere mediebyrå-topp Martin Bentzen, og Njål Berge har i Brønnøysund vært oppført som administrerende direktør. Også en tidligere markedsdirektør i G Sport og Intersport, Anders Bristøl ble hentet over til selskapet. Bristøl jobbet med Berge i Intersport og begynte i Qrtd for et drøyt år siden. 

Kampanje har også vært i kontakt med norgessjefen i Qrtd, Thea Haug, som kom til selskapet fra Splay, men også hun henviser til Bentzen for ytterligere kommentarer.

Hentet 50 millioner kroner i 2022

Med Qrtd var tanken at alle med en viss følgerskare kunne bli influensere og salgsagenter på nett. Tanken var at influencerne skulle få en direkte cut av hvert salg. 15 prosent av salgssummen skulle ifølge Klein Group gå til influenseren, 7,5 prosent  til Qrtd, men resten til bedriften som selger produktet.

Denne formen for salg og markedsføring går internasjonalt under navnet live shopping. Kampanje har tidligere omtalt denne trenden også innenfor Aker Biomarines salg av kosttilskuddsprodukter i Kina. Men også norske selskaper har gjennomført store liveshopping-aktiviteter på det norske markedet som elektronikkselskapene Power og Elkjøp.

Les også: Superinfluencer selger for over 100 millioner på TikTok – her er den nye shoppingtrenden

Ser en på regnskapstallene til Qrtd for 2022 kommer det frem at underskuddet var på snaue åtte millioner kroner med null i inntekter. I et intervju med Dagens Næringsliv i 2023 kom det frem at Qrtd hentet inn 50 millioner kroner i en kapitalinnhenting i 2022, noe som priset selskapet til 220 millioner kroner.

Gaming-milliardær og tidligere byråtopper legger ned i Norge: - Med tungt hjerte