Morgenstern-sjefen om Gullfisken-seieren: - Et euforisk og historisk øyeblikk

For første gang gikk reklamebyrået Morgenstern til topps i Gullfisken.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Lørdag kveld gikk reklamebyrået Morgenstern til topps i den store reklamefilmkonkurransen «Gullfisken» som deles ut på TV 2. Det var første gang det syv år gamle reklamebyrået, som ble startet av syv Try-utbrytere, sikret seg prisen som er et bevis på at Morgenstern stod bak den mest populære reklamefilmen vist på TV i fjor.

Men det er ikke første gang Morgenstern er i finalen i TV 2s reklamefilmkonkurranse. Der har Morgenstern vært representert flere ganger, men de har aldri gått helt til topps før denne helgen.

- Å vinne Gullfisken var et euforisk og historisk øyeblikk. Morgenstern har jo mange sølvfisker i arkivet, for flere kunder, men nå satt endelig gullet. Internt ser vi på dette som en lagseier, punktum. Det bygger stolthet, samtidig som det bidrar til å styrke merkevaren vår «der ute» og i beste fall blir vi litt mer kjent også, på en veldig forretningsrelevant måte, sier byrålederen i Morgenstern, Camilla Kim Kielland, til Kampanje.

Lørdag kveld var hun sammen med resten av reklameteamet som har laget filmen «Mandag på lørdag» for Finn.no. Det var også første gang det Schibsted-eide rubrikkselskapet vant «Gullfisken».

- Finn er en fantastisk kunde, som bruker tid og penger på reklame og merkevarebygging fordi det funker. Det er en viktig investering som gir effekt på bunnlinjen, sier Kielland.

Les også: Try-utbrytere starter eget reklamebyrå

Her kan du se intervjuet med markedsdirektør i Finn.no, Hanne Lill Johnsen, og de to reklamekreatørene Anders Muurman Holm og Sebastian Prestø i Morgenstern etter prisen ble delt ut på TV 2 lørdag kveld:

Vi er nok et veldig relasjonsdrevet byrå der de mellommenneskelige forholdene og gjensidig faglig respekt mellom oss og våre kunder er en stor del av det som bidrar til at vi gleder oss til mandager. Camilla Kim Kielland, Morgenstern

- Visninger kan kjøpes av alle

Finn var representert i finalen med hele tre filmer, hvorav to av filmene var ny årgang. Finn vinner også på en tid der norske annonsører og selskaper virker å være mer opptatt av å kutte kostnader og nedbemanne enn å bruke penger på ny markedsføring og flere av årets «Gullfisken»-filmer var av gammel årgang.

- Er du bekymret med tanke på at annonsører i stadig større grad velger å kjøre gamle filmer fremfor å lage nye og kanskje blir mer opptatt av visninger og ikke produksjon?

- Ja, det kan virke åpenbart, men jeg tror for mange ledere tenker på reklame og merkevarebygging som en kostnadspost som må reduseres når utgiftene i et selskap skal ned, fremfor nettopp en investering som kan gi både kort- og langsiktig avkastning, sier hun.

Hun mener det uansett er avgjørende at reklamen «må være god og stå ut».

- I en verden som svømmer over av intetsigende budskap og mas er dette viktigere enn noen gang. Det innebærer også å investere i ideer og produksjon av nytt innhold. For visninger kan kjøpes av alle, men du får selvsagt mer igjen for hver visningskrone om innholdet fester seg, snakkes om - og deles videre organisk, sier hun.

Les også: Dette sier annonsørene om det nye reklameåret: - Medietrykk kan bli viktigere enn det kreative

Vinnerlaget:

Lørdag kveld kunne Henning Boye Leonhardsen. Erlend Westnes, Yakob Dahl Changezi, Anders Muurman Holm, Sebastian Prestø, Sindre Grøn, Philip Notland, Camilla Kim Kielland, Mona Larsen og Martin Myhre feire seieren i Gullfisken sammen med markedssjef i Finn.no, Hanne Lill Johnsen (til høyre). Foto: Eivor Eriksen.

Mandag fikk hovedrollen

I gårsdagens vinnerfilm har Morgenstern gitt hovedrollen til den kanskje gråeste av alle hverdager, nemlig mandagen. Mandag har dermed blitt en karakter i filmen spilt av Henning Boye Leonhardsen. Filmene spiller på elsk-hat-forholdet mange har til ukas første arbeidsdag, med et ekstra trykk på «hat» og bestod av tre reklamefilmer, samt en rekke korte filmer tilpasset sosiale medier og TikTok spesielt og alle med Mandag i hovedrollen.

- Filmene har gjort det veldig bra, både de korte som var skreddersydd for sosiale medier, og hovedfilmene. Hovedfilmene har en gjennomsnittlig seertid på 29 sekunder per person, som er veldig høyt, og Finns erfaring fra kampanjen, som er veldig gøy, er at det fungerer å kjøre langversjoner på TikTok til tross for at dette strider imot anbefalingene. Så læringen er vel, nok en gang, at er innholdet bra, tåler vi mer enn sekssekunders filmer, sier hun.

Det er kreatørene og Morgenstern-partnerne Anders Muurman Holm og Sebastian Prestø som står bak mandagskonseptet. De to kreatørene har jobbet med Finn i mange år og Finn var også en av de første kundene som ble med utbryterne til det nye byrået tilbake i 2016.

- Når det gjelder Finn må jeg også påpeke at den tilliten som er opparbeidet gjennom mange år, mellom kreatørene Anders og Sebastian og prosjektleder Mona (Larsen) spesielt og markedsavdelingen til Finn med Hanne Lill Johnsen i spissen er ganske unik og verdifull. Og en motpol til alle de som måtte tenke at det lønner seg å bytte byrå ofte, sier Kielland. 

Les også: Finn kutter Try – går til utbrytere

Morgenstern-sjefen om Gullfisken-seieren: - Et euforisk og historisk øyeblikk