Superinfluencer selger for over 100 millioner på TikTok – her er den nye shoppingtrenden

- Det dette handler om egentlig, er home shopping på sosiale medier, sier konsernsjefen i Aker BioMarine, Matts Johansen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Noen som husker den tidligere NRK-legenden Knut Bjørnsen som på slutten av karrieren demonstrerte gryter og kasseroller på TV? Nå er versjon 2.0 av den gamle TV-shopen i ferd med å ta av gjennom det som kalles live shopping. Før jul i fjor solgte den norske influenceren Martine Lunde 900 kjoler i løpet av et kvarter ifølge E24, men når fiske- og bioteknologiselskapet Aker BioMarine kaster seg på trenden, er det større summer det er snakk om.

Kina er i dag verdensledende og helt i front innen denne nye for formen sosial shopping i kanaler som TikTok.

- Det er blitt vår viktigste salgskanal i Kina med mellom 50 til 70 prosent av omsetningen, sier konsernsjefen i AkerBioMarine, Matts Johansen, til Kampanje.

Johansen anslår salget til AkerBioMarine i Kina til å ligge på 200-300 millioner kroner, og krillolje har eksempelvis vokst med 80 prosent i to år på rad. Totalt selger selskapet tranlignende Omega 3-råvarer og tilskudd for rundt tre milliarder kroner globalt.

Nylig inviterte selskapet sin superselger på det kinesiske markedet, Wang Xiaoqian, til Oslo for et møte og en videoinnspilling i Aker BioMarines hovedkvarter på Fornebu i Oslo. Xiaoqian er en tidligere TV-programleder og livsstilinfluenser på TikTok (eller Douyan som plattformen heter i Kina, red.anm) og var allerede en rikskjendis i Kina da hun bestemte seg for å slutte i TV-kanalen CCTV. Som influencer er hun i dag «bare blitt enda mer kjent» og fått enda flere fans. 

- Overrasket det deg?

- Det bare skjedde, sier Xiaoqian.

Totalt så har Xiaoqian i dag 8,6 millioner følgere på TikTok og har med det like mange fans som mer kjent navn som supermodellen Bella Hadid (8,5 millioner), The Weeknd (8,2 millioner) og Britney Spears (7,8 millioner). Til sammenligning har norske TikTok-stjerner som Isabel Raad, Funkygine og Sophie Elise 327.00, 112.000 og 72.000 følgere på TikTok. 

Ny salgskanal:

Wang Xiaoqian benyttet sjansen til å lage gjøre en shopping-sending på direkten fra AkerBioMarines kontorer. Sendingen generte et salg på over syv millioner kroner, ifølge tall fra den kinesiske importøren NY-03 og Aker BioMarine. Foto: Eivor Eriksen.

- Aldri lett å få folk til å stole på deg

Som en av statskanalens mest populære TV-programledere hadde Xiaogian en sterk posisjon i publikum. Men hvordan klarte hun bevare den tilliten publikum hadde til henne, når hun begynte å selge ulike varer på TikTok?

- Det er aldri lett å få folk til å stole på deg. Men selskapet mitt og jeg selv har aldri vært opptatt av å tjene penger. Jeg bruker mye tid på å undersøke og forstå produktene jeg selger og hvis jeg ikke bruker produktene selv vil jeg aldri kunne anbefale dem. Så når mine følgere får produktene fra mine kanaler og liker produktene så vil tilliten de har til meg øke, sier hun.

- Har du prøvd det norske krillproduktet?

- Ja, absolutt. I ett og halvt år. Det er veldig bra. Da jeg fant det så begynte jeg å bruke det med en gang, sier hun.

Krill på kinesisk:

Den norske krillolje pakkes inn av det kinesiske selskapet NYO3 og importøren bruker norske referanser som den norske kunstmaleren Edvard Munch i merkevarebyggingen. Foto: Eivor Eriksen.

- Det er helt vilt

Det er ikke bare på TikTok, eller Douyan, det kjøpes og selges produkter på direkten. Også Alibaba-plattformen Taobao og Red Book er store på det kinesiske markedet. Alt i Kina er stort og på en av de største shoppedagene i Kina sier AkerBioMarine-sjefen, Matts Johansen, at det selges varer gjennom live shopping for 1.500 milliarder kroner på en dag.

- Forskjellige influencere presenterer produktene og lager innhold så kan du trykke og bestille. Kortet ligger inne og man er ett klikk unna et salg. Alt er integrert, sier Johansen.

I motsetning til den gamle TV-shopen så åpner den nye netthandelstrenden også for toveis kommunikasjon. Live shoppingen skiller seg også fra den mer tradisjonelle netthandelen ved å være mer underholdende.

- Xiaoqian kjører en livestream på sosiale medier med en lenke som seeren kan klikke på. Seks timer senere har du produktet hjemme. Det er helt vilt, sier Johansen.

Krillsjefen:

Konsernsjefen I AkerBioMarine, Matts Johansen, er imponert over hvor effektfull den formen for markedsføring fungerer i Kina på det nye underholdningskanalene. Foto: Eivor Eriksen.

- Det er ikke som en TV-reklame

Dermed er den tradisjonelle nettbutikken i ferd med å flytte seg fra en hjemmeside hos AliBaba, Amazon eller Komplett.no og over i de raskt voksende teknologiplattformene og underholdningskanalene som TikTok. Johansen synes de nye tech-plattformene er spennende med tanke på hva du kan fortelle.

- I en TV-reklame så har du noen sekunder tilgjengelig og veldig kort tid på å fortelle historien din. På de nye plattformene så kan du fortelle en historie på en mye mer effektfull måte. Det har en voldsom påvirkning også skjer det der og da. Det er ikke som en TV-reklame som du ser i forbindelse med en fotballkamp også må du huske produktet eller reklamen dagen etter, sier han.

Det er det kinesiske selskapet NY-03 som kjøper krilloljen fra AkerBioMarine. Selskapet pakker krillproduktet inn og bygger merkevaren. Gjennom samarbeidet med Wang Xiaoqian pumpes det norske produktet ut til kinesiske konsumenter og med 8,5 millioner følgere på TikTok er det mange kunder innom butikken.

- Det kan være én million som ser det hun spiller inn, sier Johansen.

Tar en «cut» av salget

Den nye formen for samarbeid snur også opp ned på hvordan man tradisjonelt tenker reklam og sponsing. NY-03 bruker ikke en krone i markedsføring på avtalen med den kinesiske superinfluenceren. Ifølge Johansen i AkerBioMarine fungerer denne formen for samarbeid med at influenceren tar en andel av det han eller hun selger, eller en såkalt cut. Influneceren blir dermed som en hvilken som helt retailbutikk som opererer med en bruttomargin på et sted mellom 40-60 prosent av salget.

- Er live shopping i sosiale medier gjennom en influencer fremtiden?

- Det er vanskelig å si, men det virker som om det er den veien det går. Det er i hvert fall blitt en en forutsetning for å drive markedsføring mot forbruker i Kina, sier han. 

Ikke så lett å forstå kanskje for en nordmann, men her kan du se et utdrag fra hvordan livshopping-sendingen til Wang ser ut når det norske kosttilskuddet markedsføres. 

Superinfluencer selger for over 100 millioner på TikTok – her er den nye shoppingtrenden