Slår seg sammen i fotballkampen – Schibsted, Amedia og Polaris Media med felles bud

- Vi kan konkurrere om å være best på sportsjournalistikk, men vi trenger ikke konkurrere på rettighetene, sier VG-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Rettighetskampen rundt den norske fotballen tiltrekker seg stadig nye aktører og torsdag morgen er de tre mediekonsernene Schibsted, Amedia og Polaris Media klare til å fortelle om sine planer. Allerede tirsdag denne uken kunne Kampanje fortelle at aviskonsernet Amedia var inne i budprosessen og at det var snakk om en større avisallianse, og i dag blir planene om et felles bud bekreftet på Amedias kontorer i Oslo.

- Ja, det kan vi bekrefte og det bygger på at vi i fellesskap er et fantastisk utstillingsvindu for norsk fotball og vi sitter med en samlet rekkevidde og en samlet abonnementsbase som utrolig sterk, sier konserndirektør i Amedia, Anders Opdahl, til Kampanje.

Amedia er allerede rettighetshaver i dag til Post Nord-ligaen og flere av toppseriekampene til kvinnene, og har vist disse kampene på flere av sin over 80 ulike mediehus rundt i landet. I det nye budet er også Schibsted og Polaris Media med på laget og dermed har de tre avishusene satt sammen et lag med nasjonale, regionale og lokale posisjoner i hele Norge.

- I stedet for å gjøre dette stykkevis og delt får vi nå et dekningskart som kun Bjørn Amundsen (dekningsdirektør for mobilnettet i Telenor, red.anm.) kan matche, sier Opdahl.

For noe av styrken i den nye avisalliansen er nettopp dekningen. Med Schibsted-avisene VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, kombinert med Polaris Media og Amedias lokale og regionale posisjoner, skulle de fleste kriker og kroker av landet – og i hvert fall der det spilles fotball på et visst nivå – være ivaretatt. Noe av det de tre aviskameratene kan slå i bordet med er nærmere 140 aviser, 4,6 millioner lesere daglig og hele 1,6 millioner abonnenter.

- Hvem av dere overleverte budet til Fotball Media på tirsdag?

- Advokater. Mange advokater, sier Opdahl.  

Les også: Avishus melder seg på i kampen om norsk toppfotball: - Nå er vi spente på utviklingen

Allerede fra OBOS-ligaen og nedover så er det ikke lenger medieinntektene som finansierer moroa, da er det pølse i vaffel på Melløs og billettinntekter og ikke minst lokale sponsorinntekter som er viktig. Anders Opdahl, Amedia

- Trenger ikke å konkurrere på rettigheter

Fristen for å legge inn bud gikk ut klokken 12 tirsdag denne uken, og etter det Kampanje kjenner var TV 2 allerede i går oppe på Ullevål Stadion for å presentere sine tanker bak TV-husets bud. Kanalen satser enormt på å sikre seg fotballrettighetene etter å ha tapt de gjeve Premier League-rettighetene til Viaplay-eier Nent-gruppen.

- Har dere presentert planene for fotballen?

- Nei, det har vi ikke gjort enda, men vi har hatt en dialog med fotballen. De kjenner oss også godt og vet hva vi tenker og vi skal tidsnok gå i detalj på dette dersom det er ønskelig, sier sjefredaktør og administrerende direktør i VG, Gard Steiro.

- Hvem av dere tok initiativet til dette?

- Dette var noe som modnet hos oss, også har vi hatt en dialog en stund, sier VG-sjefen.

Den siste tiden har Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund ved et par anledninger for første gang snakket varmt om rettigheter som et område det er mulig å vokse.

- Vi ser at fotball er veldig godt innhold, det driver abonnementssalg også kom det et anbudsdokument med stor bredde som passet veldig godt til de ulike posisjonene våre både nasjonalt, i de store byene og lokalt, sier Schibsteds mediesjef, Siv Juvik Tveitnes.

Steiro mener ubeskjedent at den nye løsningen til de tre avishusene står knallsterkt.

- Vi har sett at denne løsningen er det beste for det norske folk og det er nok kanskje det beste for norsk fotball også. Samtidig er det et område og en løsning vi alle kan leve med og er tjent med. Vi kan konkurrere om å være best på sportsjournalistikk, men vi trenger ikke konkurrere på rettighetene, sier Steiro.

- Hvor mye skal dere gape over, er dere også interessert i de øverste divisjonene?

- Det er ikke riktig timing å gå inn på detaljene. Nå har vi startet en dialog med fotballen. Vi kan håndtere rettigheter selv og vi kan også være en samarbeidspartner, litt avhengig av hvordan fotballen ønsker å legge dette opp, sier Steiro.

- Så nå skal VG bli betal-TV-kanal?

- Ja, men vi er allerede en betal-TV-kanal vi. Men måten folk ser denne typen innhold har endret seg radikalt de siste årene og det blir ingen mindre endringer de neste årene. Våre mediehus er rigget på en hel annen måte for å distribuere denne typen innhold enn tidligere og om vi er TV-hus eller mediehus er litt vanskelig å si. Vi lager journalistikk som vi bringer videre åpent eller betalt, sier Steiro.

Det er en ekstrem stor pakke, bestående av både herre- og kvinnefotball fra både Eliteserien, Toppserien, OBOS-liga, lavere divisjoner, cup og aldersbestemte landslag, som legges ut for salg og perioden strekker seg seks år frem i tid med start i 2023.

Les også: Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

Åpner for samarbeid med flere

Fotballrettigheter er som for Amedia heller ikke fremmed for Schibsted og VG. Da Discovery kjøpte rettighetene tilbake i 2015, var det med VG på laget. Siden har de to samarbeidet om dekningen av norsk fotball.   

- Vi har et godt samarbeid med Discovery i dag og vi er selvfølgelig interessert i å samarbeide med andre hvis det er den beste løsningen, sier han.

- Schibsted er ikke med og støtter et Discovery-bud i dag?

- Vi har en god dialog med Discovery og det har vi hatt gjennom hele rettighetsperioden. Men anbudsdokumentet som kom nå var både annerledes og mer omfattende, og da må vi også tenke nytt i denne runden, sier han.

I dag betaler Amedia rundt fem millioner kroner for rettighetene til Post Nord og kvinnefotballen, men det er ventet at prisen vil øke ganske mye etter det Kampanje har grunn til å tro. Den største verdien ligger imidlertid i pakken som består av Eliteserien og OBOS-ligaen som i dag er priset til 400 millioner kroner.

- Sportsrettigheter er dyrt, men det er et økonomisk løft dere er villige til å ta?

- Jeg tror alle disse tre konsernene viser investeringsvilje for å lage et godt produkt og lage god journalistikk til brukerne og abonnentene våre og det er vi og villige til å gjøre denne gangen her, sier Steiro.

Les også: Her er tallet Fotball-Norge må toppe: - De som vinner skal sitte igjen med blodsmak i munnen

Sterkere sammen:

Gard Steiro, Anders Opdahl og Siv Juvik Tveitnes mener de lanserer det beste verdiforslaget til norsk fotball. Her de tre samlet i Amedias lokaler onsdag ettermiddag. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Sammen har vi en enorm styrke

Det er tre aviskonsern som samarbeider godt allerede i ulike konstellasjoner og på en rekke områder det være seg trykkeri, nyhetsdekning, distribusjon og annonser. Nå har det også funnet et nytt felles prosjekt: sportsrettigheter.

- Det er nettopp sammen vi har en enorm styrke og vi samarbeider allerede på flere områder og det er nettopp sammen vi kan nå fantastisk bredt, sier Tove Nedreberg, administrerende direktør i Adresseavisen og konserndirektør i Polaris Media med ansvar for Midt-Norge.

Hun sier sport og fotball er innhold som er «ekstremt viktig for både leserne og seerne» til Polaris Media.

- Det skaper et enormt engasjement. Vi er tett på klubbene der de er og i denne konstellasjonen kan vi løfte det enda mer nasjonalt, sier Nedreberg.

De tre aviskameratene går ikke i detalj på hvordan fotballen eventuelt er tenkt pakketert, men det er all grunn til å tro at rettighetene vil bli en del av abonnementsproduktet til avishusene og dermed med å styrke abonnementsøkonomien som har vist en utrolig sterk utvikling de siste par årene.

- Noe av det positive vi ser i denne bransjen her er hvor villige folk er til å konsumere digitalt innhold og brukerinntekter. Det er ekstremt viktig å skape den merverdien som er på brukersiden. Samtidig som vi mener at det er kommersielle muligheter utover det. Det har verdi for brukerne våre og det har verdi for oss, sier Nedreberg.

- Du måtte ikke overtales mye for å bli med på dette?

- Nei, overhodet ikke. Fotball er kjempeviktig, og vi har allerede hatt samarbeid med Amedia og VG både lokalt, regionalt og nasjonalt. Vi ser at vi ikke ødelegger for hverandre, sier hun.

Ser en på Post Nord-ligaen i dag er det mange lag fra de samme områdene. Hvem som skal vise de ulike kampene i de store byene dersom det er lokale oppgjør med lag som Nardo og Rosenborgs andrelag eller Levanger, svarer Anders Opdahl i Amedia.

- Det er i hvert fall potensiale for masse forretningsutvikling her og det gjenstår å se. Men det vi kan slå fast er at det er ingen som kan vise like mye fotball til like mange mennesker på en like effektiv måte.

Møter sterke konkurrenter i budrunden

Amedia-sjefen peker også hvor viktig symbiosen mellom klubber og avisene er for fotballøkonomien.

- Allerede fra OBOS-ligaen og nedover så er det ikke lenger medieinntektene som finansierer moroa, da er det pølse i vaffel på Melløs og billettinntekter og ikke minst lokale sponsorinntekter som er viktig. Den lokale interessen vi er med på å skape ikke bare de siste ti årene, men de siste 100 årene, har gjort oss til en hjørnestein i den lokale fotballøkonomien, sier Opdahl.

Discovery har så langt ikke bekreftet noe eget bud, men Kampanje har gode kilder på at Discovery er en av fire budgivere og TV-huset er også rettighetshavere i dag og frem til 2022. De øvrige budgiverne er TV 2, avisalliansen som i dag ble kjent og i går kunne Kampanje avsløre at også TV- og bredbåndsallianse mellom Telenor og Altibox hadde sett dagens lys.

- Tror dere at dere står dere godt i denne konkurransen?

- Konkurrentene får kommentere seg selv, men det dette handler om er den unike rollen våre mediehus spiller. På det nasjonale, regionale og lokale planet. Det er det vi er opptatt av å vektlegge og skal andre får lov å kommentere sin fortreffelighet, men vi mener vi har et veldig, veldig sterkt verdiforslag, sier konserndirektøren i Amedia, Anders Opdahl.

Les også: TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

Slår seg sammen i fotballkampen – Schibsted, Amedia og Polaris Media med felles bud