Podtoppen domineres av moromenn – nå tar podkast-sjefer grep

- Det sitter nok dessverre litt lengre inne for damer å tørre å tro på at de er morsomme, sier Vilde Batzer i NRK.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Helt siden Podtoppen ble lansert ved starten av året, har toppen av listen vært tungt preget av morsomme menn. Herman Flesvig og Mikkel Niva i «Friminutt» har hatt et jerngrep på topplasseringen, som de kun unntaksvis har lånt til herrene i «Radioresepsjonen». Nedover på lista er både Jan Thomas, Einar Tønrnquist, Johan Golden, Atle Antonsen, Vegard Harm, Morten Hegseth, Harald Eia, Mads Hansen, Rasmus Wold og Erik Follestad faste innslag.

Les også: Gjør suksess med podkast om følelser: - Det er vanskelig

I skrivende stund frontes syv av de ti mest populære podkastene på Podtoppen av menn. Unntakene er «G-punktet», som frontes av Iselin Guttormsen, «Lørdagsrådet», som frontes av Live Nelvik, og Aftenpostens «Forklart», som ledes av flere reportere. Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne er også gjengangere på topp ti-listen, men befinner seg akkurat nå rett utenfor.

Daglig leder i Fremantle podkast, Mira Kahn, har lagt merke til ubalansen.

- Jeg synes det er litt vanskelig å vite hva årsaken er, men jeg tenker at det sikkert skyldes flere ting, blant annet hvor mange kvinner som stikker hodet frem og lager podkast, men også hvem som sitter og bestemmer hvilke podkaster som blir produsert, sier Kahn.

I Fremantle jobber de bevisst med kvinnelige podkastere, forteller hun.

- Jeg har lyst til å være med å løfte kvinnelige stemmer innen flere felt. Vi ser at det har kjempestor verdi og det er veldig gøy.

Les også: - Hvite, morsomme menn dominerer Podkast-Norge

Satser på kvinner:

Daglig leder i Fremantle podkast, Mira Kahn, satser på kvinner i alle former og farger, fra karrieremødre til seriemordere.

- Vil miste viktige stemmer

Selv leder Mira Kahn podkasten «Mamma jobber», der hun intervjuer kvinner som strever med å balansere karriere og familie. Fremantle produserer også podkaster som «Godt nok for de svina» med Anita Krohn Traaseth, «Power Ladies» med Yrja Oftedahl og #hunpresterer med Vålerenga-spillerne Sigrid Heien Hansen og Andrine Tome.

Nå jobber de i tillegg med en podkast om Norges første kvinnelige seriemorder, Belle Gunness.

- Her skal alle kvinner opp og frem, humrer Kahn.

- Har dere like mange mannlige som kvinnelige lyttere?

- Vi har absolutt en stor overvekt av kvinner som hører på våre podkaster, selv om tematikken til for eksempel Anita Krohn Traaseth i høyeste grad er relevant for alle som vil bli ledere. Det er kanskje en indikasjon på at menn helst hører på menn.

Kahn nøler litt før hun setter ord på en mistanke hun har om hvorfor Podtoppen domineres av menn.

- Kanskje kvinner både liker kvinnehumor og mannehumor, mens menn ikke liker kvinnehumor? Jeg vet ikke.

- Hva er konsekvensen av at det er så få kvinner på Podtoppen?

- Jeg tror vi vil miste mange viktige stemmer, viktige meninger og viktig humor. Det blir rett og slett et kjedeligere totalbilde.

NRK jakter på morsomme podkast-kvinner

 I NRK er det Vilde Batzer som er ansvarlig for podkastsatsingen. De har i skrivende stund landets tre mest populære podkaster.

- Er det lytternes skyld at Podtoppen domineres av menn eller er det mediehusene sitt ansvar?

- Det er i hvert fall ikke lytternes skyld, sier Batzer.

Selv om hun kan trekke frem flere sterke kvinnelige stemmer som markerer seg høyt på Podtoppen, blant dem NRKs egen Live Nelvik med «Lørdagsrådet», erkjenner hun at det er en overvekt av morsomme menn på de øverste plasseringene. Det er heller ikke et unikt podkast-fenomen. Da NRK for en del år siden etterspurte vikarer for den populære trioen i «Radioresepsjonen», fikk de inn 197 pilotforslag fra menn og bare tre fra kvinner.

- Det sitter nok dessverre litt lengre inne for damer å tørre å tro på at de er morsomme, sier Batzer.

I høst har NRK derfor gått ut i markedet med en eksplisitt utlysning etter podkast-konsepter med «morsomme, trygge og uhøytidelige kvinner» i sjangeren underholdning og humor.

- Tidligere har vi oppfordret kvinner til å søke, men nå går vi lengre og ber kun om damer i utlysningen. Så vi jobber med saken, sier hun.

Batzer legger til at de er godt fornøyd med kvinnene de allerede har i stallen, men sier at de ønsker seg flere av dem.

- Betyr det at NRK ikke skal lansere flere podkaster med menn?

- Det ene utelukker ikke det andre. Det er ingen begrensing på hvor mange podkaster vi kan ha, men vi er opptatt av at det er en balanse og vi er vårt ansvar bevisst.

Ferske tall fra Ipsos viser at det er en liten overvekt av menn blant de månedlige podkast-lytterne på 53 prosent. Størstedelen av dem er mellom 18 og 29 år. 

Menn er overrepresentert på nyheter, fag og sport, mens kvinner har en forkjælighet for livsstil og krim.

Podtoppen domineres av moromenn – nå tar podkast-sjefer grep