Vil samle all norsk breddeidrett i nytt TV-abonnement – her er TV 2-sjefens nye fremtidsdrøm

TV 2 kjøper seg inn i Harald Strømmes nye TV-plattform etter å ha støvsugd markedet for norske TV-rettigheter.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Rett før jul avsluttet TV 2 en intens budkamp om rettighetene til å vise den norske toppfotballen fra og med 2023 og seks år frem i tid. Prislappen på rettighetene endte til slutt på rekordstore 4,5 milliarder kroner og TV 2 tar dermed over rettighetene som Discovery sitter med i dag.

Les også: TV 2-sjefens stjerneforestilling på Colosseum – slik avgjorde han rettighetsthrilleren

Samtidig har TV et ønske om å løfte dekningen av de kaller breddefotballen.

- TV 2 foreslo et konsept for norsk fotball, der topp og bredde løfter hverandre. Derfor er det viktig å få på plass en god løsning for bredden, i tett samarbeid med elitesatsingen, sier sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav Sandnes, til Kampanje.

Helt konkret hva TV 2 tenker rundt breddefotballen er ikke kjent. Mye tyder imidlertid på at det er snakk om et ordentlig «drømmeprosjekt», der TV 2, sammen med selskapet MyGame og de norske fotballforeningene som Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball, skal bygge en helt ny TV-plattform der man kan se kamper fra lavere divisjoner og kanskje også så langt ned som i aldersbestemte klasser.  

TV 2-sjef Olav Sandnes har allerede sikret seg og TV 2 en aksjepost på 20 prosent av den nye TV-plattformen MyGame som ble startet av de to tidligere Discovery-toppene Harald Strømme og Edvard Tveten.

Kilder sier til Kampanje at samarbeidet mellom TV 2 og MyGame ikke bare handler om norsk fotball, men må ses i sammenheng med at TV 2 på rekordtid har støvsugd markedet for norske TV-rettigheter og i dag sitter med avtaler til å vise norsk håndball, hockey, basket og volleyball for de neste ti årene.

Les også: TV 2 sikrer seg basketball og volleyball i seks år

My Game og TV 2 har presentert konkrete forslag og idéer om hvordan en AI-basert breddedekning kan løfte norsk fotball. Harald Strømme MyGame-gründer

Vil lage nytt TV-abonnement

Rett før jul ble drømmeprosjektet på mange måter realisert og fikk kronen på verket, da TV 2 i samarbeid NRK sikret seg de norske fotballrettighetene med hjelp av Harald Strømmes nye prosjekt MyGame. 

- TV 2 er på eiersiden i MyGame og sammen har selskapene allerede etablert samarbeid for norsk ishockey, håndball, volleyball og basketball. Nå er alt lagt til rette for å ta steget over i norsk fotball sammen, sier Olav Sandnes.

Dermed ligger alt til rette for at TV 2 kan sende alt av norske lagidretter i årene som kommer både på topp og bredde. 

Tanken skal være å etablere en helt ny TV-plattform eller TV-tjeneste for norsk idrett der eksempelvis foreldre, familie og venner kan følge sine nærmeste ute på banen til priser som ligger langt unna nivåene TV-seerne kjenner fra de store fotballturneringene i dag.

TV 2 skal etter det Kampanje kjenner ha utviklet en strategi som går på å samle mange mikroøkonomier som de nasjonale ligaene er, i et nytt TV-abonnement.

Les også: Tidligere TV-rivaler sammen om ny, stor sportsavtale - kan strømme flere tusen kamper i året

Ble diskutert i fotballforhandlingene

Breddefotballen var imidlertid ikke en spesifisert del av de rettighetspakkene som ble presentert i anbudsdokumentet til norsk fotball før jul. Det slår daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang, fast. 

- Breddefotballen var ikke en definert rettighet man kunne by på i anbudsprosessen, sier Kristvang. 

Samtidig skal det i anbudsdokumentet ha stått at det i årene fremover vil komme tekniske løsninger for produksjon og plattformer også for det betydelige volumet av kamper som ligger i breddefotballen. Så langt er det Amedia og Polaris Media og delvis NRK som har vist kamper fra den laveste rettighetsbelagte divisjonen, eller nivå tre. 

- Det var beskrevet i anbudsdokumentet og at vi ville være positive til å høre budgiveres interesse, tanker og planer om dette. TV 2 presenterte MyGames planer og det er dette vi tar med oss videre i diskusjonene med TV 2 frem til 2023 når den neste avtaleperioden starter.  Dette er noe som allerede er i rask utvikling både hva gjelder produksjon og teknologi, og noe vi synes er innovativt, fremtidsrettet og spennende, og med nye muligheter for visning av denne delen av norsk fotball både på kort og lengre sikt, sier Kristvang. 

- Hva menes med breddefotballen? 

-  Det er i denne sammenheng i hovedsak snakk om de divisjoner som er fra nivå tre og lavere på kvinnesiden, og nivå fem og lavere på herresiden, som administreres fra NFFs kretser . 

- Er det snakk om aldersbestemte klasser også?

- Det er litt for tidlig å si noe konkret om barne- og ungdomsfotballen akkurat nå. Vi har akkurat landet en avtale med TV 2 og det er en stund til 2023. Men det er naturlig å tenke at denne produktutviklingen også vil gjelde denne delen av norsk fotball, men vi får ta dette steg for steg og nå begynner vi med å vurdere hva vi kan gjøre med seniorfotballen, sier Kristvang. 

- Var breddefotballen et viktig punkt i samtalene for å få til en avtale med TV 2? 

- Det var noe TV 2 la frem for oss i budet de presenterte, men det lå som sagt ikke direkte inne i anbudet. Men vi har allerede over tid kjent til at utviklingen med bruk av AI-teknologi i produksjon og streaming vil komme i de nærmeste årene, sier Kristvang. 

Les også: Slår seg sammen i fotballkampen – Schibsted, Amedia og Polaris Media med felles bud

Breddefotballen var ikke en del av denne anbudsprosessen.

Selv med TV 2 på eiersiden er fortsatt Harald Strømme en av de største eierne i MyGame, og selv om Strømme var med å presentere TV 2s bud på den norske toppfotballen sier også Strømme at det aldri ble gitt noe bud på breddefotballen.

- Breddefotballen var ikke en del av denne anbudsprosessen, men My Game og TV 2 har presentert konkrete forslag og idéer om hvordan en AI-basert breddedekning kan løfte norsk fotball, i tett samspill med elitesatsningen. Disse forslagene er godt mottatt, men krever en lengre og dypere beslutningsprosess i fotballens organisasjoner. Dette skal det nå jobbes videre med i et samarbeid mellom TV 2, My Game og norsk fotball, sier Strømme.

Kampanje er likevel kjent med at dette breddefotballkonsept har skapt entusiasme i den norske fotball-leiren, selv om det gjenstår mange samtaler. Det skal likevel være avtalt at fotballen, TV 2 og MyGame etablerer et slikt prosjekt sammen.

- Vi etablerer et felles prosjekt for å utrede en slik breddesatsning og for å bli enige om hvordan dette best kan løses, både teknisk og kommersielt. Dette arbeidet krever en sterk lokal forankring i kretsene, og vi ser frem til å begynne på dette løpet sammen, sier Strømme.

NFF: - Vi kjenner til planene TV 2 har med MyGame

Dersom TV 2 og MyGame lykkes med planene kan et enormt stort antall med kamper bli tilgjengeliggjort for et langt større publikum enn de som betaler for den dyreste eliteseriefotballen.

- Automatiserte kameraer og AI-teknologi vil muliggjøre en dekning av helheten i norsk fotball i et omfang som aldri tidligere har blitt produsert eller vist. My Game og TV 2 ønsker å gjøre dette tilgjengelig for norske klubber, uten hverken investeringer eller driftsutgifter for klubbene. Målet er å øke inntektene til fotballen, samtidig som vi styrker den sportslige utviklingen og øker rekrutteringen. Nå går vi i gang med arbeidet for å finne de beste løsningene på dette, i tett samarbeid med norsk fotball, sier Strømme.

Fortsatt gjenstår det mye i planleggingen med det eksterne TV-produksjonsselskapet Nep, der tidligere TVNorge- og MTG Norge-sjef Morten Aass sitter som leder skal være med på planene.

- Vi har en avtale om forprosjekt med My Game og TV 2 hvor vi er inne og ser på tekniske leveranse og arktiktur. Blir det noe av, så er det interessant for oss. Da blir vi gjerne med videre, sier Morten Aass.

Pål Bjerketvedt, generalsekretær i Norges Fotballforbund, sier han fikk presentert planene rundt MyGame i forbindelse med anbudsprosessen og forhandlingene med TV 2 før jul.

- Vi kjenner til planene TV 2 har med MyGame og forretningsmodellen man tenker seg. Det er spennende planer og det matcher godt det helhetlige anbudet vi gikk ut med i fjor høst. Dette handler både om topp og bredde og hvordan vi skal klare å øke engasjementet for norsk fotball ytterligere,  sier Bjerketvedt til Kampanje.

Han sier avtalen med TV 2 fortsatt er fersk og at det er først nå partene skal sette seg sammen og diskutere den videre jobben.

- Det er TV 2 som er vår partner. Hvilke aktører TV2 igjen samarbeider med, er deres ansvar. MyGame inkludert. Det skal jobbes med formater og planer i månedene som kommer, og det er alt for tidlig å beskrive hvordan modellene blir, sier Bjerketvedt.

Gamle erkerivaler:

De to gamle TV-rivalene Harald Strømme og Olav Sandnes har funnet sammen i det nye selskapet MyGame.

Vil samle all norsk breddeidrett i nytt TV-abonnement – her er TV 2-sjefens nye fremtidsdrøm