Discovery-sjefen er forberedt på flere omveltninger i TV-bransjen: - Tror ikke dette er det siste vi ser

Tine Austvoll Jensen depper ikke over seernedgang på lineær-TV. Har seksdoblet antall Dplay-abonnenter siden 2017.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen hadde mye å forsvare da hun inntok scenen for å presentere vårens TV-programmer på Discovery-kanalene. Etter å ha svevet på OL-effekten i 2018, har tyngdekraften i markedet dratt mediehuset ned på bakkenivå igjen. Så langt i år har den kommersielle andelen til Discovery-kanalene sunket fra 19 til 16,4 prosent. Også i de viktige månedene september og oktober er det Discovery som har gitt slipp på flest andelspoeng.

Nedgangen er ifølge Jensen «i henhold til plan og som budsjettert». Samtidig har de hatt en «historisk opptur» med satsingen på Dplay hvor de har seksdoblet antall abonnenter siden 2017. Det gjør Dplay til Nordens raskeste strømmetjeneste ifølge Discovery-sjefen. Etter det Kampanje erfarer, har antall abonnenter vokst fra rundt 50.000 til nærmere 300.000 i løpet av denne perioden, godt hjulpet av to runder med den populære realityserien «Ex on the Beach».

- Jeg kan ikke kommentere eksakte tall, sier Austvoll Jensen.

Til sammenligning offentliggjorde TV 2 i fjor høst at Sumo hadde nådd 400.000 abonnenter. De har ikke gått ut med noen nye tall i år.

- Men dere kommer fra et lavere utgangspunkt enn konkurrentene deres, kan dere fortsette denne veksttakten eller er dere i ferd med å nå et tak?

- Jeg tror ikke vi er i ferd med å nå et tak, for det vi har vært veldig gode på er å fornye oss overfor målgruppen «unge voksne» ned humor og reality, og nå ser vi at de begynner å like mye mer av vårt univers og at de bruker enda mer tid hos oss, sier Austvoll Jensen.

Hun viser til statistikk om at abonnentene i snitt bruker 1,5 timer på Dplay hver dag.

- Det er veldig mye sammenlignet med de andre strømmetjenestene i det norske markedet.

Les også: Slik blir våren på Discovery-kanalene

- Vår posisjon må være tydelig

Hittil er det i stor grad produksjoner rettet mot unge seere som har skapt vekst på Dplay. Nå er planen å utvide tilbudet for å tiltrekke seg en bredere målgruppe, forteller Discovery-direktør Eivind Landsverk.

- For det er grenser for hvor mange nye seere dere kan hente inn med «Ex on the Beach»?

- Nettopp, sier han.

De har planlagt rekordmange norske produksjoner til neste år. I tillegg til kjente TVNorge-flaggskip som «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis», «Neste sommer», «Gift ved første blikk» og «Brille», går Discovery i gang med det nye humordramaet «Aldri Voksen», sex-komedien «Sigurd fåkke pult», realityserien «Jan Thomas søker drømmeprisen» og en ny norsk versjon av «Top Gear», for å nevne noe.

Norsk innhold i sjangerne humor, reality og dokumentar er - som alltid - stikkordene når Discovery skal møte konkurransen fra etablerte konkurrenter som Netflix, Viaplay og Sumo, og nykommere som Disney+ og Apple TV+.

- Skal vi stå ut i jungelen av veldig mange andre gode tilbud, må vår posisjon være veldig tydelig, sier Austvoll Jensen.

Ikke bekymret for OL midt på natten

Discovery-sjefen er også tydelig på at de i tillegg til den knallharde satsingen på Dplay nå skal vokse med de lineære TV-kanalene. Som Kampanje kunne skrive onsdag, er det Discovery som skal ha stått for den største omsetningssvikten i TV-markedet. Ifølge Kampanjes beregninger har Discovery gått tilbake med rundt 150-200 millioner kroner i reklameinntekter de siste to årene.

Les mer: 500 reklame-millioner borte fra TV-markedet - se hvem som taper og vinner

Tine Austvoll Jensen vil imidlertid ikke gå med på at de har vært taperen i TV-markedet.

- Vi har et annet syn på det. Vi har ikke vesentlig nedgang i andeler, for 2018 var et OL-år så da fikk vi seertall som vi aldri hadde sett før og som vi dro med oss resten av året. Forventningene våre til dette året var at vi skulle forsvare en posisjon som er naturlig for oss å ha uten OL, og det har vi innfridd på og vel så det, sier hun.

- Dette går i bølger. I september og oktober skulle vi ønsket vi presterte bedre andelsmessig på lineær-tv, men vi har også en digital business som er viktig, så totaliteten er veldig bra, legger Eivind Landsverk til.

Til neste år får Discovery igjen drahjelp av OL med sommerlekene i Tokyo. Det betyr at norske TV-seere må justere døgnrytmen sin dersom de vil få med seg det som skjer, men det bekymrer ikke Discovery-sjefen.

- Nei, det optimale er alltid at det går på europeisk tid, men vi hadde god erfaring fra Pyeongchang, der tidsforskjellen er ganske lik.

Hun har et håp om at idrettsgrenene som har størst appell blant europeiske seere, som håndball, legges til en tid på døgnet der europeere flest har stått opp.

- Og så pakker vi det inn med studiosendinger både herfra og fra Tokyo utover kvelden, så jeg tror det blir en kjempefin opplevelse for det norske folk.

Kjendsissjef med sjefene:

Tom Stiansen (til venstre) skal lede en ny gjeng med kjendiser til Nordkapp i «71 grader nord». Her slår han av en prat med kommunikasjonsdirektør Espen Skoland, nordisk programdirektør Eivind Landsverk og administrerende direktør Tine Austvoll Jensen på vårlanseringen. Foto: Eivor Eriksen

- Tror det vil komme ytterligere strukturelle grep

Det er snart syv år siden amerikanske Discovery la 9,5 milliarder kroner på bordet for de nordiske SBS-kanalene, inkludert norske TVNorge. Nå er det andre sammenslåinger og omorganiseringer som preger mediebildet, blant dem nedbemanningen i Nent Group i Norge, fusjonen av Viasat og Canal Digital og Telias oppkjøp av Bonnier Broadcasting og Get.

- Står Discovery helt på utsiden av det som skjer nå, eller blir dere påvirket på noen måte?

- Jeg tror verken vi står på utsiden eller blir påvirket. Nå har vi gjort et stort oppkjøp i USA bare for et års tid siden som var Scripps, et av de største selskapene innenfor livsstil, og vi har inngår joint ventures i flere andre land. Jeg opplever ikke at vi står stille, men vi gjør det som er riktig for oss, sier Austvoll Jensen.

- Det er spennende å se hva som skjer i det nordiske markedet med konsolideringer og strukturelle grep, og jeg tror ikke dette er det siste vi ser. Jeg tror det vil komme ytterligere strukturelle grep de neste årene, og det vil alltid påvirke markedsdynamikken og konkurransestrukturen, legger hun til.

- Er Discovery, slik dere er organisert i Norden, rustet til å være med i løpet i fremtiden?

- Vi har gått gjennom ganske proaktive omstillinger de siste årene, både når det gjelder forretningsmodeller og hvordan vi som organisasjon skal støtte totalen av våre forretningsmodeller, og opplever at vi er i en fase som mange andre kringkastere hvor vi tenker kontinuerlig fornyelse. Vi må hele tiden ligge i forkant og tenke på hvordan vi skal tilpasse forretningsmodellene våre og hvor vi skal plassere investeringer og kostnader til en hver tid for å henge med i omstillingen. Vi var blant de første i det norske markedet til å sette i gang en ganske kraftig omstilling, og jeg er ikke overrasket over at andre kommer etter.

Discovery-sjefen er forberedt på flere omveltninger i TV-bransjen: - Tror ikke dette er det siste vi ser