Snuoperasjon i Expert - tar innpå rivalen

Nå vil Expert-sjefen også ta æren for totalveksten i elektronikkbransjen

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenn kjøper stadig mer og dyrere elektronikk. Det viser ferske tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen, som ble lagt frem tirsdag denne uken. Totalt handlet nordmenn elektronikk for 33,2 milliarder kroner i 2016, 2,8 prosent mer enn i 2015.

Bransjen domineres i stor grad av to aktører, Elkjøp og Elkjøp-eide Lefdal, og Expert. Kampen dem imellom har tidvis gått tøft for seg. Expert gikk på en solid smell i 2012 da kjeden gikk konkurs i Sverige og kjeden si opp 1432 ansatte. Dette tallet brukte Expert senere i en reklamekampanje for alt det var verdt, for å poengtere hvor langt de var villige til å gå for å holde prisene nede.

Les mer: - På grensen til ondskapsfullt

I 2014 kom XXL- og Elkjøp-gründer Øivind Tidemandsen inn som ny eier i selskapet, og nå kan det virke som om Expert har fått litt mer vind i seilene.

- Vi har gjennomført enorme endringer og totalt omstrukturert hele selskapet fra å være nasjonale kjeder som opererte selvstendig til å være et nordisk selskap. Nå åpner vi i Sverige også i 2017, og da er vi helnordiske igjen, sier administrerende direktør i Norge, Anders Nilsen.

Ved å gå fra å være en nasjonal aktør til å bli et nordisk selskap, har sannsynligvis Expert klart å få enda bedre innkjøpsbetingelser. Selskapet har lansert Expert-tanken først i Danmark, senere i Finland gjennom merkevaren Power. Når Expert igjen står klare til å innta Sverige, skjer også det med Power-merkevaren.

Øker mer enn konkurrenten

Nå vil han ta den fulle æren for bransjens omsetningsvekst i 2016.

- Hele den veksten er det vi som står for. Expert vokser med tett på ti prosent, så hele avviket i fjor er det vi som har generert, sier Nilsen.

- Hva skyldes det?

- Vi har fått veldig mange flere kunder. Vi har lavere priser enn konkurrentene og bedre sortiment enn konkurrentene. Vi er veldig synlige. Det er lett å glemme nå, men de første fire månedene i fjor var veldig tøffe. Da var det problemer i norsk økonomi med problematisk kronekurs og kollaps i oljekursen. Det var en kraftig negativitet i markedet, men det har hentet seg inn igjen fra sommeren og ut året.

Nilsen peker på to produktkategorier som de største driverne bak veksten.

- Lyd har vært bra og fortsetter å være bra, så fortsetter tele også med en positiv trend. Det er de to kategoriene som utmerker seg spesielt.

Expert-sjefen anslår at de nå har en andel på i overkant av 13 prosent i det norske markedet. Det er fortsatt langt mindre enn konkurrenten Elkjøp og Elkjøp-eide Lefdal, som til sammen har en andel på mellom 35 og 40 prosent av markedet.

Det betyr at de to konkurrentene til sammen trolig tar over halvparten av markedet.

- Vi tar andeler hver dag og er veldig fornøyd med utviklingen, sier Nilsen.

- Vi gjennomfører det som for noen år siden var sett på som litt farlig

Tall fra Nielsen kan være med på å forklare veksten til Expert. De viser nemlig at elektronikkjeden kjøpte reklame for 285 millioner kroner i fjor, 6,3 prosent mer enn året før. Elkjøp økte til sammenligning spendingen med 4,3 prosent og brukte 334 millioner kroner.

- Vi har etter vår mening et ekstremt sterkt budskap som vi er alene om. Vi er den eneste kjeden som oppdaterer priser via nettsiden vår, daglig og fortløpende. Vi gjennomfører og markedsfører det som for noen år siden var sett på som litt farlig, men som vi i dag bruker som et konkurransefortrinn, nemlig at vi gjør prissjekken for kundene våre, i stedet for at kunden selv skal oppsøke og sjekke prisen.

- Er det tv og DM som gjelder for dere?

- Tv og DM dominerer jo, men vi er vesentlig mer synlige på digitale flater enn tidligere. Den økningen vi har i spending skyldes hovedsakelig digitale flater.

Blant landets største annonsører

Elkjøp er landets 16. største annonsør. Expert ligger like bak, på en 18.plass. Elkjøp-eide Lefdal bruker også betydelig midler på reklame, og inntar 28. plass. Kilde: Nielsen.

Elkjøp slår tilbake

I Elkjøp forteller kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde at Experts vekst ikke har ført til en nedgang i deres omsetning.

- Det kan kanskje høres litt merkelig ut, men vi har også en vekst i den størrelsesorden bransjen legger frem (2,8 prosent, red. anm). Men det er noen kategorier som ikke er med i bransjetallene, og så er det mange andre ting som kan påvirke litt ulikt, sier kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde.

- Det er jevn flyt i kategoriene, men det er særlig telekom som fremhever seg som en vekstdriver, legger hun til.

- Men det betyr like fullt at Expert kapper innpå?

- Jeg kan ikke kommentere deres tall, og så har vi forskjellige regnskapsår, så det er først når regnskapsrapportene kommer at vi kan si noe om størrelsen på markedet. I elektronikkbransjen er tallene forholdsvis lite transparente. Vi har ikke Nielsen-tall slik de har i dagligvaremarkedet, der det er veldig tydelig.

- Har konkurransen blitt tøffere?

- Konkurransen er veldig tøff. Det er hard konkurranse om å tilby den beste prisen, best service, de beste tilbudene og den beste tilgjengelighet på produktene. Det er mye vi jobber for å ha på plass, sånn at kundene skal være fornøyde og velge oss. Vi ser gode eksempler på det, som at en vaskemaskin koster det samme i kroner som på 80-tallet, mens inntektsnivået er et helt annet.

Viser også til vekst: Elkjøp-direktør Åshild Indresøvde vil ikke la konkurrenten stikke av med all veksten i bransjen.

Elkjøps mediespendinginkluderer et fortsatt høyt trykk på DM og tv-reklame, men Elkjøp legger også betydelig med trykk på andre kanaler.

- Den endringen vi kan tilskrive oss i 2016 er at vi har investert mindre i DM og mer digitalt, men vi har fortsatt den samme miksen.

- Expert hevder at de har markedets beste budskap med samme pris på nett som i butikk. Hvordan skal dere møte dette budskapet i 2017?

- Vi kan ikke kommentere på den påstanden, og hva som er et godt budskap i markedet er noe vi alle spør oss. Men vi er opptatt av at kunder sjekker priser på nett, uavhengig av hvilket budskap vi har. På pris er vår erfaring at det handler om å ha god verdi for kundene, i tillegg til alle de andre tingene kundene er opptatt av når de skal handle elektronikk. Det kan være tjenesteutvalg, service, rask levering og montering og oppsett. Vi er fornøyd med at Forbrukerombudet har kåret oss til den mest kundevennlige butikkjeden i vår bransje, etter Hi-Fi-klubben, basert på garantiene vi gir våre kunder, sier Indresøvde.

- Når vaskemaskinen ryker, hjelper det ikke at prisen er like lav i butikk som på nett, hvis den ikke er tilgjengelig i butikken.

Indresøvde legger til at Elkjøp har fått god fart inn i det nye året.

- Hittil i februar har vi en vekst på 12 prosent i omsetning.

Elektrisk reklamekrig: Rivaler i samme byrågruppe

  • Selv om Elkjøp og Expert er bitre konkurrenter, har de havnet i hvert sitt reklamebyrå med relativt tett tilknytning. Elkjøp kjøper sine reklametjenester hos Schjærven Reklamebyrå, mens Expert ligger hos søsterbyrået Empefire.
  • Expert har det siste året markedsført sin nye prisrobot tungt. Den skal sørge for at det alltid er samme pris i Experts butikker som i Experts netthandel.
  • Elkjøp gikk på sin side ut og lovet mindre «skrik og skrål»-reklame i 2014. Selv om det fortsatt gjenstår mye «løp og kjøp» i reklamebudskapene fra Elkjøp, har de fulgt opp løftet, blant annet med filmen «Tenåringssønn», som fikk mye oppmerksomhet i førjulstiden i fjor.
  • Les mer: Elkjøp går nye veier: - Vil lage reklame som skiller seg ut
  • I 2015 gjennomførte Expert et reklamekupp sammen med Skeidar og XXL, da de kjøpte opp all kommersiell sendetid på tv torsdagen før Black Friday. Elkjøp svarte med å lansere Black Week. I fjor valgte også Expert å utvide salgsperioden med nye salgsvarer hver dag i hele uken.
  • Les også: «Black Friday» knuser alle salgsprognoser

Snuoperasjon i Expert - tar innpå rivalen