Erik Follestad er først og fremst kjent som hockeyspiller, men etter deltagelsen i «71 grader nord kjendis» og VGTVS «Spårtsklubben», er Follestad mer eller mindre blitt et husholdningnavn i det ganske land. 

Med VG-podkasten «Hvordan har du det, mann?» – som hadde premiere 21. august – har Follestad nå også kastet seg inn i programlederrollen. Den røde tråden i podkasten er – som tittelen tilsier – menn og følelser. 

- Det er interessant for min egen del, og det er interessant fordi det er et viktig tema. Det er et tema som er lite debattert, og som blir lite snakket om blant menn. Det er vanskelig å snakke om, og det er derfor jeg gjør det, sier Follestad til Kampanje.

Denne uken lander «Hvordan har du det, mann?» på tolvte plass på Podtoppen, ned fra en fjerdeplass i forrige uke - noe som betyr at podkasten er en av den nordmenn lytter mest til for tiden. 

Follestad sier at han tror podkasten har blitt populær fordi den tar opp et tema som sjeldent blir debattert i offentligheten. At Follestad «ikke virker som en som ville ledet en sånn podkast», tror han også at han bidratt til populariteten.

- Jeg synes jo at det er et vanskelig tema, men jeg har fått utelukkende positive tilbakemeldinger. Spesielt fra mange unge gutter. De synes det er digg å høre andre menn prate om det. Det virker som vi har hatt et ganske bredt nedslagsfelt, så det er ganske hyggelig, sier Follestad.

Follestad: - Littegrann bedre på følelser
Follestad sier at mange av tilbakemeldingene han har fått også dreier seg om at folk føler de får «litt hjelp» av podkasten, og føler seg mindre alene om tingene de synes er vanskelig. 

- Er det mest du eller gjestene som prater om følelsene deres? 

- En kombinasjon. Jeg må jo dele litt egne erfaringer, og si hva jeg mener, føler og tenker rundt ting. Det er viktig for å få gjesten til å åpne seg.

Follestad sier at han nå har blitt «littegrann» bedre til å snakke om følelser.

- Jeg har blitt mer bevisst, men jeg har fortsatt en lang vei å gå. Jeg har mange forskjellige type gjester, og det er ikke alltid jeg er enig med det gjestene sier. Jeg har fått mer innblikk - folk er veldig forskjellige når det kommer til hvor mye de trenger å prate om følelser. Jeg trenger bare å lufte litt innimellom, sier han.

- Podkasten har blitt pitchet som «podkasten som serverer overskrifter til Se og Hør på løpende bånd» - har det skjedd enda?

- Jeg vet ikke om det stemmer, men jeg har hørt at i og med at vi skrev det, så ville ikke Se og Hør skrive om oss, humrer Follestad.

Så langt har Follestad rukket å spille inn åtte episoder, og blant de besøkende finner en kjente navn som  Jon Almaas, Bent Høie og Sondre Lerche

- Det har vært en veldig kjendisspekket podkast så langt – er det plass til mannen i gata i denne podkasten?

- Vi kommer til å ha mellom tolv og femten episoder denne sesongen, så tar vi en lang pause, og starter opp igjen i januar-februar. Da må vi finne ut litt hvilken vei vi skal gå. Nå prøver og feiler vi litt, og ser hva som er bra og ikke, sier Follestad og fortsetter: 

- Senere blir det kanskje naturlig å hente inn eksperter, eller noen som har opplevd noe vanskelig som folk kan relatere til. Jeg føler at vi ikke bare har gått inn i det typiske podkast-universet, for vi har hatt en del gjester som ikke er så vanlige å ha i podkaster. Vi vil ha litt mangfold der. Det viktigste for meg når podkasten er oppe og går, er at innholdet er viktig og relevant, og ikke bare å ha med en kjent person.

VG: - Mange kjenner seg igjen
Statistikk fra Spotify viser at nesten 60 prosent av de som lytter til podkasten er menn i alderen 18-34 år.

Podkastens produsent i VG, Elise Vatsvåg, sier til Kampanje at da de researchet tematikk og målgruppe, fant de ut at mange unge menn opplever det som vanskelig å snakke sammen om følelser, og at mange sliter med å kommunisere følelsene sine til kompiser. 

- Det var derfor viktig å ta opp et konsept som tok opp dette. I tillegg viser researchen at det er menn som topper selvmordsstatistikker og såkalte «elendighetsstatistikker» som handler om kriminalitet, rus, ensomhet og sykdommer. Denne statistikken viser også at det finnes et behov for at noen tar for seg denne tematikken, mener Vatsvåg. 

Hun forteller at det har vært viktig for dem å lage en podkast som har fokus på «helt vanlige følelser»

- Jeg tror dette, kombinert med Erik sin genuine og folkelige tilnærming til tematikken, har gjort at podkasten treffer godt i målgruppen. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i Erik. 
 
Videre sier Vatsvåg at mange menn har kontaktet dem og fortalt at podkasten har gitt dem mot og verktøy til å snakke mer åpent om følelser, og om hvordan de har det.
 
- Vi har også fått tilbakemeldinger fra kvinner som syns det er interessant og fint å høre på menn som snakker med hverandre om følelser, legger hun til. 
 

Les også: Vil lokke byråmødre opp karrierestigen: - Ambisjonene synker hos mange når de får barn