TikTok åpner norgeskontor: - En fot i bakken lokalt utgjør en forskjell

Mens konkurrentene Meta og Google avvikler kontorer og nedbemanner, starter TikTok opp og henter inn flere nye ansatte.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mandag denne uken åpnet TikTok sitt første kontor i Norge. Kontoret teller i dag fem ansatte, men TikToks Norden-sjef, Liv Sandberg, vil ansatte flere.

- Vi kommer til å rekruttere og håper på å bli flere ganske snart, sier hun til Kampanje.

- Hvor mange flere vil dere bli?

- Det er litt vanskelig å si noe om akkurat nå, men vi har fått en fin mottakelse i det norske markedet og vil bli flere. Det er et viktig marked for vårt nordiske samarbeid og vi ser for oss å fortsette veksten her, sier hun og fortsetter:

- Det er en milepæl å få åpnet kontoret. Vi skal fortsette å vokse i Norge og dette er det første store steget.

Noen av de som i dag er kommet til TikTok-kontoret i Norge i løpet av fjoråret er de to tidligere Meta-rådgiverne Vivian Chiang og Malin Gester og tidligere kundedirektør i Diar, Mats Olavson som i dag jobber som partneransvarlig for merkevarer i TikTok. Rett før jul i år begynte også Kjartan Sverdrup som Government Relations and Public Policy Manager og han kom til TikTok fra Geelmuyden Kiese.

Tidligere har Kampanje også skrevet at medierådgiverne Stian Roger Kristiansen og Josefine Garen var blant TikToks aller første norske ansettelser.

Les også: TikToks Norden-sjef legger nye planer for Norge: - Nå tar vi neste steg

- Jeg fokuserer kun på egen strategi

Ved åpningen av kontorene i Norge, samt datasenteret på Hamar, går TikTok motsatt vei av hva deres teknologiske konkurrenter gjør. I mai i fjor stengte Meta ned sitt norgeskontor, mens Google annonserte i januar i år at de vil kutte om lag 12.000 jobber globalt, noe som kan gå utover norske selgere.

- Hvorfor gjør dere dette når deres konkurrenter legger ned?

- Vi har hatt en fantastisk vekst. TikTok har cirka 1,6 millioner brukere i Norge og vi ser for oss å fortsette å vokse. Det er en stor etterspørsel etter rådgivning på plattformen og vi er fortsatt «The new kid on the block» sammenlignet med andre aktører, sier Sandberg. 

Tall fra Kantar Medias «Forbruker & Media»-undersøkelse viser at 21 prosent av befolkningen (over 12 år) bruker TikTok daglig og det var en vekst på tre prosentpoeng sammenlignet med for ett år siden. Bruken er imidlertid klart størst i den yngre delen av befolkningen. Blant tenåringene (12 til 17 år) er bruken så høy som 73 prosent, viser Kantar Media-tallene.

- Vi har en strategi om å ligge tett på markedene. En fot i bakken lokalt utgjør en forskjell, og vi vil fortsette å jobbe med den lokale strategien. Vi har tro på den og store forhåpninger til lanseringen her i Norge.

- Vil du si at dere viser muskler overfor deres konkurrenter?

- Vel. Jeg fokuserer kun på vår egen strategi. Hvordan andre tolker det får være opp til dem, men det er veldig gøy at vi har kommet hit etter tre år i Norden. Etableringen av et norsk kontor har vært en del av planen siden vi gikk inn i området, sier Sandberg.

TikTok har nå kontorer i Oslo og Danmark, i tillegg til hovedkontoret i Stockholm.

- Må skape trygghet

Hun forteller at TikTok åpnet kontoret i Danmark for om lag seks måneder siden og at de allerede har skaffet seg gode erfaringer derfra.  

- Lanseringen i Danmark har gått veldig bra, det er derfor jeg er trygg på den lokale strategien. Bransjen blir mer og mer automatisert, men jeg har fortsatt troen på at dette er en «People business», sier Sandberg.

- Og når man er en ny aktør handler det om å skape trygghet blant annonsørene, særlig siden vi skiller oss mye fra hva dem har lært de siste 15 årene med andre aktører. TikTok er noe helt annet, legger hun til.

Sandberg var selv TikToks første ansettelse i Norden. Nå teller organisasjonen nærmere 100 ansatte i Norden med Stockholm som hovedsenter. Men det er ikke bare det administrative som er i endring, også selve appen er for øyeblikket i utvkling.

Juryleder i Vixen, Astrid Valen-Utvik, uttalte i forrige uke at hun var redd for at TikTok stikker kjepper i hjulene for seg selv gjennom å prøve å innføre flere breddeformat-video og lengre videoer. Hun tror TikToks vekst kan flate ut.

Sandberg deler imidlertid ikke Valen-Utviks bekymringer.

- Vi vil fortsette å vokse og ser fremdeles tilvekst. Vi har ambisjoner om å bli en enda større plattform og synes det er spennende å se på innholdsskaperne. Dette er bare startskuddet. Vi har gått fra å være en underholdningsapp til å bli en plattform for alle, sier Sanderg.

Har ingen norgessjef

TikTok er hemmelighetsfulle med tanke på å oppgi adressen til kontoret, men sier det er lokalisert «sentralt i Oslo» og at det primært skal bestå av selgere.

- På vårt datasenter på Hamar, som vil være operasjonelt senere i år, vil det primært jobbe dataingeniører. I Oslo vil det primært være personer som jobber mot den kreative virksomheten, forklarer Sandberg.

- Vil det bli en sjef på dette kontoret?

- Per nå jobber vi med en nordisk organisasjon og har derfor ingen norsk sjef. Men tiden får vise hvordan vi bygger organisasjonen fremover. Vi jobber ikke-hierarkisk og raskt for å holde følge med tiden. Jeg er uansett veldig glad for å ha fått på plass det teamet vi har i Norge i dag, sier Liv Sandberg. 

Facebook er kongen på haugen

Her ser du den daglige bruken i prosent av landets befolkning over 12 år for de største sosiale medier-plattformene i fjerde kvartal i 2023. Kilde: Kantar Media. 

 • 70
  Facebook
 • 62
  Snapchat
 • 44
  Instagram
 • 21
  TikTok
 • 12
  X

TikTok åpner norgeskontor: - En fot i bakken lokalt utgjør en forskjell