Podkast-sjef utfordrer NRK: - Gi mikrofonen til noen andre enn Sophie Elise

Fremantle-topp mener NRK ikke tør å satse på nye, kvinnelige podkastprofiler. - NRK skal og vil alltid både satse på de som er uoppdaget, sier NRKs radiosjef.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Helt siden «Podtoppen» ble lansert i 2020 har listen vært tungt preget av morsomme menn. I skrivende stund frontes seks av de ti mest populære podkastene av menn. Unntaket er «Lørdagsrådet» av Live Nelvik, «Sophie Elise og Fetisha» og Aftenpostens «Forklart», som ledes av flere forskjellige reporterstemmer. Daglig leder i Fremantle Podkast, Mira Kahn, har lagt merke til ubalansen. 

- Det er spesielt vanskelig innen humor og underholdning. Det er kanskje en etablert sannhet om at gutta er morsommere og at de da er et tryggere valg, men det er jo bare en gammel utdatert oppfatning, sier hun til Kampanje.

Selv om det også finnes kvinnelige komikere som Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne slår podkastsjefen fast at «det er færre kvinnelige komikere der ute».

- Det er flere som har klart å bryte gjennom i stand-up og har funnet den samme typen suksess som deres mannlige kollegaer, men jenter stikker generelt ikke frem hodet på samme måte som gutta gjør, da er det også vanskeligere å se dem og gå for dem, sier Kahn.

Hun sier at produksjonsselskapet hun jobber for, bevisst satser på å få frem nye, kvinnelige podkastprofiler.

- Vi ønsker å være med å løfte kvinnelige stemmer innen flere felt, og ser at det har kjempestor verdi og det er veldig gøy. I tillegg har vi bevist at det funker å satse på kvinnelige profiler. Vi har doblet omsetningen vår og overskuddet fra 2021, så det er ikke sånn at det ikke er lønnsomt eller at behovet ikke er der, men det er vanskelig å selge det inn. De store kanalene «safer» og velger gutta, sier hun. 

Hun jobber selv med podkasten «Mamma jobber», der hun intervjuer kvinner som strever med å balansere karriere og familie. Fremantle produserer også podkaster som «Godt nok for de svina» med Anita Krohn Traaseth og «Limonade» med Therese Annonli og Monica Nyhus.

Les også: Podtoppen domineres av moromenn – nå tar podkast-sjefer grep

Menn slipper langt billigere unna med å være eksplisitte eller drøye, at man ikke tar alt de sier hundre prosent seriøst. Cathinka Rondan, NRK

- Gi mikrofonen til noen andre enn Sophie Elise

Mira Kahn erkjenner at de mindre produksjonsselskapene også har et ansvar om å gi mer plass til nye stemmer og ikke bare de mest profilerte.

- Vi som pitcher må også ta vår del av ansvaret og pitche inn konsepter med kvinner som programledere. De siste tre årene har vi alltid pitchet konsepter med up and coming kvinner til NRK, og det er kjempevanskelig. De tør ikke å satse på dem, sier hun.

Nå utfordrer hun NRK til å gi mikrofonen til noen andre enn Sofie Elise.

- NRK som mange andre føler nok på konkurransepresset for å få inn flere lyttere, og er opptatt av å nå unge lytterne, og da er det lett å velge Sophie Elise hvor det følger med et gitt antall tusen lyttere, men det gir ikke rom for at vi får flere kvinner frem i kanalen, tvert imot gir vi enda flere mikrofoner til en som allerede synes masse, det er en altfor enkel løsning. mener Kahn. 

- Hvordan tror du at det som nå skjer rundt Sophie Elise vil påvirke NRK? 

- Sikkert ingen ting i det store og det hele, sier Kahn. 

Les også: Sophie Elise kommenterer ikke Instagram-bildet i NRK-podkast

Podkast-sjef:

Mira Kahn i Fremantle mener det er fullt mulig å få flere kvinner til å lytte på podkast uten å gå til de største profilene. - Det er en overvekt av kvinnelige lyttere på podkastene til Fremantle, sier hun.

- Har små og store bekker samtidig

Når Kampanje snakker med Cathinka Rondan sier radiosjefen i NRK at det er leit å høre at Fremantle synes det er vanskelig å komme gjennom med nye podkast-ideer til statskanalen.

- Det er jo en utfordring generelt og lykkes i det rike medietilbudet som finnes i dag. Valgene vi tar er også helhetsvurderinger, der talenter og konsepter er noen av ingrediensene. Hvis du ser på podkastene vi har, er det også en ganske jevn fordeling på kjønn, og det jobber vi fortsatt videre med, sier hun og legger til:

- Vi satser på kvinnelige talenter og ønsker absolutt mer. Vi ønsker også å gi alle talentene og de nye prosjektene våre best mulig utgangspunkt for å lykkes. 

Rondan forteller Kampanje at de har 19 podkaster med kvinnelige profiler og 22 med menn, og at de prioriterer og fokuserer på å løfte frem enda flere kvinner. 

- Vi er på et godt spor, men det er klart det kan bli enda bedre, erkjenner hun. 

Hun er ikke enig at NRK utelukkende velger Sophie Elise og de etablerte profilene og det gjør det vanskeligere for unge og mindre etablerte profiler.  

- Det ene går ikke på bekostning av det andre. Vi jobber hele tiden med å få opp nye talenter og det tar NRK veldig seriøst. NRK skal og vil alltid både satse på de som er uoppdaget, de som er på vei opp og de som er mer kjent.  Jeg er enig med Mira Kahn at små bekker blir stor elv, men vi har gjerne både små og store bekker samtidig, sier Rondan. 

Jeg tror det er mange kvinner som tørr og som vil, men som ikke får plass, og det fører til at vi mister mange viktige stemmer, det blir færre forbilder der ute som snakker om det en stor andel av befolkningen er interessert i og kan kjenne seg igjen i. Mira Kahn, Fremantle

- Sophie Elise åpner opp for andre

Cathinka Rondan viser også til tall som Kampanje tidligere har omtalt om at lytterne til «Sophie & Fetisha» også prøver ut annet NRK-innhold.

- De som hører på «Sophie og Fetisha» i NRK Radio oppdager også det andre lydtilbudet vi har i appen.  Sånn sett kan Sophie Elise bidra til at lyttere oppdager andre podkaster vi har med kvinnelige profiler, mener hun. 

I 2020 gikk NRK ut i markedet med en eksplisitt utlysning etter podkast-konsepter med «morsomme, trygge og uhøytidelige kvinner», og ba kun om damer i utlysningen. Sophie Elise og Fetisha ble en del av svaret på det. 

- Det er et av svarene, men absolutt ikke det eneste. Kvinner er som alle lyttere - forskjellige og har ulike behov og ønsker. Det er vårt ansvar å levere på den variasjonen, som vi både gjør, og gjerne kan gjøre mer av. Det ville vært feil om vi slo oss til ro med ett tilbud, og det gjør vi heller ikke, understreker podkastsjefen. 

- Er dere fornøyd med lyttertallene til «Sophie og Festisha»? 

- Ja, det er gode tall, og er særlig populært for de under førti år. Det er også viktig å ta med seg at 30 prosent av de som hører «Sophie og Fetisha» hører også annet innhold i NRK radio, som «Nyhetsmorgen» og «Oppdatert.» En del av poenget med å lede lyttere til NRK Radio, er at de skal kunne oppdage mer av det mangfoldet vi har å tilby. Sånn sett kan «Sophie og Elise» bidra til at lyttere oppdager andre podkaster vi har med kvinnelige profiler, mener hun. 

Les også: Sophie Elise sluser lyttere over til annet NRK-innhold: - Avgjørende for at vi skal oppfylle vårt oppdrag

Radiosjef:

NRKs radiosjef Cathinka Rondan har selv bakgrunn som podkastprodusent i Rubicon. Nå bestemmer hun hvem som skal slippe til i eteren hos NRK. Foto: Eivor Eriksen.

Doblet lyttertallene

Den siste tiden har et stormet rundt Sophie Elise etter at hun publiserte et bilde av seg selv og en annen influenser på Instagram og medieomtalen og klagestormen til NRK har vært enorm.  Bildet viser at venninnen tilsynelatende holder en liten pose med hvitt innhold, som mange har tolket som narkotika. «Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen», sto det i teksten under bildet, som ble slettet etter kort tid.

NRK kunne rett før helgen fortelle at denne ukens episode av «Sophie & Fetisha» har hatt over 31.000 nedlastinger etter å ha ligget ute i et døgn. Snittet for de to siste episodene som er lagt ut ligger på 16.545 nedlastinger etter det første døgnet der episoden var tilgjengelig. Kommunikasjonsansvarlig for NRK-podkasten, Vetle Nielsen sier at det er for tidlig å si hvordan episoden vil lande. 

- Det er først etter en ukes tid vi ser hvordan episoden i sin helhet gjør det opp imot andre episoder, sier Nielsen.

Les også: P4-sjefen mener NRK må trå varsomt: - Sophie Elise kunne funnet seg et annet hjem

- Menn slipper langt billigere unna

Cathinka Rondan er enig med Kahn i at det burde være flere kvinner i podkastuniverset, men hun er ikke enig i at det er «så få». 

- Det er flere veldig sterke og gode kvinnelige podkastprofiler der ute. Som Live Nelvik, Hør’a, Tusvik og Tønne, Siri Kristiansen, Linnea Myhre, Ida Fladen, Martha Leivestad og Marlene Stavrum, Ella Marie Hætta Isaksen, Anne Lindmo, Vita og Wanda og Hanne Skartveit, sier hun. 

Og hun tror det bare vil bli flere i tiden som kommer. 

- For å gi rom til det er det viktig at vi ikke tror en podkast med kvinnelige profiler vegeterer på de andre. Jo mer tilbud for alle lytteres smak og preferanser, jo flere podkastlyttere, sier Rondan.

Hun mener i tillegg at det er uheldig at offentligheten ser ut til å sette andre grenser og regler for kvinnelige podkastprofiler enn mannlige.

- Menn slipper langt billigere unna med å være eksplisitte eller drøye, at man ikke tar alt de sier hundre prosent seriøst. Det virker som det spesielt nok er behov for å presisere at kvinner er like mangfoldige og ulike som menn, det bør vi gi rom for og det bør podkasttilbudet gjenspeile, sier hun avslutningsvis.

Podkast-sjef utfordrer NRK: - Gi mikrofonen til noen andre enn Sophie Elise