TV 2 slår tilbake mot Viaplay i retten: - Har et stort forklaringsproblem

TV 2s advokat mener Viaplay havner i spagaten når de påstår at Premier League-kampene ikke er av stor allmenn interesse.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag var det TV 2s advokater tur til å ta ordet i Oslo tingrett. Mediehuset er saksøkt av Viaplay Group for å ha brukt klipp fra elleve Premier League-kamper i nyhetssendingene sine og publisert ni av dem på TV2.no.

Spørsmålet er hvorvidt kampene TV 2 har formidlet bilder fra er av «stor interesse for allmennheten». I så fall åpner åndsverksloven for at TV-kanaler kan vise korte utdrag i nyhetssendingene sine. Det er dette som gjerne kalles «nyhetsretten».

Onsdag argumenterte Viaplays advokater for at de elleve Premier League-kampene som er omfattet av påstanden ikke oppfyller kriteriet. De la blant annet frem seertall som skal bevise at Premier League-kamper på generelt grunnlag ikke er begivenheter av stor allmenn interesse. Av de nevnte kampene er Manchester United mot Brighton & Hove Albions mest sett med 45.000 seere. Andre kamper, som Chelsea mot Tottenham, har så lite som 3000 seere ifølge Kantars tall.

- Vi mener at hvis det er stor interesse for begivenheten blant allmennheten, så vil det gi høye seertall, sa advokat Andreas Bernt, som representerer Viaplay, i retten onsdag.

Tallene inkluderer riktig nok ikke TV-seing som foregår i Viaplays app. Det gjør dem meningsløse, ifølge advokat Sigurd Holter Torp i advokatfirmaet Schjødt, som representerer TV 2. Han kaller Viaplays fremstilling for villedende.

- Seertallene gir ingen mening når man ikke vet hvor mange som ser kampene på Viaplay. Viaplay har disse tallene, men de dokumenterer dem ikke, sa advokaten i retten.

Les mer: «Klippekamp» mellom TV 2 og Viaplay i retten – legger frem lave seertall som bevis

- Havner i spagaten

TV 2s advokat argumenterte tvert imot for at den norske interessen for Premier League er enorm og at den aldri har vært større enn ved sesongstart i fjor, godt hjulpet av Erling Braut Haaland og Martin Ødegaards bragder på banen. Det skal både pengene Viaplay har lagt på bordet for å sikre seg rettighetene og prisen TV-seerne må betale for følge serien være bevis på.

Ifølge SportBusiness Media betaler Viaplay 390 millioner euro per sesong for eksklusive rettigheter I Norden, og de norske rettighetene skal utgjøre halvparten av denne summen ifølge nyhetsnettstedet. Disse opplysningene ble lagt frem i retten av TV 2s advokater.

- Viaplay har et stort problem med å forklare hvordan de på den ene siden er villig til å betale 20 milliarder kroner for eksklusive senderettigheter for Premier League i Norden i seks år og samtidig hevde at høydepunkter fra de viktigste kampene ikke er begivenheter av stor allmenn interesse. Da havner man lett i spagaten, sa Sigurd Holter Torp.

Også den nye prisen Viaplay tar for et Premier League-abonnement, 749 kroner i måneden, skal dokumentere den norske interessen.

- At Premier League utgjør de rettighetene som koster mest for norske forbrukere å få tilgang til, er et direkte resultat av den store interessen i befolkningen. Det er nettopp slike begivenheter åndsverksloven er ment å omfatte. Det er helt i kjernen av bestemmelsen, sa TV 2s advokat.

Les mer: Viaplay anklager TV 2 for Premier League-tyveri - varsler søksmål og millionkrav

- Skal lite til før nyhetsretten utløses

At TV 2 holder seg innenfor loven, underbygges ifølge kanalen av at NRK viste tilnærmet like mange klipp fra de innledende rundene i Premier League. Av de elleve klippene saken handler om, valgte NRK å benytte seg av nyhetsretten i åtte av dem. Påstanden fra TV 2s advokat er at ingen er bedre egnet til å vurdere om det er snakk om en begivenhet av stor interesse enn nettopp NRK og TV 2s sportsredaksjoner.

- Når sportsredaksjonen i TV 2 eller NRK velger å inkludere utdrag fra kamper i Premier League i sendingene, er det nettopp fordi de vurderer at det har stor interesse for allmennheten. Det skaper en presumsjon for at vilkåret er oppfylt, sa Holter Torp.

Når det kommer til de elleve kampene saken handler om, påpeker advokaten at de fire mest interessante lagene sett med norske øyne, Manchester United, Manchester City, Liverpool og Arsenal, var i aksjon i ti av dem.

- Jo større interesse det er for kampen på forhånd, desto mindre skal til for å utløse nyhetsrett. Basert på den enorme interessen for Premier League i Norge skal det lite til før nyhetsretten utløses, mener advokaten.

TV 2 avviser også påstanden fra Viaplay om at publiseringen av nyhetssendingene på TV2.no er lovsstridig. Ifølge Viaplay fremstår sendingene som enkeltklipp for brukeren, og ikke som nyhetssendinger. TV 2 mener dette er i tråd med bransjepraksis, slik den også praktiseres av NRK og VGTV.

- Dersom Viaplay vinner frem med sitt syn om at de elleve fotballkampene det er vist utdrag fra ikke oppfyller kriteriet, er det svært få begivenheter som vil kvalifisere til nyhetsrett. Da vi formålet med nyhetsretten uthules.

Kampanje var i kontakt med Viaplay onsdag. De ønsker ikke å kommentere rettssaken mens den pågår. Det er satt av totalt fire dager til saken i Oslo tingrett.

Det er klipp fra disse Premier League-kampene som er omfattet av søksmålet fra Viaplay:

 • Manchester United – Brighton & Hove Albion, 7. august
 • Manchester City – Bournemouth, 13. august
 • Arsenal Leicester – 13. august
 • Brentford – Manchester United, 13. august
 • Chelsea – Tottenham, 14. august
 • Liverpool – Crystal Palace, 15. august
 • Bournemouth – Arsenal. 20. august
 • Newcastle – Manchester City, 21. august
 • Manchester City- Crystal Palace, 27. august
 • Liverpool – Bournenmouth, 27. august
 • Arsenal – Fulham, 27. august

Viaplay peker i tillegg på utdrag fra fire kamper som TV 2 selv har erkjent faller utenfor nyhetsretten. Disse er ikke omfattet av påstanden.

TV 2 slår tilbake mot Viaplay i retten: - Har et stort forklaringsproblem