Fredag ettermiddag blir det klart at det er TV 2 som har sikret seg den største fotballkontrakten i norsk fotballs historie. TV 2-sjef Olav T. Sandnes kjøper rettighetene til blant annet Eliteserien, OBOS-ligaen, Toppserien kvinner og cup og overtar dermed store deler av rettighetsporteføljen til Discovery for et samlet beløp på 4,5 milliarder kroner.

- Vi er svært godt fornøyde med det tilbudet TV 2 har levert og den kommersielle verdien som er satt på norsk fotball i denne avtalen. TV 2 har levert et meget solid og omfattende konsept for norsk fotball, som vil styrke både topp og bredde, sier president Terje Svendsen i Norges Fotballforbund.

- Norsk fotball er den største kraften i norsk idrett, og samler store deler av det norske publikum i glede, drømmer og fellesskap. Vi er både glade og ydmyke for at vi sammen med fotballen og samarbeidspartnere får mulighet til å utvikle norsk fotball fra 2023, sier Sandnes i en melding.

Discovery: - Skuffet
TVNorge- og Eurosport-eieren Discovery har vist Eliteserien og OBOS-ligaen de siste fire årene og har rettighetene de neste to årene også. Men fra og med 2023 er det slutt. 

- Norsk fotball er en rettighet vi er blitt veldig glad i, så vi skal på ingen måte legge skjul på at vi er skuffet. Men vi er ikke i tvil om at fotballen vil bli behandlet godt også i neste rettighetsperiode. Vi har fortsatt ambisjoner om å være en viktig aktør på sport, men det er også slik at veksten vår de siste årene i stor grad har kommet som et resultat av investeringene vi gjør i norsk underholdning. Dette gir oss muligheten til å investere mer i norsk innhold, og i annen sport, fremover. Og vi har fortsatt to år med norske fotball igjen på våre skjermer, sier operativ leder Espen Skoland i Discovery Networks Norge.

Espen Skoland Discovery ny.jpg

Ute: Discovery ble spilt ut på sidelinjen i kampen om de norske fotballrettighetene. Om to år er den norske fotballfesten over for operativ leder Espen Skoland og resten av Discovery-huset. 

NRK er med på laget

Som Kampanje også kunne avsløre tidligere denne uken, har TV 2 fått med seg NRK på fotballlaget. Også det bekreftes i dag av Norges Fotballforbund. 

Rettighetene til toppfotball kvinner har hatt størst økning og er på 210 millioner kroner i perioden. Dette er en tidobling fra dagens avtale.

– Vi ser spesielt frem til å, sammen med kvinnefotballen og vår samarbeidspartner NRK, være med å løfte kvinnefotballen som det er stadig større oppmerksomhet rundt i Norge, sier Sandnes.

Allerede tidlig denne uken kunne Kampanje avsløre at kanalen hadde sikret seg et eksklusivt forhandlingsrom med fotballens salgsselskap Fotball Media med et bud på over fire milliarder kroner.

Andre budgivere har vært Telenor og Altibox, som har gått sammen i en allianse, og en avishusallianse bestående av Amedia, Schibsted og Polaris Media.

- Vi gratulerer vinneren. Vi håper de vil sikre at norsk fotball blir enkelt og rimelig tilgjengelig for alle TV-seere, og at hensynene til kvinnefotballen og de lavere divisjonene blir ivaretatt, sier Tor Morten Amundsen, administrerende direktør i Altibox til Kampanje. 

- Hvorfor tror dere at Telenor og Altibox ikke lykkes i forhandlingene?

- Vi har ikke fått delta i noen forhandlingsprosess, så det er vanskelig å uttale seg om hvordan denne har foregått, sier han.

Telenors TV- og fastnettsjef, Camillla Amundsen,sier følgende om prisen TV 2 betaler på 4,5 milliarder kroner.

- Matchet Altibox og Telenor dette budet og hadde dere et høyere bud?

- Vi la inn et konkurransedyktig bud, men har ikke anledning til å kommentere størrelsen på budet, sier Amundsen. 

Amedia gratulerer TV 2
Amedia er allerede rettighetshaver i dag til Post Nord-ligaen og flere av toppseriekampene til kvinnene, og har vist disse kampene på flere av sin over 80 ulike mediehus rundt i landet. 

- La meg først gratulere norsk fotball med det som virker som en svært god avtale, og samtidig gratulere TV 2 med å ha vunnet rettighetene, sier Pål Nedregotten, konserndirektør i Amedia, til Kampanje.

- Dernest vil jeg si at Amedia har vært en svært god partner for norsk fotball de siste årene. Vi har forvaltet rettighetene godt, og har bygget attraktive produkter for lokale fotballinteresserte landet over. Fotball er et viktig dekningsområde for oss. Det finnes lokale fotballag alle steder hvor vi har lokalaviser, og oppmerksomheten vi skaper er viktig for lokal fotballinteresse landet over. Amedia har alle intensjoner om å fortsatt være en god partner for norsk lokalfotball, og fortsette å legge tid og krefter i å lage et godt produkt i de årene vi fortsatt skal forvalte rettighetene. 

pål nedregotten 980 674.jpg

Ute: Amedia har vist Post Nord-ligaen og flere av toppseriekampene til kvinnene, men nådde ikke opp i budkampen om neste rettighetsperiode.

VG: - Ikke overrasket
Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, sier han først og fremst vil «gratulere til TV 2.»

- Men jeg er ikke overrasket. Det ble tydelig i prosessen at fotballen skulle velge mellom totalbydere på anbudet som er svært omfattende. I prosessen har det vært flere slike totalbydere, men det var aldri aktuelt for oss. Vi hadde et mer spisset ønske, sier Steiro.

- Var det Eliteserien som ble for mye å gape over?

- Det var en meget omfattende pakke og dette handler heller ikke bare om rettighetskostnadene. Det er også en produksjonsforpliktelse her som kommer ved å ta hele bredden, sier han.

Han sier at både Schibsted, Polaris Media og Amedia nå er opptatt av å komme i diskusjon med fotballen med tanke på et fortsatt samarbeid om dekningen av norsk fotball.

- Hva tenker du om sluttsummen på 4,5 milliarder kroner?

- Det er et høyt bud, men denne type rettigheter er veldig dyrt, sier han.