Viaplays sportssjef måtte svare om NRK-avtale og Kampanje-intervju: - Skulle nok ikke ha gjort det

Peter Nørrelund inntok vitneboksen i «klippekampen» mellom TV 2 og Viaplay i Oslo tingrett fredag.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Knut Kristian Hauger

Det var i et intervju med Kampanje i august i fjor at konflikten mellom Viaplay og TV 2 nådde offentligheten. Da gikk sportssjef Peter Nørrelund hardt ut mot TV 2s bruk av bilder fra Viaplays Premier League-bilder, som han mente var «ren og skjær tyveri». Nørrelund varslet allerede da at saken ville havne i rettssaken.

- Vi vil sende en stevning og så vil vi forlange en kompensasjon. Sportsrettigheter er dyre, og når TV 2 begynner å vise klipp mens begivenheten er i gang, så ødelegger de vår forretning, sa Nørrelund til Kampanje  august.

Som sagt, så gjort, og fredag inntok dansken selv vitneboksen i Oslo tingrett på sakens tredje dag.

Les mer: Viaplay anklager TV 2 for Premier League-tyveri - varsler søksmål og millionkrav

Spørsmålet retten må ta stilling til er hvorvidt de elleve kampene TV 2 har formidlet bilder fra er av «stor interesse for allmennheten». I så fall åpner åndsverksloven for at TV-kanaler kan vise korte utdrag i nyhetssendingene sine. Det er dette som gjerne kalles «nyhetsretten».

Onsdag forsøkte Viaplay Group å bevise at kampene TV 2 har klippet fra ikke er av stor interesse for allmennheten, mens TV 2 forsøkte å bevise det motsatte torsdag.

- Har tatt tall ut av luften

Peter Nørrelund avviste i retten at den høye prisen Viaplay har satt på Premier League er et bilde på høy interesse blant allmennheten, slik TV 2 har argumentert for.

- Nei, hvis du har stor allmenn interesse, så setter du et lavt prispunkt og får volumet inn. Har du et produkt som henvender seg til en dedikert kjerne, så setter du et høyt prispunkt. Jeg kan bare komme på én virksomhet som har et høyt prispunkt og som alle kjøper, og det er Iphone. Men det er faktisk sånn at jo mer innsnevret en gruppe er, jo høyere er prisen. Det skulle være logisk, sa Nørrelund på spørsmål fra Viaplays advokat Andreas Bernt.

TV 2s advokater la torsdag frem opplysninger fra nyhetsnettstedet SportBusiness Media om at Viaplay Group skal ha betalt 390 millioner euro per sesong for eksklusive Premier League-rettigheter i Norden, og halvparten av kjøpesummen skal være knyttet til Norge.

Det blåste Nørrelund av i retten.

- De har bare tatt tall ut av luften, sa sportssjefen.

Han ville imidlertid ikke si hva Viaplay Group faktisk har betalt for rettighetene. Det mener han er en forretningshemmelighet.

TV 2s advokat Sigurd Holter Torp spurte om suksessen til Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard har økt interessen for Premier League i Norge.

- Når du spør om Haaland bidrar til vår kjernevirksomhet, så tror jeg ikke han gjør det, for det er å ha en kjerne av Premier League-fans. Erling Braut Haaland er prikken over i-en, men det er ikke sånn at folk løper og kjøper et forholdsvis dyrt abonnement fordi det er en norsk nummer ni, svarte Nørrelund.

- Det bidrar ikke til salg? spurte TV 2s advokat.

- Det er marginalt.

Les mer: TV 2 slår tilbake mot Viaplay i retten: - Har et stort forklaringsproblem

Konfrontert med uttalelser i Kampanje

At TV 2 holder seg innenfor loven, underbygges ifølge kanalen av at NRK viste tilnærmet like mange klipp fra de innledende rundene i Premier League. Påstanden fra TV 2s advokat er at ingen er bedre egnet til å vurdere om det er snakk om en begivenhet av stor interesse enn nettopp NRK og TV 2s sportsredaksjoner.

Viaplays sportssjef ble bedt om å forklare hvorfor han tror både NRK og TV 2 gjør utdrag fra disse kampene i sendingene sine.

- For TV 2s vedkommende er det fordi de har tro på at de kan selge reklame på klippene, og for NRKs del er det at de har tro på at det er interesse, svarte Nørrelund.

- Er det stor interesse for fotball i Norge? fulgte TV 2s advokat opp med.

- Ja, jeg synes det. Det er derfor vi kjøper rettigheter.

- Fordi bare en begrenset krets skal få se det?

- Ja, det er dem vi selger til, svarte Nørrelund.

Sportssjefen ble også spurt om han mener et hvert utdrag TV 2 henter fra en hver kamp i Premier League er uberettiget.

- Ja, som utgangspunkt, svarte Nørrelund.

TV 2s advokat konfronterte deretter sportssjefen med intervjuet han gjorde med Kampanje i august, der Nørrelund sier at han «godt kan forstå» at det har allmenn interesse dersom en nordmann scorer to mål i debuten sin.

- Betyr det at det kan skje noe i kampen som gjør at det er allmenn interesse? spurte TV 2s advokat.

- Det er jeg sikker på at det kan. De har en lovgivning som er supersympatisk, men jeg vil mene at dersom man har fullstendig rene hender, så tar man kontakt med ansvarlig (i Viaplay, red. anm.), svarte Nørrelund.

Peter Nørrelund ble også spurt om Viaplays advokat om hvorfor han uttalte seg til Kampanje om konflikten.

- Man kan godt spørre om det er betimelig. Alle gode mennesker frarådet meg å gå ut i media, svarte Nørrelund.

Han forklarer utspillet med at han var «god gammeldags sur» og at han «skulle nok ikke ha gjort det».

- Jeg har sittet i en sal med VG (Viaplay saksøkte VG for bruk av fotballklipp i 2021, red. anm), og VG er ikke en spiller i rettighetsmarkedet, så det var mer forståelig. Men når den mest aggressive spilleren på rettighetsmarkedet begynner med dette, synes jeg rett og slett det blir useriøst.

Har inngått avtaler med NRK og VGTV

Viaplay har inngått en kommersiell avtale om bruk av klipp fra Premier League med VGTV som ifølge Nørrelund gir dem inntekter fra reklamevisningene til VGTV.

I løpet av rettssaken har det kommet frem at Viaplay også har en klippavtale med NRK.

- Vi har ofte samarbeid med NRK. Vi har blant annet solgt VM i ski til NRK og VM i kvinnefotball til NRK. Vi startet samtalene med NRK i midten av 2021 og så var det viktig for NRK å få en avtale med klipp, forklarte Nørrelund.

Ifølge Nørrelund kan NRK vise to klipp på nett per runde fra Premier League. Denne avtalen skal ha blitt formalisert en gang i fjor høst.

- Generelt har vi gode samarbeid med de gamle allmennkringkasterne, som DR i Danmark, SVT i Sverige og NRK i Norge. Det er fordi vi ikke kjemper om de samme reklamekronene.

Ifølge TV 2s opptelling har NRK brukt 42 prosent flere utdrag fra Premier League enn TV 2 fra sesongstart frem til 12. november.

- Skader det abonnementssalget deres? spurte TV 2s advokat.

- Det har ikke vi vurdert, svarte Nørrelund.

- VGTV har massiv dekning av Premier League, skader det abonnementssalget deres?

- Det er en vesentlig inntektskilde for oss. Selvfølgelig er det en risiko for at noen av våre kunder ikke har behov for å se live-kamper, og at det skader vårt abonnementssalg. Samtidig tjener vi penger på klippene. Vi veier det opp mot hverandre.

Har sikret seg klipp:

Sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK bekrefter overfor Kampanje at de har sikret seg to nettklipp per runde i Premier League. Langfeldt er ikke til stede i retten. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Eivor Eriksen

NRK: - Har hatt en dialog med Viaplay

Den nye sportsredaktøren i NRK, Espen Olsen Langfeldt, bekrefter overfor Kampanje at de har «en forståelse» med Viaplay.

- Jeg vil kalle det en forståelse. Vi bruker nyhetsretten vi også, men så er det det som går på klipp på digitale flater. Der har vi spurt om å få bruke noen fra Viaplays produksjoner og har kommet frem til en forståelse med dem om hva vi kan bruke. Vi har hatt en dialog med Viaplay, sier NRK-redaktøren til Kampanje.

- Er det en kommersiell avtale eller forståelse?

- Hvis du spør om vi betaler noe eller ikke, så vil jeg ikke kommentere det.

Langfeldt Olsen sier dialogen med Viaplay rundt bruken av klippene på digitale flater som NRK.no har kommet etter initiativ fra NRK.

- Nyhetsinteressen rundt Premier League er såpass stor at hvis vi som allmennkringkaster skal forsøke å oppfylle oppdraget vårt så ba vi om en begrenset rett til å vise klipp i tillegg til at vi bruker nyhetsretten på sendinger lineært. Klippene som er digitale gjør vi i samarbeid og forståelse med Viaplay, sier Langfeldt Olsen.

- Hvorfor er dette viktig for NRK?

- Fordi vi per i dag har to av de største fotballstjernene i Premier League og det har vi aldri hatt før. Vi har kapteinen på laget som leder Premier League og vi har tidenes storscorer, sier NRK-redaktøren.

TV 2: - Godt innenfor den lovfestede retten

TV 2 har erkjent at de i fire tilfeller har benyttet seg av utdrag fra Premier League som ikke har vært omfatten av nyhetsretten. Disse utdragene omfattesikke av påstanden fra Viaplay.

- Kjernen i nyhetsretten er å sikre at kringkastere som TV 2 og NRK kan vise levende bilder fra viktige sportsbegivenheter, selv om TV-rettighetene er eksklusive hos andre. Norge er en sportsnasjon, og Premier League har en unik posisjon. Denne sesongen er også helt spesiell, med solide prestasjoner fra Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland. Våre seere forventer selvsagt at vi dekker dette i nyhetssendingene, og vi mener at billedbruken er godt innenfor den lovfestede nyhetsretten, skrev sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 i en e-post til Kampanje onsdag denne uken.

Les mer: «Klippekamp» mellom TV 2 og Viaplay i retten – legger frem lave seertall som bevis

Viaplays sportssjef måtte svare om NRK-avtale og Kampanje-intervju: - Skulle nok ikke ha gjort det