Ferske tall fra Kantar Medias TV-måling viser at nordmenn mellom 10 og 79 år så i snitt 117 minutter TV hver dag i 2019. Det er en nedgang på åtte prosent fra 2018.

NRK-huset la beslag på 39,5 prosent av all denne TV-seingen. Det er en vekst på 1,6 prosentpoeng fra året før. Og det er statskanalen selv, NRK1, som vokser aller mest, fra 30,6 til 32 prosent, i et stadig krympende lineær-TV-marked.

TV-sjef Arne Helsingen i NRK forklarer veksten med en «generell god oppslutning» om NRKs innhold.

- Vi har truffet med mange programmer, har godt med familieseing i helgene og gode sportsrettigheter, som friidrett, sjakk, ski og fotball-VM for kvinner. Og så er Dagsrevyen det store lokomotivet som holder seg godt på NRK1, samtidig som det vokser mye i strømmetjenesten NRK TV. Det var også god oppslutning om valgprogrammene og Debatten, så dette er en kombinasjon av mye som har gått bra, sier han til Kampanje.

TVNorge mister seere
Seerne kommer blant annet fra Discovery-gruppen, som er den av de fire store kanalhusene på det norske markedet som taper mest. Hele gruppen tok en samlet andel på 16,1 prosent i fjor. Det utgjør en nedgang på to prosentpoeng.

Discovery-gruppen sammenligner seg riktignok mot et år der de for første gang kunne tilby vinter-OL på sine kanaler, men fjorårets andel ligger også under nivået de holdt i 2017 (17,4 prosent).

Hovedkanalen TVNorge faller fra 7,9 til 5,6 prosent. Det utgjør en nedgang på 2,3 prosentpoeng fra året før.

- Vi hadde budsjettert med nedgang i år på grunn av OL i 2018. Så det var en naturlig nedgang det. Og så hadde vi et par måneder i høst som ikke var som forventet. Men vi hadde en opptur i slutten av året, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge til Kampanje.

Discovery-gruppen økte andelen sin fra 14 til 14,4 prosent i desember. TVNorge tok ikke del i oppturen, men gikk tilbake fra 5,2 til 4,7 prosent.

- Vi har planer om å vokse med TVNorge i 2020. Det viktigste er at vi har OL, men i tillegg styrker vi TVNorge med norske produksjoner i år, så planen er vekst, sier Skoland.

Les mer: Slik blir våren på Discovery

TV 2-huset går frem
Discoverys erkekonkurrent TV 2-gruppen la beslag på 28 prosent av all TV-seing med sine kanaler. Det er en vekst på 0,6 prosentpoeng.

- Mediehuset har gått frem og det er vi kjempegodt fornøyd med. Vi har hatt et år uten noe mesterskap på TV 2, og likevel står vi omtrent på samme nivå som i 2018. For TV 2s del er det et bra resultat, sier kanaldirektør Trygve Rønningen.

Samtidig hadde hovedkanalen en tilbakegang og endte på 18,7 prosent (- 0,4 prosentpoeng)

- Det forklarer vi mest av alt med at vi hadde et fotball-VM i 2018, og ikke noe mesterskap i 2019, sier Rønningen.

Han gir NRK honnør for innsatsen i 2019.

- NRK er veldig dyktige, og vi må bare gratulere dem med et sterkt år. Det er godt jobba på Marienlyst.

Den fjerde og minste TV-gruppen i markedet, Nordic Entertainment Group, tok 7,6 prosent av all TV-seing i fjor med TV3, Viasat 4 og TV6. Det er 0,1 prosentpoeng mer enn i 2018. TV3 økte til 4,2 prosent (+ 0,3 prosentpoeng).