Sju tidligere Try-ansatte går sammen om å starte opp et nytt reklamebyrå. Men med sju partnere var det ikke bare-bare å enes om et navn på det nystartede byrået. Alle sju etternavnene var konsonanter. Men så kom noen opp med ideen om at de skulle ta navn etter den første kunden.

Derfor fikk Thomas Morgenstern, som er vice president of governmental affairs i Tomra, æren av å låne bort navnet til det nystartede byrået.

- Han var litt skeptisk først. Men da han skjønte at vi ikke tulla, syns han ideen var kul og ville gjerne låne bort navnet sitt, sier tekstforfatter Anders Muurman Holm.

Han bekrefter samtidig at Tomra står på kundelisten til det nystartede byrået, men utover det vil ikke de nye reklame-gründerne ikke fortelle om andre kundenavn. 

Sporten.com-gründer blir byråleder
De sju rundt bordet har altså alle det til felles at de har jobbet i Try-systemet. De sju er, foruten Muurman Holm, tekstforfatter Sebastian Prestø, prosjektleder Mona Larsen, AD Philip Notland, tekstforfatter Bjørnar Buxrud og tekstforfatter Torkild Jarnholdt. Daglig leder blir seriegründer Ole Kristian  Hustad som både var med å starte opp digitalbyrået Apt i 1999 og sportsavisen Sporten.com etter at han sluttet i reklamebransjen.

Nå er Hustad klar for et reklame-comeback og skal altså bruke mer tid på reklamejobbing igjen. 

- Jeg tipper den første jobben fra oss kommer i løpet av én måned, sier Ole Kristian Hustad.

Les også: Milliontap for Sporten.com - eierne gir seg ikke

Hustad og Larsen sluttet i Try for to år siden, men har altså holdt kontakten med sine tidligere Try-kolleger. De fem andre gründerne har sluttet i Try i år.

Kontor på Grand
Foreløpig har de vært spart for turer til Ikea og andre steder for å kjøpe møbler og kontormateriell, for de er lokalisert på konferansekontoret «Skansen» på ærverdige Grand Hotel.

- Der andre nystartede byråer må bruke mye tid på oppussing og å sette sammen møbler, sitter vi i et rom med gulltapet og ferdig gjestenett, sier de fornøyde partnerne.

Årsaken til at de sitter på Grand, er at de skal løse noen reklame/kommunikasjonsoppgaver for Grand Hotel – på prosjektbasis. 

- Galskap å forlate Try
Alle de sju Morgenstern-partnerne har jobbet i Try siden 2014. Før det jobbet alle utenom Philip Notland i Apt- 

- Men hvorfor forlater dere Try, er det ikke bra der?

- Vi skjønner jo at det på mange måter er galskap. Men når jobben din er å finne på nye ting hver dag, er det kanskje lurt å gi seg selv noen nye utfordringer innimellom, sier Anders Muurman Holm.

Han har de siste årene jobbet i kreativt tospann med Sebastian Prestø og levert solide arbeider for kunder Norsk Tipping og Flax og Schibsteds rubrikktjeneste Finn. 

Les også: Jentetur til topps i sølvfisken

Les også: Finn-comeback ble Sølvfisk

- Vi har hatt det veldig fint i Try, og vi har lært masse. Vi har blitt vant til høyt tempo og korte prosesser. Det kommer godt med videre, sier tekstforfatter Sebastian Prestø

Ble ønsket «moderat suksess»
Ingen har noe vondt eller negativt å si om tiden i Norges beste reklamebyrå de siste 12 årene og Prestø kan også fortelle at Kjetil Try til en viss grad ønsket dem lykke til.

- Kjetil tok oss inn på kontoret, gav oss noen gode råd på veien og ønsket oss «moderat suksess» - så lenge vi oppførte oss ordentlig. Det synes vi var veldig hyggelig, sier Prestø.

- I Try er det ingen tvil om hvem som er sjefen. Og det så jo veldig gøy ut å bestemme, så vi hadde lyst til å prøve, vi også, sier tekstforfatter Bjørnar Buxrud.

Og blir supplert av tekstforfatter-kollega Torkild Jarnholt;

- Try er et velsmurt maskineri, og det er lett å bli godt vant. Nå merker vi at entusiasmen for brødtekster og vippetasser er større. Det er bare en vippetass. Men det er vår vippetass, sier han.

- Ikke nye Pol
Det er flere tidligere Try-ansatte som har «brutt ut» og startet egne selskaper. Høsten 2013 ble Pol startet opp av blant annet Janne Brenda Lysø, Stian Johansen, Thorbjørn Ruud, Petter Bryde og Monika Augustsson av mange ansett som noen de aller flinkeste i den norske reklamebransjen. Men her eier Kjetil Try 51 prosent av selskapet.

Les også: - Her blir det mye Try-sjel

Morgenstern derimot har valgt en annen løsning. De sju gründerne har valgt å beholde kontrollen over alle aksjene selv selv om den endelige fordelingen av aksjene de sju imellom, ikke er bestemt.

- Vi spekulerte aldri i å få en «Pol-deal». Det hadde definitivt vært mer komfortabelt, men da hadde noe av poenget for vår del falt bort. Det er et bevisst valg å gjøre dette på egenhånd, med alt av sparetiltak det medfører, sier Muurman Holm.

- Så dere skal ikke være «nye Pol»?

- Vi har et litt annet utgangspunkt enn Pol, ettersom vi drar med to tomme hender og eier 100 prosent av byrået selv. Men det har vært utrolig inspirerende å se hva de har fått til, og jeg håper vi kan bli en utfordrer til Pol, sier Buxrud

- Mange å bryne seg på
De siste årene har det vært startet opp en rekke nye reklamebyråer i den norske reklamebransjen som Naug & Venner, Llowbank og Franz Hubert. Blant forskjellene på Morgenstern og andre, nystartede byråer den siste tiden, trekker de sju frem at alle sju partnere har sitt opphav i det digitale, ikke tradisjonelle reklamekanaler.

- Hvem anser dere som konkurrenter?

- Det er jo mange mellomstore byråer å bryne seg på, sier Holm.

Det mangler ikke på ambisjoner i Morgenstern. Gründerne forteller at de allerede er i gang med pitsj-arbeidet, og har planlagt deltakelse i fem-seks nært forestående pitsjer .

- Det er defensivt å si noe annet enn at vi skal bli Nordens beste byrå. Men det er klart at vi ikke har noen illusjon om å toppe Byråprofil neste år. Derimot vet vi veldig godt hva som skal til. Vi skal bruke mye mer tid på å lage gode jobber enn å snakke om hvor norsk reklame er på vei, sier Muurman Holm.

Try: - Ikke kast mat
Kjetil Try sier i en kommentar til Kampanje at han gjerne skulle beholdt sjuer-banden.

- Det er flinke folk som vi gjerne skulle beholdt, men akkurat den utfordringen de har valgt nå, kunne vi ikke tilby dem, sier Try.

- Hvilke råd ga du dem på veien?
 
- Ha med en god jurist i styret og slutt å kaste mat, den kan komme godt med når regningene skal betales, sier han.

Try forteller at det ikke var aktuelt å investere i byrået.

- Try-gruppen har allerede to reklamebyråer; Try og Pol, og vi har ingen planer om å starte opp fler.

- Frykter du konkurransen fra Morgenstern?

- Vi frykter vel egentlig ikke konkurranse fra noen. Vi liker derimot å konkurrere, det er en del av det som driver oss. Jeg ser absolutt ikke bort fra at vi også kan komme til å konkurrere mot gamle kolleger i årene som kommer og det skal selvsagt bli verst for dem.