Spillinvestor om gigantoppkjøpet til Microsoft: - Det handler om innhold og metaverset

Gamingindustrien nærmer seg 200 milliarder dollar og har allerede passert filmindustrien i størrelse.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Sist uke smalt teknologigiganten og Xbox-produsenten Microsoft over 600 milliarder norske kroner på bordet for å sikre seg en av verdens ledende spillprodusenter Activision Blizzard med spill som «Call of Duty», «World of Warcraft», «Guitar Hero» og «Candy Crush» i porteføljen. Kjøpet har fått enormt med oppmerksomhet i den internasjonale spillindustrien, og Microsofts erkerival på spillmarkedet Sony har sett aksjekursen stupe som en følge av gigantoppkjøpet.

- Det er et gigantisk oppkjøp, men det er denne veien det går. Jeg har flere ganger snakket om vi vil se veldig høy prising av selskaper som har innhold innenfor spill, sier investor og spill-gründer Morten Klein.

- Er det for mye?

- Jeg skal ikke si at det for mye, for Microsofts del var det en risiko for at de kunne blir frakjørt innenfor utviklingen innenfor spill. Er det noe teknologiutviklerne ikke klarer å bygge over en natt, så er det content, sier han.

Så langt har spillkampen vært en kamp mellom konsollprodusentene Sony og Microsoft med henholdsvis Playstation og Xbox. Men de mest populære spillene i dag er nå distribuert på en rekke forskjellige plattforme som gjør dem tilgjengelig både på konsoller, PC'er og smarttelefoner og med inntektsstrømmer fra både reklame, kjøp som spillerne gjør i spillet og abonnement. 

Les også: Microsoft kjøper spillgigant - konkurrenten faller kraftig på børsen

Jeg er veldig imponert av Facebooks satsing på metaverset og hvordan de bygger noe for fremtiden. Det er ventet at over to milliarder mennesker kommer til å gå inn i metaverset, Morten Klein, gaming-investor i Klein Group
Blar opp kontanter:

Microsoft blar opp over 60 milliarder dollar i kontanter for å sikre seg produsenten av Call of Duty og Candy Crush, Activision Blizzard, Teknologigiganten vil dermed øke satsingen på mobilspill og ikke minst sikre seg en posisjon med tanke på metaverset og virtuell underholdning. Foto: AP Photo/Jae C. Hong, File.

- Det er et posisjoneringskjøp

I dag har både Apple, Microsoft, Amazon, Google, Facebook og Tencent solide posisjoner innenfor digitale spill og der man kan spille på en plattform, gjerne gjennom en abonnementsmodell. I tillegg har flere av dem også en rekke plattformer der brukerne kan se andre spille som på for eksempel YouTube og Twitch.

- Hvis du tar et spill av Blizzard hvor spillerne går fra å være på Playstation eller Xbox og går derfra til å spille på plattformer som ikke kontrolleres av Sony eller Microsoft. Hva skal disse teknologigantene gjøre da? Du må se dette oppkjøpet som en måte å følge brukermassen videre på gaming-reisen og på nye plattformer hvor de kan spille, sier han.

En av disse nye spillarenaene mener han blir metaverset. Han leser Microsofts siste oppkjøp som et forsøk på å posisjonere seg i de mange bare omtaler som internett 3.0 .

- Det er et posisjoneringskjøp innenfor innhold og en måte å sikre seg en relasjon til brukerne også i metaverset. Der er enormt med brukere av disse spillene og det her helt åpenbart at Microsoft ønsker seg en større kontroll på næringskjeden, sier han.

Spår merkevare-bonanza i metaverset

Gjennom selskapet Klein Group har investoren allerede gjort sine første investeringer i selskaper som utvikler spill mot metaverset eller det som Facebook mener skal bli en helt ny VR-verden.

- Når vi beveger oss inn i metaverset vil det ikke lenger være noe behov for spillere og spillutviklerne å være på en plattform. Jeg er veldig imponert av Facebooks satsing på metaverset og hvordan de bygger noe for fremtiden. Det er ventet at over to milliarder mennesker kommer til å gå inn i metaverset, sier han. 

Et annet eksempel er Sandbox, som Klein trekker frem. Sandbox er en blokkjedebasert virtuell verden som lar brukere lage, bygge, kjøpe og selge digitale eiendeler i form av et spill og der involverte aktører bidrar til å utvikle plattformens videre utvikling.

Klein sier utviklingen går dit at også de store merkevarene vil være til stede i metaverset og at salg av virtuelle produkter vil bli storindustri for alle slags produsenter, som for eksempel Louis Vuitton og Gucci.

- Det er ventet at de vi selge for mer i metaverset enn i fysiske butikker. En rapport fra Morgan Stanley anslo at det vil bli solgt digitale klær for 50 milliarder dollar, sier han.

- Vi kommer til å se noen enorme oppkjøp

Morten Klein har vært aktiv investor innenfor spill og gaming helt siden han bygget opp spillselskapet Norgesautomaten.com midt i 2000-årene, før det ble solgt til det svenske spillselskapet Cherry, der han ble største aksjonær. Siden har han gjort en rekke nye investeringer i spillselskaper og skal være god for flere milliarder kroner.

- Det som skjer der ute nå, er at det er flere og flere spill der du som spiller kobler deg opp med andre spillere uten å være avhengig av de store teknologigantene, sier Klein.

Spillindustrien i dag domineres av store aktører som Microsoft, Sony og kinesiske Tencent og har med sine nærmere tre milliarder spillere blitt en av verdens største underholdningskanaler med en samlet omsetning på 180 milliarder dollar og gaming som masseunderholdningsfenomen har allerede passert verdens filmindustri, ifølge Financial Times. Men med stadig nye arenaer tilgjengelige for spillerne, er markedet i stor endring. Klein tro dagens gamere fremover vil spille mot hverandre på stadig nye plattformer og arenaer utenfor teknologigigantenes kontroll. 

- Tidligere var det ekstremt viktig for spillerne og spillutviklerne å komme inn på plattformene til de store selskapene enten det er Microsoft, Playstation eller Apple som ofte kunne ta opp mot 30 prosent av salgsinntektene. Nå har denne utviklingen snudd, og vi kommer til å se noen enorme oppkjøp der teknologigigantene ønsker å investere i innhold. Av de åtte største selskapene i verden investerer seks av dem allerede i spill og gaming, sier han.

Investor:

Morten Klein er daglig leder og største eier av Klein Group som blant annet investerer i medier, underholdning og ehandel.

Spillinvestor om gigantoppkjøpet til Microsoft: - Det handler om innhold og metaverset