Viaplay anklager TV 2 for Premier League-tyveri - varsler søksmål og millionkrav

- Ren og skjær tyveri, mener Viaplay Groups sportssjef.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tidligere denne måneden overtok Viaplay Group de eksklusive rettighetene til Premier League fra TV 2, som har sittet på rettighetene de siste tolv årene. Nå har det brutt ut full konflikt mellom mediehusene.

- Vi opplevde med VG i fjor at de med den norske loven i hånden stjal klipp fra oss. Vi hadde en runde i retten og det var en klar avgjørelse der. Det er ikke desto mindre skuffende å erfare at TV 2, som bør vite alt om hva som er lov og ikke lov innenfor sportsrettigheter, stjeler med armer og bein, sier sportssjef i Viaplay Group, Peter Nørrelund, til Kampanje.

Han mener TV 2s bruk av Premier League-klipp i sportssendinger er «ren og skjær tyveri» og viser både til omfanget av klipp og til at TV 2 skal ha vist klipp fra kamper mens de spilles. Viaplay Group sendte et brev til TV 2 etter første runde med en anmodning om å stanse, men ifølge Nørrelund har ikke det ført til noen endringer.

- Jeg sendte TV 2 et brev etter første runde og jeg var i dialog med John Robberstad (sjef for sportsrettigheter i TV 2, red. anm.), men vi kan ikke ha en fornuftig dialog med folk som stjeler fra deg, sier Nørrelund.

Nå vil han ta saken til retten.

- Vi vil sende en stevning og så vil vi forlange en kompensasjon. Sportsrettigheter er dyre, og når TV 2 begynner å vise klipp mens begivenheten er i gang, så ødelegger de vår forretning.

- Hvor stor kompensasjon vil dere kreve?

- Det er det retten som vil avgjøre, men vi snakker om mange millioner.

Det var i februar i 2020 at Viaplay sikret seg rettighetene til den engelske toppfotballen i en dramatisk budkamp med store verdier i spill. Kampanje spekulerte lenge i at prisen ville ende på over 15 milliarder kroner, men kilder i markedet kunne fortelle at prisen til slutt skal ha endt på over 20 milliarder kroner, eller et sted mellom 2,0-2,5 milliarder euro. 

Les også: Sjekk prislappen på Premier League - skal ha betalt over 20 milliarder kroner for TV-fotballen

 

Vi forstår at Viaplay har et annet syn på nyhetsretten, men påstandene om at TV 2 stjeler er vanskelig å ta alvorlig Jan-Petter Dahl, pressesjef i TV 2

- Ikke alt Haaland foretar seg har allmenn interesse

Den såkalte nyhetsretten gir medier uten sportsrettigheter muligheten til å sende «korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse.» Det var denne retten VG mente de hadde på sin side da de publiserte klipp fra Viaplay Groups Bundesliga-rettigheter, UFC-kamper, og Formel 1. Saken endte opp i retten der VG tapte første runde. Senere kom partene til et forlik og VG og Viaplay Group har i dag en avtale som sikrer VG eksklusive klipp fra Premier League.

- Hvor mye mener du TV 2 kan vise fra Premier League?

- Vi har eksklusive rettigheter til Premier League, så i utgangspunktet kan ikke TV 2 ta noe som helst fra denne rettigheten. Så kan jeg godt forstå at dersom en nordmann scorer to mål i sin debut, så har det allmenn interesse. Men ikke alt hva Haaland foretar seg på banen, eller hver eneste gang Liverpool eller Manchester United spiller, er av allmenn interesse, sier Nørrelund.

- Hva blir konsekvensen for Viaplay Group?

- TV 2 går inn og ødelegger våre muligheter for å kapitalisere på våre eksklusive rettigheter. Det kommer til en pris.
Sinna sportssjef:

Sportssjefen i Viaplay, danske Peter Nørrelund, mener konkurrenten TV 2 har tatt seg vel til rette når det gjelder nyhetsretten og ved å servere TV 2-seerne klipp fra Premier League-kampene. Foto: Viaplay.

- Godt innenfor lovens kriterier

Når Kampanje tar kontakt med TV 2 så bekrefter kanalen som de seneste årene har hatt Premier League-rettighetene at strømmerivalen Viaplay har tatt kontakt.

- Det stemmer at vi har hatt kontakt med Viaplay, og vi inviterte dem til en diskusjon om nyhetsretten, noe de avviste. I stedet fikk vi et brev fra advokatene deres i går kveld, som vi nå skal svare på, sier pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2.  

Han sier at TV 2 ikke gjør noe annet enn det alle andre norske mediehus har som praksis.

- Når vi viser klipp fra Premier League i TV 2-nyhetene er det basert på nyhetsretten, på samme måte som når NRK og VGTV viser klipp fra fotballkamper og annen sport TV 2 har rettighetene til å vise, sier han.

Dermed må TV 2 belage seg på å en runde i retten mot Viaplay-advokatene på samme måte som VG måtte for noen år siden. TV 2 er trygge på at de ikke har gjort noe ulovlig.

- Vi forstår at Viaplay har et annet syn på nyhetsretten, men påstandene om at TV 2 stjeler er vanskelig å ta alvorlig. Vi føler oss trygg på at våre redaksjonelle vurderinger ligger godt innenfor lovens kriterier for nyhetsretten, sier Dahl.  

Viaplay anklager TV 2 for Premier League-tyveri - varsler søksmål og millionkrav