Oppstartsselskap kan knuse TV 2s fotballdrøm: - My Game er en lignende løsning som vi tilbyr

«Lille» Joymo har allerede avtaler med hundretalls klubber om strømming av kamper i breddeidretten. Men TV 2 og MyGame sikrer seg stadig flere rettigheter.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det var rett før jul i fjor at thrilleren om retten til å sende norsk fotball på TV og nett i seks år med oppstart i 2023, ble avgjort. TV 2 klasket 4,5 milliarder kroner på bordet for fotballkamper både fra herre- og kvinnesiden.  Men denne gangen var det ikke bare Eliteserien og OBOS-ligaen, nå ble også rettighetene til tredje- og fjerdedivisjon for første gang solgt som del av en samlet mediepakke.

Nå kan noen av disse kampene og kamper fra enda lavere divisjoner bli en del av TV 2s nye satsing på breddeidretten gjennom selskapet MyGame.

- TV 2 foreslo et konsept for norsk fotball, der topp og bredde løfter hverandre. Derfor er det viktig å få på plass en god løsning for bredden, i tett samarbeid med elitesatsingen, sa sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav Sandnes, til Kampanje tidligere i januar.

Men TV 2 og MyGame er ikke alene om å tilby dette produktet. På markedet finnes det allerede en aktør som heter Joymo, en strømmeplatform som har vært etablert i det norske markedet i flere år, og som har med seg sterke eiere som Blommenholm Industrier og det halvstatlige investeringsfondet Investinor på eiersiden

- Vi har jobbet med mange fotballklubber i Norge og sett at klubbene setter stor pris på samarbeidet. Totalt har flere hundre klubber innenfor blant annet håndball og fotball valgt å bruke Joymo som deres strømmeløsning, og de er veldig fornøyde, sier Joymo-direktør og ansvarlig for vekst og partnersamarbeid, Øystein Strand Teslo, til Kampanje. 

Selskapet har avtaler med både seniorklubber og juniorklubber inkludert Mjøndalen IF, Asker Topphåndball og Fredrikstad Innebandy.

Les også: Vil samle all norsk breddeidrett i nytt TV-abonnement – her er TV 2-sjefens nye fremtidsdrøm

Vi var overrasket når vi først hørte om My Game og at håndballforbundet hadde valgt å selge de rettighetene til breddehåndballen. Øystein Strand Teslo, Joymo

Overrasket over forbundene

Han kom til Joymo etter å ha jobbet som kundedirektør og leder for partnerskap med mediebyråer i Google i New York. Nå har den tidligere fotballspilleren fra Hadeland gitt seg i kast med gründerselskap som skal gi idrettsklubber over hele muligheten til å tjene penger på eget innhold og egne kamper. I tillegg kan også innholdet brukes internt til analyse og trening.

- Vi tror det har stor verdi for idretten å eie innholdet sitt, enten det er fjerdedivisjon eller et barne- og ungdomslag. Samtidig har vi forståelse for at rettighetene for enkelte idretter blir solgt til medieselskaper, sier han.

Les også: Reiser hjem fra Google i New York - blir med på nytt norsk tech-eventyr

Han tror ikke rettighetssalget til TV 2 vil gjøre det vanskeligere for Joymo å drive videre vekst fremover. I dag jobber det rundt 20 personer i Joymo og tidligere i høst hentet Joymo over 22 millioner kroner til en verdsettelse på 55 millioner kroner.

- Vi vet det er marked der ute for vårt produkt, spesielt når forbund velger direkte til forbruker-strømmeløsninger, istedenfor å selge rettighetene til et medieselskap, sier han.

- Fikk dere noe informasjon fra forbundene underveis i prosessen med rettighetssalget?

- Vi var i dialog, men rettighetssalg er veldig standardiserte prosesser som du ikke kan ha full tilgang til, men likevel var vi overrasket når vi først hørte om My Game og at håndballforbundet hadde valgt å selge de rettighetene til breddehåndballen, sier han. 

Det er nemlig ikke bare fotball TV 2 har kjøpt rettighetene. Samarbeidet mellom TV 2 og MyGame handler nemlig ikke bare om norsk fotball, men må ses i sammenheng med at TV 2 på rekordtid har støvsugd markedet for norske TV-rettigheter, og sitter i dag med avtaler til å vise norsk håndball, hockey, basket og volleyball for de neste ti årene.

Les også: TV 2 sikrer seg basketball og volleyball i seks år

Gamle erkerivaler:

De to gamle TV-rivalene Harald Strømme og Olav Sandnes har funnet sammen i det nye selskapet MyGame.

- Stolte av kameraløsningen og appen vår

Men i motsetning til MyGame har Joymo allerede en kameraløsning på plass som klubbene kan kjøpe og installere for snaue 40.000 kroner. En abonnementsavtale gir klubbene deretter muligheten til å distribuere innholdet sitt på nett i en egen TV-kanal på Joymos plattformer samt filme direkte i Joymo-appen.

- Vi har et utrolig sterkt tech-team som sitter her i Oslo også er vi veldig stolte av kameraløsningen vår og appen. Vi har mange års læring her om hva klubbene bryr seg om og alt som går på personvern, sier Teslo.

Innholdsprodusentene kan deretter tjene penger på å selge tilgang på enkeltkamper eller sesongbilletter, annonseinntekter og opprettholde eierskap på sitt innhold.

- Det er klubbene som bestemmer prisen ut selv. Har du veldig lojale brukere har vi sett priser opp mot 150 kroner på en kamp. Det er veldig kult å se at det er villighet til å støtte opp omkring klubbene og særlig nå som det er korona. En del av forretningsmodellen vår er at vi tar en andel av det, sier Teslo.

Les også. Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

Får konkurranse:

- Vi er helt åpne for at TV 2 og MyGame kommer inn på markedet. Fokuset vårt er internasjonalt. Vi har jobbet med produktet vårt i Norge i flere år og fintunet produktet og føler oss veldig stolte over det vi har jobbet opp i Norge, men fokuset er internasjonalt, sier Teslo som selv spilte fotball på Hadeland for klubben Jevnaker da han var yngre.

Gravere dypere og dypere i divisjonene

Norges Fotballforbunds rettighetssalg til TV 2, viser at fotballen graver dypere og dypere i divisjonsstrukturen når de store TV-pakkene legges ut for salg. Teslo sier det er idretten som ikke blir solgt som er deres marked.

- Det der vi i Joymo kommer inn. Og det er til slutt valget til fotballforbundet å selge de nivåene de ønsker, sier Teslo.

- Er dere redd for at TV 2 og MyGame kan presse dere ut nå som de har rettighetene? 

- Nei, vi er faktisk ikke redd for det og det skyldes at vi også har en stor internasjonal satsing med Joymo og ser et internasjonalt potensial. Vi er heller ikke overrasket over at det norske markedet, blir et marked med økt konkurranse, sier han.

- Det er egentlig bare sunt og viser at vi har gjort noe riktig, legger han til.

- MyGame virker å ligge ganske tett på det Joymo gjør i dag?

- Ja det er en lignende løsning som vi tilbyr, men i motsetning til oss så har de en veldig klar tilknytning til et medieselskap. Men dette er vi ikke overrasket over, Norge er et lite land, sier Teslo.

- Vil det være plass til både MyGame og Joymo i norsk fotball?

- Det har vi kanskje ikke helt svaret på enda, men det må vi ha en dialog med fotballforbundet på fordi vi har allerede mange fotballklubber som er godt fornøyd med vårt tjenester, sier Teslo.

Joymo satser internasjonalt

I motsetning til Joymo har TV 2 gjort sine avtaler utelukkende med forbundene og samtalene rundt MyGame vil etter det forbundet selv sier foregå med dem. Generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF), Pål Bjerketvedt, kunne fortelle Kampanje tidligere i januar følgende.

- Det skal jobbes med formater og planer i månedene som kommer, og det er alt for tidlig å beskrive hvordan modellene blir, sa Bjerketvedt.

Joymo på sin side har både avtaler med forbudene og klubbene direkte. 

- Når vi går ut i internasjonale markeder, prøver vi å få på plass samarbeid med forbundene og deretter får klubbene til å begynne å produktet vårt.

Nylig vant teknologiselskapet en avtale med Basketball Ireland om å videreformidle kamper fra koronastengte arenaer.

- Merker dere en økt etterspørsel i koronatider?

- Forbundene spesielt sier de må finne løsninger, for de vet rett og slett ikke når de kan fylle opp stadion igjen enten det er volleyball eller fotball det handler om. De må finne nye inntektskilder, sier Teslo.

- Kan det bli aktuelt for Joymo å kjøpe rettigheter?

- Nei, det har vi aldri gjort og det kommer vi nok neppe til å gjøre heller. Vi skal hjelpe klubber med å eie innholdet sitt og tjene penger på det, sier han.

- Hva tror dere, blir Hemings jentelag på 14 år en kommersiell rettighet på sikt?

- Vi mener sterkt at det ikke bør bli en rettighet og at klubbene selv må ha kontroll på innholdet og at det ikke blir lagt ut for salg kun for mest mulig kommersiell verdi. Det er klubbene selv om som må ha kontroll, styre personvernet og distribuere innholdet de skaper selv. Breddeidretten må fortsette å være nettopp det er i dag, et sted hvor barn og unge kan føle seg trygge og hvor deres rettigheter ikke kan bli solgt til høystbydende. Toppidrett er toppidrett og har stor kommersiell verdi, men klubbene i breddeidretten må få mye tilbake. Det er det vi jobber mot og tilpasser plattformen vår, sier han.

 

Oppstartsselskap kan knuse TV 2s fotballdrøm: - My Game er en lignende løsning som vi tilbyr