Regjeringen drøyer med ny TV 2-avtale - konkurrent mener foreslått endring er «science fiction»

TV 2s konkurrenter er fortsatt skeptiske til en utvidet avtalelengde. - Åtte år er nærmest for science fiction å regne i nyhetsverdenen, sier Schibsted-topp.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Under Arendalsuka i fjor kunne statssekretær Gry Haugsbakken fortelle at ny avtale for kommersiell allmennkringkasting ville lyses rett før eller rett over nyttår. Både for nåværende TV 2-konkurrenter og for det mediehuset som får endelig tilslag på ny avtale for kommersiell allmennkringkasting er det knyttet stor spenning til utformingen av flere momenter i den nye avtalen.

Dette gjelder blant annet om all audiovisuell nyhetsproduksjon skal inkluderes og om krav til dekning og distribusjon skal strammes inn i kjølvannet av TV 2s Altibox-brudd i fjor. Med februar halveis gjennomført er det derimot ingen utlysning som ligger klar.

- Vi er fremdeles tidlig i det nye året, og det er fortsatt noen detaljer som gjenstår, men den er ikke forsinket, fremholder Ingvill Tandstad, seniorrådgiver i Kulturdepartementet.

Departementet opplyser overfor Kampanje at «den nye avtalen vil bli kunngjort så snart som mulig», men at man ikke har en fastsatt dato å forholde seg til.

- Kan dere fortelle hva det er som gjenstår eller hvilke detaljer som gjør at det trekker ut?

- Nei, vi har ingenting konkret å melde nå dessverre, svarer Tandstad.

Hun opplyser samtidig at etter møtet med medietoppene som gikk hardt ut mot oppsettet til ny allmennkringkasteravtale i november i fjor, har de kun hatt et møte om avtalen med TV 2 og det var i desember i fjor. Hun vil likevel ikke gå inn på hva som ble tatt opp på dette møtet. 

- Det var et møte med TV 2 i desember i fjor etter forutgående invitasjon til markedsdialog. Men vi kan dessverre ikke gå inn på detaljene i departementets interne saksforberedelse, sier hun. 

Les også: Ny TV 2-avtale lyses ut ved nyttår: - Den blir ikke kliss lik den som var

TV 2: - Vi har gitt våre innspill

Kampanje har oversendt en rekke spørsmål til TV 2 knyttet til den nye avtalen, men slik som Kulturdepartementet, forholder den nåværende kommersielle allmennkringkasteren seg ordknapp om den nye utlysningen.

Kampanje har blant annet spurt TV 2 om hvilke deler av avtalen de opplever det har vært mest usikkerhet omkring, og om de har fått noen signaler på om noen av punktene fra deres «ønskeliste» sendt fra juridisk direktør Thomas Myrbostad i fjor våres, blir tatt til følge. 

Der påpekte TV 2 at lineær-TV ikke kan oppfylle forventingene til seerne og at en ny avtale burde inkludere all audiovisuell nyhetsproduksjon. I samme brev ber TV 2 også om at distriktskontorer skal holdes utenfor lokaliseringskravet. 

- Vi forholder oss til prosessen Kulturdepartementet har lagt opp, og har gitt våre innspill i aktørmøtet. Nå venter vi spent på utlysningen, er den korte kommentaren fra organisasjon- og kommunikasjonsdirektør Lene Eltvik Vindfeld.

Av det som allerede har blitt tilgjengeliggjort omkring avtalen vet man blant annet at avtalelengden foreslås økt fra fem til åtte år, og at det maksimale støttebeløpet vil økes fra dagens 135 millioner kroner til 150 millioner kroner. Samtidig ønsker også regjeringen at mer allmennkringkasterinnhold skal fremmes i strømmetjenesten.

Les også: Regjeringen vil øke TV 2-avtale til åtte år - støttebeløpet settes til 150 millioner

Ny kommunikasjonstopp:

Lene Eltvik Vindfeld er den nye organisasjons- og kommunikasjonsdirektøren i TV 2. Hun startet opp tidligere denne måneden og vil blir sentral i arbeidet rundt den nye allmennkringkasteravtalen. Foto: TV 2.

- Viktig å ha en allmennkringkaster som TV 2

Til tross for at TV 2 er ordknappe om prosessen rundt ny allmennkringkasteravtale, har de nettopp hentet inn en ny ressurs som skal gå i gang med å jobbe mot å lande ny periode som allmennkringkaster for TV 2 når avtalen blir utlyst.

- Dette vil være et av flere områder det er naturlig at Roger Valhammer jobber med, når han er på plass, fortsetter Vindfeld.

Tirsdag denne uken omtalte Kampanje nemlig at tidligere byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer går inn i en nyopprettet stilling i TV 2s avdeling for selskapskommunikasjon. Her skal han jobbe tett med toppsjef Olav T. Sandnes og nevnte Vindfeld.

Valhammer selv trekker frem kringkasteravtalen, som blir en av hans oppgaver fremover, som et eksempel på hvor viktig det er å jobbe med samfunnskontakt:

- Det handler om å fortelle historien om TV 2. Hvem er vi, hvorfor finnes vi, hvorfor er vi viktig for alle som bor i Norge, hvorfor er det viktig å ha en allmennkringkaster som TV 2, hvilken forskjell skal vi utgjøre, og bygge opp under det. Det er målet, sa han til Kampanje tirsdag.  

Les også: Han blir TV 2s nye PR-mann: - Å jobbe i byrå var ikke aktuelt

Ny PR-mann:

TV 2 hentet denne uken inn Roger Valhammer som ny spinndoktor og PR-mann. En av sakene den tidligere byrådslederen i Bergen skal jobbe med er den nye allmennkringkasteravtalen.

- Dette virker konkurransevridende

Schibsted-toppen Einar Hålien utgjorde sammen med Schibsted-kollega Øyulf Hjertenes, Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen, Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord og redaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, delegasjonen som møtte Kulturdepartementet i november i fjor for å diskutere deres syn på utformingen av ny allmennkringkasteravtale.

Hålien forteller Kampanje i dag at de ikke har hatt møter med Kulturdepartementet eller de andre mediekonsernene etter nyttår, men at han er spent på utlysningen og når den blir publisert.

Både han og Schibsted er først og fremst nysgjerrige på to forhold ved den nye kommersielle allmennkringkasteravtalen:

- Vårt primære syn er at det ikke er nødvendig å støtte nyhetsproduksjon og at dette virker konkurransevridende for alle de andre aktørene som produserer nyheter fra hele landet uten støtte, sier han:

- Men dersom man likevel velger å støtte nyhetsproduksjon og distribusjon så mener vi det er viktig at man begrenser seg til lineær-TV, slik man har i inneværende konsesjonsperiode. En utvidelse av nyhetsstøtte, ut over det lineære, gjør konkurranseproblemet enda større, mener han.

Hålien peker samtidig på at Schibsted er spent på spørsmålet om lengden på avtaleperioden.

- Konsesjonsperioden i avtalen med TV 2 nå er fem år. Den ønskes utvidet av Medietilsynet til åtte år. Begrunnelsen bak det forslaget er at sjansen for flere søkere er større om man utvider det. Åtte år er nærmest for science fiction å regne i nyhetsverdenen, fem år er mer enn nok, sier Hålien. 

Kampanje har uten hell forsøkt å få tak i Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen som gikk hardt ut mot Medietilsynet og allmennkringkasteravtalen i fjor. Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord ønsker ikke kommentere saken, men sier hun er spent på den endelige utlysningen.

Regjeringen drøyer med ny TV 2-avtale - konkurrent mener foreslått endring er «science fiction»