TVNorge tappes for sportssjefer - nå er det finner og svensker som styrer OL-showet i Norge

Warner Bros Discovery-topp sier selskapet ikke har noe hastverk med å finne en ny sportsdirektør i Norge før OL-ilden tennes i Paris.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

For om lag to uker siden ble det kjent at den norske sportssjefen i Warner Bros. Discovery (WBD), Erling Finsrud, gir seg i kanalen etter over syv år totalt i lokalene i Nydalen.

Les også: Sportsdirektøren i Warner Bros. Discovery slutter

Finsrud ble med det den andre sportssjefen på under ett år som gir seg WBD. Han tok nemlig over etter at Morten Johannsessen pakket snippesken i sommer. Med Johannessen og Finsrud ute har den nordiske sportsdirektøren i WBD, Antti Haajanen, selv tatt over sportsledelsen i Norge.   

- I tillegg til å være nordisk sportsdirektør, leder jeg også teamet i Norge. Det betyr travle dager for meg frem til vi får inn en ny sjef her, sier Haajanen til Kampanje. 

Haajanen forteller imidlertid at han ikke har det fulle og hele ansvaret for OL-prosjektet i Norge. Inn har tidligere sportssjef i Discovery Sverige kommet, Hanif Hosseini. Han tilsatt som prosjekteleder for OL i Norge. 

- Hanif Hosseini skal jobbe fulltid med OL i Norge. Han har tidligere vært sportsdirektør i Discovery Sverige, der han hadde en nøkkelrolle i både oppbygging av Allsvenskan og gjennomføring av vellykkede OL-sendinger. I tillegg til har vi fortsatt et bra team i Norge med engasjerte og flinke folk, sier Haajanen. 

- Hvordan vil du si at forberedelsene til OL går?

- Jeg vil si at det går bra, både på de lokale kontorene og på tvers av Europa. WBD jobber annerledes med OL enn hva lokale kringkastere gjør. Som selskap besitter vi en bred sports- og produksjonsekspertise, særlig med støtte på den tekniske biten. På den måten kan de lokale sportsredaksjonene fokusere på lokalt innhold.

Det var i 2015 at Warner Bros Discovery gjennomførte sitt spektakulære OL-kjøp der det amerikanske mediekonsernet kjøpte rettighetene til å vise fire OL på sine kanaler for over 11 milliarder kroner. 

Nordisk sjef:

Antti Haajanen, nordisk sportsdirektør og nå også midlertidig norsk sportssjef, forteller at OL-forberedelsene er der de skal være i Warner Bros. Discovery. Foto: Warner Bros. Discovery.

- Laget for norske seere

Med Hosseini og Haajanen på plass er det med andre ord en svenske og en finne som leder sportsoperasjonene i norske Warner Bros Discovery for øyeblikket. 

- Hvordan funker kommunikasjonen inn mot Oslo? 

- Hanif skal være mye i Oslo, og jeg er der i perioder. I store selskaper jobber man uansett mye digitalt, men i kreative prosesser er det klart at det er bedre å møtes fysisk. Vi er samtidig helt avhengig av lokale produsenter og eksperter med lokal kunnskap, sier Haajanen. 

- Vil seerne på noen måte merke at dette er en nordisk operasjon? 

- Nei. OL i Norge vil være laget for norske seere. Hva som skjer i bakgrunnen, har ingen betydning. Vi vil ha studio i Oslo, i tillegg til å ha en sterk tilstedeværelse i Paris. Det er ingenting å være bekymret for, sier Haajanen. 

Les også: NRK skal vise all friidrett fra OL i Paris

Det er naturlig at folk som har vært i systemet lenge ser seg om etter andre muligheter i fremtiden. Antti Haajanen, nordisk sportssjef i Warner Bros Discovery

Haster ikke med ny sjef

Haajanen forteller at de nå ser etter en ny sportsdirektør, men at det ikke er «hastverk» med å ansette ny sportssjef.

- Vil dere ha noen interne eller ser dere etter andre muligheter? 

- Vi er veldig åpne når vi ser etter en erstatter. Vi har dyktige folk i selskapet, samtidig som vi vet at det er dyktige folk der ute. Vi skal snart utlyse stillingen, så får vi se hvem som er best for oss, men stillingen er ikke øremerket noen. 

- Når vil dere ha på plass en ny sjef?

- Vi har ikke hastverk. OL er dekket av Hanif som prosjektleder, i tillegg til en dyktig sportsredaksjon, så vi tar oss tid. Det gir oss muligheten til å se hvem som er ute på markedet. 

- Ville det ikke vært ideelt å ha Finsrud der hele tiden, også under forberedelsene til OL?

- Jeg tror det viktigste er at vi har kompetanse i prosjektene og i ledelsen.

- Vil dere helst at den nye sjefen skal være engasjert i OL, eller ansetter dere nå for utsiktene etter OL?

- Jeg vil si etter OL. Finner vi en sterk person som kan jobbe med OL, så er det fint. Men OL-prosjektet er nå formet slik at vi klarer det selv om det skulle ta tid å finne en ny sjef. 

Sluttet som sportssjef:

Erling Finsrud sluttet som sportssjef i Warner Bros Discovery for et par uker siden. Rett før jul i fjor ble det kjent at TVNorge- og Discovery+-eieren solgte ut en stor del av OL-rettighetene sine til NRK, her ved sportssjef Espen Langfeld Olsen og NRK-sjef, Vibeke Fürst Haugen. Til høyre programsjef i Warner Bros Discovery, Magnus Vatn. Foto: NRK.

- Forstår at det ikke ser ideelt ut

Antti Haajanen mener at endringene i ledelsen hos den norske sportsredaksjonen i WBD ikke har bremset opp forberedelsene til deres siste store OL. Åpningsarrangementet finner altså sted den 26. juli i Paris. 

- Vi er godt rigget for OL. Hanif sin hovedoppgave er som nevnt OL i Norge, mens jeg jobber mer overordnet med et ekstra fokus på blant annet tennis og golf. Jeg føler vi er godt på vei med OL og er bedre rusta nå enn vi var for noen måneder siden. 

- Men fra utsiden virker det ikke ideelt å bytte sportssjef seks måneder før OL? 

- Kanskje ikke ideelt, men vi er så godt forberedt nå som vi får blitt. Vi har hatt endringer i sportsavdelingen, og nå er vi på vei inn mot noe nytt når vi får en ny sportsdirektør. Det er naturlig at folk som har vært i systemet lenge ser seg om etter andre muligheter, sier Haajanen. 

Verken Finsrud eller tidligere sportssjef Morten Johansen har ønsket å snakke med Kampanje i forbindelse med denne saken, og de har heller ikke kommentert sine egne avganger fra den amerikanske-eide TV-kanalen.

- Det er ikke noe dramatikk som ligger bak endringene. OL nærmer seg, og vi har gode folk på jobb. Jeg forstår at det ikke ser ideelt ut, men vi er et annerledes selskap og kan bruke styrken og størrelsen i Europa inn mot lokale markeder. Grunnlaget vårt har ikke forandret seg, selv om det er noen endringer, sier Haajanen. 

Les mer: Warner Bros. Discovery-sjefen om alle lederavgangene: - Det har vært tøft

 

TVNorge tappes for sportssjefer - nå er det finner og svensker som styrer OL-showet i Norge