Kraftig vekst i strømmemarkedet, men Netflix øker mest av alle

- Sier alt om utfordringene norske aktører har, sier analysesjef i NRK.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

71 prosent av den norske «internettbefolkningen» - det vil si nordmenn som har tilgang på internett – bruker Netflix minst én gang i måneden. Det utgjør en vekst på hele 20 prosentpoeng fra samme periode i fjor, viser Kantar Medias Interbuss-undersøkelse fra fjerde kvartal.

NRKs strømmetjeneste NRK TV har til sammenligning en dekning på 67 prosent, og er dermed for første gang mindre enn Netflix i denne målingen.

- Det har ikke skjedd før. Det er et lite skifte. Netflix har vært større enn NRK i daglig dekning og NRK har vært større i månedlig dekning, men nå er Netflix forbi der også, sa markedsdirektør Ingvar Sandvik i Kantar da han la frem tallene på arrangementet «Medietrender 2020» på Filmens hus i Oslo i dag.

Netflix går ikke ut med egne seertall, men de gjorde tilsynelatende stor suksess med den norske serien «Hjem til jul» i fjor, i tillegg til nysatsinger som «The Witcher» og nye sesonger av «Stranger Things» og «The Crown». 

Over halvparten av oss bruker nå Netflix minst én gang i uka, og én fjerdedel (23 prosent) er innom hver eneste dag. Det utgjør en vekst på åtte prosentpoeng fra i fjor.

Men NRK vokser faktisk mer i daglig bruk. 18 prosent oppgir nå at de bruker NRKs strømmetjeneste hver eneste dag. Det er en vekst på ti prosentpoeng fra i fjor.

NRK: - Fornøyd med at vi vokser

Analysesjef Kristian Tolonen i NRK er slett ikke overrasket over tallene.

- Vi forholder oss i størst grad til tall på daglig dekning og der har vi lenge sett at Netflix er den største strømmeaktøren i Norge. Det sier alt om utfordringene de norske strømmeaktørene har med å nå ut til publikum. Så er vi glade for at NRK TV er en av de to største i Norge og vi har ambisjoner om å fortsette veksten, fordi det er der vi ser at publikums vaner flytter seg til, selv om kringkastet TV også er stort og viktig, sier Tolonen til Kampanje.

NRKs TV-sjef, Arne Helsingen, minner om at de møter publikum på mange plattformer, ikke minst på lineær-TV.

- Tar du med hele vår publiseringskraft, så er både tid brukt og dekning en god del større enn Netflix, sier han.

Det viktigste for NRK er at TV-seerne fortsetter å bruke deres innhold når de beveger seg over til strømming, og Helsingen er derfor godt fornøyd med at NRK TV vokser såpass mye i daglig dekning.

- Vi er fornøyd med at vi vokser på strømmetjenester og at folk fortsetter å bruke NRK. Det er derfor vi er til, for at folk skal ha bruk for oss.

Les mer: NRK-sjefen ruster seg for Disney+ i 2020: - De kommer til å satse kraftig

Fosser frem:

Over halvparten av oss bruker Netflix minst én gang i uken, og nesten like mange er innom NRK TV. Kilde: Kantar Media

HBO Nordic forbi TV 2 Sumo og Viaplay

HBO Nordic har en dekning på 34 prosent, og er den nest største betalte strømmetjenesten i undersøkelsen. De har økt sin dekning med 11 prosentpoeng og har gått forbi både TV 2 Sumo (32 prosent) og Viaplay (27 prosent) det siste året, selv om også disse tjenestene har vokst.

HBO Nordic har det siste året både bydd på siste sesong i det som har vært verdens største TV-serie, «Game of Thrones», og sin første norsproduserte serie, «Beforeigners».

Discoverys strømmetjeneste Dplay er fortsatt lillebror i gjengen med en dekning på 19 prosent. Det er likevel en solid vekst fra fjorårets 13 prosent. Dplay har gjort stor suksess med «Ex on the Beach», som har bidratt til en seksdobling av antall abonnenter, fra 50.000 i 2017 til rundt 300.000 i dag.

Selv om nordmenn ser stadig mindre på tradisjonelle TV-kanaler, bruker vi fortsatt 204 minutter foran TV-skjermen hver dag. Det er mer enn vi gjorde i 2011.

Les også: NRK er TV-vinneren i 2019 - Discovery-gruppen taper mest

Kraftig vekst i strømmemarkedet, men Netflix øker mest av alle