NRK-sjefen ruster seg for Disney+ i 2020: - De kommer til å satse kraftig

Thor Gjermund Eriksen spår en tøffere kamp om podkast og barnas tid i år.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Som Kampanje kunne skrive tidligere i dag, er det NRK som er vinneren i TV-markedet i 2019 med en samlet andel på 39,5 prosent av seerne. Det er særlig hos Discovery-gruppen NRK henter seere.

Men når Kampanje ringer kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK, går han langt i å avdramatisere kampen om andelene i TV-markedet.

- Trendene i lineær-TV-markedet er dønn stabile. Totalseingen går ned 8-10 prosent hvert år. NRK har i underkant av 40 prosent av markedet. De som fikk noen prosentpoeng i fjor, taper dem i år, og de kommer til å vinne dem tilbake neste år. Realiteten er at lineær-TV-markedet er helt stabilt, også nedgangen er stabilt, sier Eriksen.

- Betyr det at det er lettere enn noensinne å være kringkastingssjef?

- Nei, det er vanskeligere enn noensinne, for lineær-TV-markedet er mindre og mindre relevant når man vurderer den overordnede utviklingen i markedet. Konkurransen og kvalitetsforventningene er sterkere enn noen gang og 2020 kommer til å stå på om vi lager unikt og nyskapende norsk innhold som holder en kvalitet som skulle tilsi at det er ti ganger så dyrt.

Les mer: NRK er TV-vinneren i 2019 - Discovery taper mest

Knallhard konkurranse om barnas tid

Eriksen trekker frem den nye dramaserien «22. juli», om menneskene som ble kalt ut på jobb da terroren traff Norge, som et eksempel på en produksjon der kvaliteten overgår budsjettet.

- Den har antagelig et budsjett som er en tiendedel av de internasjonale dramaseriene som folk har sett i jula, sier han.

NRK-sjefen er forberedt på enda tøffere strømmekonkurranse i 2020, og nå er det spesielt barna det kjempes om.

- Konkurransen om barnas tid kommer til å bli mye tøffere. Disney er på full fart til å trekke rettigheter fra oss og Netflix. De kommer til å satse kraftig, sier Eriksen.

Den amerikanske underholdningsgiganten lanserte sin nye strømmetjeneste Disney+ i USA før jul. De har så langt ikke offentliggjort noen norsk lanseringsdato, men det er ventet at Norge står for tur allerede i mars, sammen med markeder som Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

I tillegg lanserte TV 2 nylig en helt ny strømmetjeneste for barn.

- Norsk innhold får større konkurranse og det handler bare om én ting; å klare å øke kvaliteten på innholdet vårt tilstrekkelig. Det er utrolig viktig for kulturen vår og tilliten mellom oss, for vårt språk og vår felles refleksjonsramme, sier Eriksen.

Les også: Tv-analytiker om Disney+-debut: - Ville fått 170.000 kunder i Norge på én dag

Han spår også tøffere konkurransen på en annen arena der NRK historisk har vært sterke.

- Det blir større konkurranse om lydinnhold. Vi vil oppleve en sterkere satsing på strømming som ikke bare er musikk. Vi jobber kraftig for å styrke oss på valgbart lydinnhold, men når det kommer så mange brukere, så vil bruken fordele seg annerledes.

I 2019 brukte ni av ti nordmenn NRKs plattformer hver dag. Dette er en viktig måleparameter for NRK-sjefen også fremover.

- Jeg er selvsagt klar over at samtidig som vi har klart å opprettholde dekningen, så har tid brukt og NRKs andel av den totale mediebruken gått ned. Men det å opprettholde relasjonen til mennesker i by og land, øst og vest, og unge og gamle, og ikke minst barn, det er jeg aller mest opptatt av, sier han.

Umiddelbar suksess:

Disney+ har etter alle solemerker blitt en umiddelbar suksess i USA. Ifølge Credit Suiss har tjenesten allerede oppnådd 20 millioner brukere. Reuters/Brendan McDermid

Klar for Forsvarets høyskole

- 2020 blir det første året uten NRK-lisens. Hvordan blir det?

- Det blir til forveksling lik året før. Det er trist at vi mister 100 av våre ansatte i Mo, men for NRK betyr det at vi har omtrent samme finansiering som før. Det påvirker ikke vår forpliktelse overfor publikum for å oppfylle oppdraget vårt.

Han tror ikke folk vil merke at de nå betaler til NRK via skatteseddelen.

- Det gode i det for NRKs del, er at Stortinget vedtok våre inntekter for de tre neste årene. Det er første gang jeg kan planlegge inntekter for tre år frem i tid.

Men før den tid, tar Thor Gjermund Eriksen permisjon fra jobben som NRK-sjef for å gå på Forsvarets høyskole. Det skjer allerede fra midten av januar og ti uker frem i tid.

- Kommer du til å klare å være helt frakoblet?

- Jeg kommer til å være ivrig NRK-publikummer, sier Eriksen og ler.

- Jeg kommer til å være opptatt med Forsvarets høyskole, og ikke daglig drift. Det kan jeg meget trygt overlate til en kompetent vikar og ledergruppe.

Det er programdirektør Vibeke Fürst Haugen som overtar sjefsstolen i Eriksens fravær.

- Er det kampen mot de globale gigantene som krever mer militærtaktisk kompetanse?

- Det kan du si. Men det handler om en dypere innsikt om hva det er som truer samfunnet, informasjonssikkerhet og hybride trusler. NRK må være oppmerksomme på dette og samfunnets sårbarheter. Det er kunnskaper som er relevant for meg og NRK. Kan jeg knipe inn noen taktiske tips som kan brukes i kampen mot store globale aktører, så kan det komme godt med.

- Hvor godt rustet og trent er NRK-organisasjonen hvis det mot formodning skulle oppstå en nasjonal krise eller unntakstilstand?

- Vi trener på det hele tiden, men de siste årene har alle institusjoner i Norge, både private og offentlige blitt mer oppmerksomme på det og økt kompetansen på dette området. Det har vi sett i Hydro og, i mye mindre skala, i Dagbladet for noen uker siden.

Fra vugge til grav, men ikke til Syden

Ansvaret for å holde på TV-seernes interesse er det Arne Helsingen som har i NRK. I år må TV-sjefen hamle opp med stadig mer sexfikserte konkurrenter. Ikke bare dobler Discovery og Nent Group satsingen på henholdsvis «Ex on the Beach» og «Paradise Hotel», allmennkringkaster TV 2 kaster seg på sjekke-TV-bølgen med nyoppussede «Love Island».

Les mer: Discovery dobler antall «Ex on the Beach»-sesonger - lader opp til realitykamp i 2020

- Hva er NRKs grep for å nå de unge seerne?

- Vi ser at de store dramaseriene og humorseriene treffer veldig godt blant de unge, ellers har vi ganske mange prosjekter som i første rekke er laget for unge målgrupper. Vi kommer ikke til å sende folk til Syden, men vi tar opp ung tematikk som berører mange. Det er alt fra klimaspørsmål til mer personlige spørsmål, sier Helsingen.

Han understreker at NRK skal følge seerne «fra vugge til grav».

- Vi prøver å ta alle aldersgrupper og interesser på alvor.

- Fra vugge til grav, men ikke til Syden?

- Det kan du godt si, humrer Helsingen.

Også han trekker frem lanseringen av Disney+ som en vesentlig faktor i 2020.

- Det er spådd at Disney skal på banen og det er flere nye strømmetjenester med utgangspunkt i USA som kommer til Norge. Jeg tror at den største utfordringen for oss som driver med allmennkringkasting i Norge er å klare å skape et like godt forhold til folk med strømmetjenesten vår som vi har hatt i det lineære. Men det er ikke noe nytt. Det er noe vi har jobbet med i flere år.

NRK-sjefen ruster seg for Disney+ i 2020: - De kommer til å satse kraftig