Ferske tall fra næringslivsorganisasjonen Virke viser at «Black Friday» har fått fotfeste i Norge. Virkes tall viser at to av fem av planlegger å følge med på kampanjer knyttet til «Black Friday», og det er i stor grad elektronikkjedene som har annektert dagen. I fjor var det denne bransjen som satset hardest på markedsføring og gode tilbud denne dagen.

- Har kommet for å bli
- Det er tydelig at «Black Friday», har kommet for å bli, og at forbrukerne i stadig større grad er ute etter å gjøre gode kjøp denne dagen. Vi ser i år at nærmere halvparten av de som planlegger å handle på Black Friday ønsker å kjøpe elektronisk utstyr, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

«Black Friday» er et begrep som brukes på dagen etter Thanksgiving i USA, der handelsstanden sparker i gang julesalget med til dels oppsiktsvekkende tilbud.. Fenomenet kom til Norge i 2009 og norske forbrukere har tydeligvis falt pladask for konseptet.

Les også: Nettavisen håver inn på «Black Friday»

Elkjøp: - Vanvittig trykk
Hos Elkjøp forteller kommunikasjonssjef Øystein Schmidt at erfaringene de har hatt med «Black Friday» så langt har vært over all forventning.

- Vi gjorde de første erfaringene med «Black Friday» i 2014 med et vanvittig trykk på fredagen. For å drive enda bedre kundeservice bestemte vi oss for å spre det utover hele uka i fjor og utvide Black Friday til Black Week. Og kunde likte fremgangsmetoden. I lys av erfaringene fra i fjor har vi gjort noen små justeringer i årets opplegg, sier Schmidt til Kampanje.

- Hvilke endringer snakker vi om?

- Vi har gjort et par ting annerledes, vi gjør litt mindre men smartere. Vi har lært av erfaringene, sier han.

Blant annet har de i år satset på god, gammeldags DM med adressert brevpost til kunder som tidligere har vist interesse for tilbud. I tillegg har det blitt produsert tilbudsaviser og rullende boards.

- Vi har også inngått samarbeid med komikeren Jonna Støme, som har sett på «Black Friday» med et skråblikk. Her har vi lagt ut små filmer på vår Facebook-side. Så jeg tror vi har en ganske stor bredde, mener han.

Over all forventning
Også Elkjøp har sett på fenomenet etter fjorårets suksess og har fått analyseselskapet YouGov til å utføre en egen undersøkelse. Der kommer det frem at 33 prosent av de spurte helt sikkert eller ganske sikkert kommer til å åpne lommeboken under årets Black Friday. Dette tilsvarer 1,22 millioner nordmenn. Undersøkelsen viser samtidig at 94 prosent av landets befolkning kjenner til Black Friday. 

- Hvor mye tjener Elkjøp på «Black Friday»?

- I fjor ble vi tatt fullstendig på senga med omsetningen i løpet av uka – og underveis måtte vi stadig justere våre egne forventninger. Totalt omsatte Elkjøp konsernet for 770 millioner kroner bare på «Black Friday». Vi var veldig gledelig overrasket, det er helt tydelig at dette synes kundene er gøy.

Les også: Solgte Black Friday-varer for 700 millioner

Les mer: Kupper TV 2 og TVNorge med reklamestunt

Artikkelen fortsetter under bildet.

Overrasket:

Elkjøp-kundene la igjen 770 millioner kroner i butikkene i fjor, og alle prognoser sprakk for elektronikk-giganten. - I fjor ble vi tatt fullstendig på senga med omsetningen i løpet av uka – og underveis måtte vi stadig justere våre egne forventninger, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp.

- Snuser på én milliard
Kommunikasjonssjefen legger ikke skjul på at forventningene til årets «Black Friday» er store.

- I fjor holdt ingen prognoser. Hvis vi snuser på et rundt og fint tall som en milliard, blir vi jo veldig fornøyd, sier Schmidt.

- Noen har jo kritisert Black Friday som en ellevill kjøpefest, har dere en kommentar til det?

- Kundene er våre sjefer og vi har vært nordmenns favoritt innen elektronikk siden 60-tallet. Etter første forsøk på Black Friday var svarene vi fikk inn, entydige. Derfor ble satsingen større i fjor. Kunden sitter i direktørstolen, og han forteller at «Black Friday» er spennende og gøy. Da plikter vi å gjøre som han sier, sier Schmidt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Starter julen:

Nordisk kommunikasjonsdirektør Marianne Myhrer Kristiansen i Expert forteller at også de satser stort på Black FRiday i år. - Det gikk veldig bra i fjor, vi forventer det går bra i år også, sier hun. Foto: Eivor Eriksen

- Vi gjør det samme, bare litt mer
Nordisk kommunikasjonsdirektør Marianne Myhrer Kristiansen i Expert forteller at kursen i liten grad er justert i forhold til i fjor.

- Vi gjør det samme som i fjor – bare litt mer. Og det skjer i både digitale og analoge kanaler, sier hun.

Men én endring i forhold til i fjor er at man ikke lenger har begrenset tilbudene til én dag.

- I år gjør vi litt mer utover uken, og har en nedtelling til «Black Friday». Men det er ikke «Black Week», forsikrer hun.

- Føler dere at dere har blitt presset inn til å strekke perioden med tilbud av de andre kjedene?

- Nei, vi føler oss ikke presset, sier hun.

- Hva er forventningene til årets «Black Friday»?

- Det gikk veldig bra i fjor, vi forventer det går bra i år også. Dette er en viktig kampanje som kick-starter julesalget, sier hun.

Doblet i fjor
Expert vil ikke tallfeste hva de omsatte for på «Black Friday» i 2015.

- Her vil vi ikke gå ut med tall, men det gikk veldig bra. Og det er et fenomen som bare vokser.

- Expert doblet omsetningen i 2015 - går dere for en ny dobling i 2016?

- Vi ønsker ikke å gå ut med noen tall, men satser på at det går enda bedre enn i fjor, sier Myhrer Kristiansen.

Flytter julehandelen
Tallene fra Virke viser også at tre av fem planlegger å handle klær, mens én av fem planlegger kjøp av kosmetikk. Av de som planlegger å handle denne dagen, oppgir hele to av tre at de er ute etter å kjøpe julegaver. Julegaveshoppingen står høyest på agendaen i Trøndelag og Nord-Norge, der over fire av fem planlegger å handle julegaver på «Black Friday».

Ifølge Virke ble omsetningen på «Black Friday» nasjonalt i fjor anslått til 1,5 milliarder kroner før moms og økte dermed med over 50 prosent fra året før.

- Vi ser et mønster i at «Black Friday» flytter en del av julehandelen som vi tradisjonelt gjør i desember til november. Det kommer vi trolig også til å se i år, når enda flere planlegger å gjøre unna deler av julehandling allerede, sier Virke-direktøren Bror William Stende.

Samtidig viser Elkjøps «Black Friday»-undersøkelse at 40 prosent av de som handlet under «Black Friday» i fjor kun handlet på nett, mens 34 prosent kun handlet i fysiske butikker. 24 prosent handlet begge steder. Kvinnene handlet mest i tradisjonelle butikker, mens et flertall av mennene foretrakk nettet.

Opprinnelig har «Black Friday» vært de fysiske butikkenes handledag, mens «Cyber Monday» - som har vært betegnelsen på mandagen etter, har vært dagen da netthandelsaktørene har hatt de beste tilbudene.

- I Norge ser det imidlertid ut til at alt smelter sammen, sier Stende.