TV 2 taper 60-70 millioner kroner på TV-konflikten – derfor krangler de om en ny TV-avtale

Konflikten mellom TV 2 og Telenor tilspisset seg denne uken. Nå trekkes også TV-sporten inn i uenigheten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kranglingen mellom TV 2 og Telenor nådde denne uken nye høyder. Samtidig fortsetter millionene å renne ut av TV 2-kassa. Anslag Kampanje har gjort og hentet inn, viser at kanalen har mellom 60-70 millioner kroner i tapte inntekter på bruddet med Telenor i måneden. Telenors TV-sjef Camilla Amundsen mener mye av forklaringen på uenigheten skyldes TV 2s kostnader til TV-sport som norsk fotball, Champions League og spansk fotball. 

- Vi mener det står stor respekt av at de satser friskt på vegne av fotballen og alle fotballinteresserte. Men Telenor ønsker ikke en avtale der kundene våre må betale en langt høyere pris for å se på Nyhetskanalen, «Skal vi danse» og «Farmen» fordi TV 2 har kjøpt dyre fotballrettigheter til sine strømmetjenester, innhold som kundene våre ikke har tilgang til, sier Amundsen til Kampanje

Rett før jul i 2020 kjøpte TV 2 rettighetene til all norsk fotball for 4,5 milliarder kroner, og skal i 2023 overta rettighetene fra Discovery. I tillegg har TV 2 også bladd opp store summer for rettighetene til Champions Leauge

- Det blir feil at samtlige av TV-kundene skal være med på dette spleiselaget, uten å få tilgang til mer innhold. Vi er villige til å ta vår del av regningen, derfor har vi møtt TV 2 på en kraftig prisøkning for sportskanalene, men at de øvrige kanalene skal øke så mye i pris er vanskelig å forstå, sier Amundsen til Kampanje.

- Hva stor er avstanden i kroner?

- Vi har strukket oss veldig langt, og det er snakk om avtaler på mange hundre millioner kroner i året, sier hun.

Da Kampanje omtalte Telia-konflikten for et par år siden kom det frem at den andre store TV-distributøren i markedet betalte rundt 400 millioner kroner i året til TV 2. Etter det Kampanje kjenner til er det all mulig grunn til å tro at Telenor betaler noe tilsvarende.  

Les også: TV-krangel til flere hundre millioner - toppsjefene måtte til slutt rydde opp i den bitre striden

- Skal jobbe dag og natt:

Telenors leder for TV- og internettvirksomheten i Telenor Norge, Camilla Amundsen, kaller konflikten for «en kjempeuheldig situasjon» som alle taper på. – Aller mest seerne, men vi skal jobbe dag og natt for å finne en løsning, sier hun. Foto: Eivor Eriksen.

Kalte Telenor-tilbudet «et PR-stunt»

TV-konflikten mellom TV 2 og Telenor går inn i sin femte uke og med det har partene nå satt en lite ønskelig rekord i svarte skjermer. Aldri har TV 2 ligget i en konflikt med en TV-distributør så lenge.

- Det er den eneste gangen vi tidligere har vært av med hovedkanalen vår, og det er vi utrolig lei oss for. Men dette handler ikke om to grådige aktører som bare skal ha mer penger. For vår del handler det om vår eksistens, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

- Dere ber om mer penger av Telenor, men hvorfor er det blitt dyrere å kjøpe TV 2s innhold?

- Det er fordi det koster mer. Vi er i en global konkurranse med hele verden og så er det sånn at Telenor betaler mye mindre enn alle andre gjør. Deres siste tilbud var i tillegg et tilbud om å betale enda mindre enn de gjør i dag. Det kan vi vanskelig se på som et seriøst forslag til løsning, sier TV 2-sjef Olav Sandnes til Kampanje

Tirsdag kveld denne uken klokken kvart over ti skal Telenor ha sendt TV 2 et tilbud med det telegiganten kalte «en saftig prisøkning». Tanken var ifølge Telenor å få til en rask slutt på konflikten som har tatt TV 2s kanaler vekk fra over én million TV-seere. Tilbudet ble imidlertid raskt slått i bakken av TV 2, og dagen etter var det en tydelig oppgitt TV 2-sjef som møtte Kampanje.

- Vi opplevde Telenors siste tilbud som et reelt PR-stunt, sier Olav Sandnes til Kampanje.

- Er det som Telenor sier at dyre sportsrettigheter gjør dette vanskelig?

- Vi er også opptatt av at kundene får en høy grad av valgfrihet og ikke skal betale for sport og innhold de ikke er interessert i. Vi er derfor overrasket over at Amundsen trekker frem dyre sportsrettigheter som et argument. Vi opplever at vi i vår dialog med Telenor langt på vei er enige om gode løsninger på sporten samtidig som den ivaretar valgfriheten, også er håpet nå at begge parter konsentrerer seg om det vi har uenigheter rund og sørger for at Telenors kunder får TV 2s kanaler tilbake på skjermen, sier TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje.

Les også: TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

- Mer enn helgens programmer:

TV 2-sjef Olav Sandnes står klar med en rekke premierer som «The Voice» og «Farmen Kjendis» samtidig som han står i en konflikt med en av landet største TV-distributører. - Dette handler om mye mer enn helgens programmer, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

Telenor: - Vi er skuffet

Med sine 550.000 TV-kunder over 20 prosent av det norske TV-markedet leder Telenors TV-sjef Camilla Amundsen landets største TV-distributør

- Er du skuffet over TV 2 så kategorisk avslo tilbudet?

- Ja, jeg er skuffet. Kundene våre har vært over fire uker uten TV 2s innhold, og de er utålmodige og de er de største taperne i dette i tillegg til TV 2 og Telenor. Vi ga et tilbud på hovedkanalen og nyhetskanalen til TV 2 bare for å få på plass en løsning, der hvor kundene savner innholdet aller mest, mens vi samtidig fortsatt en dialog om helheten, sier Amundsen.

- Var dette et PR-stunt?

- Nei, jeg hørte han sa det, men det stemmer overhodet ikke.

- Hvorfor kan ikke Telenor betale like mye som de andre distributørene gjør, slik TV 2 hevder?

- Vi strekker oss veldig, veldig langt og opp mot 70 prosent mer enn det vi gjør i dag for en helhetlig avtale. Jeg vet at TV 2 sa akkurat det samme når de forhandlet med Telia, men allerede nå er det over ti prosent prisøkning på TV 2, noe som er veldig, veldig høyt dersom du sammenligner med prisutviklingen i samfunnet for øvrig, sier Amundsen.

Prosentene har haglet over forhandlingsbordet og i debattene den siste uken, og kort oppsummert er det snakk om at Telenors har gitt et tilbud som skal ha vært 70 prosent bedre enn den forrige avtalen. Ifølge Telenor har TV 2 de siste årene hatt en prisøkning på 10-20 prosent i året for de lineære kanalene, slik Kampanje forstår saken. I tillegg så kommer det uenigheter rundt prisingen av sportsinnholdet til TV 2 og hvordan kanalens strømmetjeneste TV 2 Play skal pakketeres på Telenors TV-plattform og ikke minst selges.  

 - Vi taper penger, Telenor omdømme

Samtidig fortsetter partene å tape penger. Mye penger. Og ifølge TV 2-sjefen er det TV-kanalen som blør mest.

- Vi taper i dag flere titalls millioner kroner. Telenor taper omdømme, men kundeflukten kommer ikke, fordi kundene sitter innelåst i Telenors avtaler, både bredbåndsavtaler og borettslagsavtaler og hvis du går inn på Telenors Facebook-sider så ser du en enorm frustrasjon blant Telenors kunder, sier TV 2-sjef Olav Sandnes.

Konflikten, som altså fører til at TV 2 mister over 20 prosent seergrunnlaget, kommer på en uheldig tid der kanalen skal på lufta med flere av sine aller største programsatsinger. Sist helg var det «Hver gang vi møtes» og denne helgen er det premiere på «The Voice». I neste uke kommer «Farmen Kjendis» og de er alle programmer som sørger for de aller største seertallene til TV 2.

- Har dere råd til ikke å ha en avtale nå?

- Sannheten er at vi har jo ikke råd til det. Vi taper masse penger, men dette handler om mye mer enn helgens programmer. Det handler om vår mulighet til å finansiere programmene og de norske programmene. Vi er under enormt press fra de globale aktørene og da må vi ha samarbeidspartnere i Norge som er villige til å være med på den dugnaden, sier han.

Taper opp mot 60-70 millioner kroner i måneden

Konflikten rammer økonomisk TV 2 aller hardest, slik Kampanje forstår saken.  Ikke bare går kanalen glipp av store inntekter fra reklamemarkedet, ettersom de i konflikten har færre seere å selge til annonsørene, men selskapet taper også distribusjonsinntekter ettersom Telenor i dag ikke betaler.

Forhandlingssjef Jarle Thalberg i mediebyrånettverket Group, som teller mediebyråene Mediacom, Mindshare og Wavemaker, kjenner reklamemarkedet inn og ut og Thalbergs analyse er at TV 2 taper over én million kroner i reklameinntekter hver dag.

- Det er snakk om store penger, men de har også mistet over 20 prosent av markedet. I tillegg har de vært utsolgt lenge og stengte salget allerede i november i fjor. Hadde det ikke vært utsolgt, så hadde tapet vært mindre, sier Thalberg.

Med en million kroner i tapte reklameinntekter daglig, så har TV 2 så langt i konflikten gått glipp av over 30 millioner kroner i reklameomsetning allerede. En ny måned med svarte skjermer hos Telenor-kundene vil ytterligere 30 millioner kroner i tapte inntekter.

- Enten må TV 2 kreditere pengene eller levere seere på et senere tidspunkt, dermed blir det uansett tapte penger, sier han.

Verken TV 2 eller Telenor ønsker å kommentere hvor store penger det er snakk om i distribusjonsinntekter, men etter det Kampanje kjenner så er det snakk om tilsvarende summer også i tapte distribusjonsinntekter fra Telenor. 

- TV 2 har nok et tilsvarende tap på distribusjon og jeg vil tro de taper opp mot 2,5 millioner kroner om dagen og at det går 60-70 millioner kroner i måneden rett ut av bunnlinjen. Det er et godt anslag om en ser reklame- og distribusjonsinntektene sammen, sier Thalberg.

- En kjempeuheldig situasjon

Telenors TV-sjef Camilla Amundsen sier TV-distributøren kommer til «å jobbe dag og natt for å finne en løsning».

- Vi tar ikke fri før dette er på plass, sier Amundsen.

 - TV 2-sjef Olav Sandnes sier han taper mange millioner kroner, mens Telenor ikke taper på dette. Hva tenker du om det?'

- Det er jo helt feil og det vet Olav Sandnes. Det er en veldig lei situasjon for kundene først og fremst, og for TV 2 og Telenor. Derfor ønsker vi virkelig å komme frem til en løsning så fort som mulig, og er i dialog med TV 2 for å få til dette, sier Amundsen.

Her kan du se en video av de to rivalene da de møttes på Marienlyst tidligere denne uken. 

TV 2 taper 60-70 millioner kroner på TV-konflikten – derfor krangler de om en ny TV-avtale