P4-sjefen mener NRK må trå varsomt: - Sophie Elise kunne funnet seg et annet hjem

Radiosjef i P4-gruppen, Kenneth Andresen, langer ut mot statskanalen. - Vi kan gjerne tenke over det, svarer NRKs radiosjef.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag ble Radiodagene 2022 offisielt åpnet av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Et kvarter ut i programmet var det duket for lederdebatt hvor Kenneth Andresen, radiosjef i P4-gruppen, var svært kritisk til retningen NRK tar på lydsiden.

- Hvis jeg sier Sophie Elise og Fetisha, hva tenker du da?, spurte ordstyrer Sigrid Sollund som med det la opp til debatt rundt NRKs podkasttilbud.

- Det er bare nok et eksempel på et NRK som i stadig større grad flørter med innhold godt utenfor kjernen av sitt kringkastingsoppdrag. NRK har, spesielt på lydsiden, beveget seg mot den kommersielle siden av oppdraget sitt, sier Andresen og fortsetter:

- Dette er ikke sutring fra meg. En rapport fra Medietilsynet i fjor viste en trend om at det er vesentlig mindre nyheter, og mer musikk og underholdning, på NRK. De siste ti årene har de utviklet seg i en langt mer kommersiell retning. Dette tror jeg er en utfordring for NRK først og fremst, og jeg håper debatten om denne balansen går på Marienlyst, sa Andresen fra scenen.

Han fikk delvis medhold av programdirektør i Bauer Media, Kristoffer Vangen.

- NRK skal dekke samfunnsoppdraget, men man må se på balansen i alt innholdet. Jeg gjorde litt research i dag tidlig og av alle podkastene til NRK så er 60 prosent innenfor det jeg mener er samfunnsoppdraget, og de resterende 40 prosentene er det også kommersielle kanaler kan levere. 40 prosent er litt mye mener jeg, og det er det debatten bør handle om - balansen til NRK, sa Vangen.

- Ikke overrasket

Andresen utdyper kritikken overfor Kampanje.

- Dette er ikke en helt ny melodi fra NRK. Vi har sagt i mange år at NRK opptrer mer og mer kommersielt. Det er ikke bare jeg som mener det selv om også jeg mener det. Det har blitt etablert av Medietilsynet også, forklarer Andresen og viser til den tidligere nevnte rapporten.

- Jeg er ikke kritisk til at NRK er store på podkast, men jeg mener det handler om hvilke podkaster NRK lager og hvilke tilbud NRK huser. Det er den interessante diskusjonen her. Hvor mye skal være underholdning og hvor langt ut i den sfæren skal de gå?, spør Andresen som mener dette er en diskusjon NRK må ta på alle sine flater.

- Er det riktig retning? Ønsker vi å ha en sånn utvikling hos allmennkringaksteren vår? NRK står soleklart best til å løse de tunge ressurskrevende samfunnsdebattene og nyhetene. Ting som de kommersielle i mindre grad har evne til å løfte. Dette er kjernen i NRK og grunnen til at vi har NRK, påpeker Andresen.

- Har utløst en debatt

Han tror mange vil stille spørsmålstegn om NRK blir «et hjem for rosabloggere og influncere».

- Sophie Elise og Fetisha kunne funnet seg et annet hjem med letthet, sier han.

- De presenterte denne podkasten som et tilbud for unge kvinner. Hvorfor blåser debatten opp når de lager et tilbud også til denne gruppen?

- Det er interessant. Jeg er enig i at det er mange andre podkaster som også ligger godt ute i det kommersielle, og som ikke har fått denne oppmerksomheten. Det handler nok om at denne med to så store influencere, gjør at debatten får fokus. Jeg mener ikke podkasten er et helt spesielt eksempel, men den utløst en debatt i offentligheten. Vi kan finne flere eksempler som viser at NRK ligger i ytterkant, sier Andresen.

- Kunne dere hentet dem inn hos dere?

- Det tror jeg så gjerne, uten at det har vært en problemstilling hos oss eller noe vi har diskutert. Alle store profiler i Norge er noe som kan fungere godt hos oss i forskjellige kanaler, svarer Andresen.

Forsvarer satsing:

- Det er sammensetningen som er viktig for NRK, mener radiosjef Cathinka Rondan. Hun mener de har fått til en god balanse. Foto: Eivor Eriksen

NRK: - Kan gjerne tenke over det

Radiosjef i NRK, Cathinka Rondan, svarer følgende på spørsmål om NRK har i overkant kommersielle tanker rundt sin lydsatsingen:

- Nei, synes ikke det. Men det betyr ikke at NRK ikke skal grave i seg selv og ta en runde, sier Rondan til Kampanje og understreker at de har flere podkaster som driver med folkeopplysning.

- En del av det viktige allmenkringkasterinnholdet kommer også gjennom at de man anser som nære venner prater om viktige ting. Og det vil kanskje en del putte i kategorien underholdning, men det er en veldig blandet kategori når man har en podkast hvor man prater en time om diverse ting. Det er sammensetningen som er viktig for NRK. Jeg mener at det vi har klart og det som har vært målet vårt er å lage en god sammensetning. Men jeg hører hva de andre sier, så vi kan gjerne tenke over det, sier hun.

- Går dere langt i å promotere profilene?

- Nei, folk oppdager podkaster på ulike steder. Én av dem er nrk.no og det er godt innhold på nrk.no og en service for publikum tenker jeg, sier Rondan.

Les også: Berit Hedemann får radiobransjens hederspris: - Jeg elsker dette mediet

P4-sjefen mener NRK må trå varsomt: - Sophie Elise kunne funnet seg et annet hjem