Vipps-sjef: - Vi kommer til å øke reklametrykket

DNB har så langt brent av rundt 50 millioner kroner på markedsføringen av Vipps. Nå blir det mer.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

DNB har drevet en massiv, mye omtalt  og prisbelønnet markedsføring av Vipps siden lanseringen av mobilappen i 2015. Når over 100 norske banker kommer inn på eiersiden i Vipps sammen med DNB, vil avsender endres fra «Vipps by DNB» til Vipps.

- Vi har fram til nå markedsført og omtalt appen som «Vipps by DNB», men med 106 sparebanker på laget, kommer Vipps til å være avsender. Vi vil relativt raskt endre markedskommunikasjonen, sier Rune Garborg, som mandag ble konstituert som sjef for Vipps, til Kampanje. Han har frem til nå vært konserndirektør for Vipps og mobilbetaling i DNB.

Les også: Har fått 2.000.000 nordmenn til å vippse

Les også: DNB-Garborg blir Vipps-direktør

Etter det Kampanje kjenner til har DNB brukt rundt 50 millioner kroner i året på Vipps-reklame og Garborg har tidligere uttalt at banken merker stor forskjell på nedlastning av appen og trafikk på nettsiden når selskapet er på tv og ikke. Men til tross for  høye brukertall og en nummer én-posisjon i markedet skal selskapet fortsatt gå med flere hundre millioner kroner i underskudd. 

Vi passerte 100.000 daglige transaksjoner i april i fjor og ligger nå på 200.000 daglig.

Over 100 banker på eiersiden

Blant de nye eierne er SpareBank1-alliansen, som gir opp sin løsning, Mcash. Vipps har i dag en logo som bærer DNBs grønnfarge og visuelle profil, men ny logo og design står ikke øverst på prioriteringslisten nå, tross alliansen med tidligere rivaler.

- Vi ser stadig på nye versjoner av Vipps, men i den nærmeste tiden vil vi prioritere utviklingen av nye produkter og tjenester, sier Garborg.

Fremover vil det handle om andre og langt større oppgaver. Vipps har som mål å erobre nye deler av betalingsmarkedet.

- Vi skal gjøre flere store lanseringer innen produkt - og tjenesteutvikling. Planen er å gjøre følgende: For det første øker vi trykket innenfor netthandel. Vi har avtaler med 100 nettbutikker nå og håper å ha 3000-4000 i løpet av året, forteller Garborg om et marked som har en årlig omsetning på 90 milliarder kroner i Norge.

- Så skal vi satse enda mer på Vipps Faktura, hvor det kommer ytterligere funksjonalitet. Det er allerede 500.000 kunder som har gitt beskjed om at de ønsker å motta regningene på Vipps Faktura, så vi satser derfor tungt på å få flere avtaler med fakturautstedere. I verdens mest digitaliserte land utstedes det 164 millioner papirfakturaer i året. Dette er både dyrt og tungvint for kundene. Vi har flere store merkevarer med på satsningen og flere kommer etter, forteller Garborg.

Selv om netthandelen vokser kraftig, så har den fysiske handelen en årlig omsetning på nærmere 600 milliarder kroner. Her kommer Vipps for fullt i løpet av året.

- I løpet av noen måneder lanserer vi Vipps sin løsning for betaling i butikker. Vipps i butikk må være enklere enn betaling med kort om kundene og butikkene skal finne det attraktivt. Vi ønsker også å gjøre butikkenes bonusordninger lett tilgjengelig via Vipps, forteller Garborg.

- I tillegg skal vi ta Vipps opp i skyen og styrke dens plattform. Volumet på transaksjonene har økt såpass raskt at vi må lage en Vipps som takler en vesentlig vekst framover. Vi passerte 100.000 daglige transaksjoner i april i fjor og ligger nå på 200.000 daglig. Før jul satt vi ny dagsrekord på 250.000. Nå venter vi at veksten skal fortsette og det må vi ruste oss for, sier Vipps-sjefen.

Kjære mor: I forbindelse med Morsdagen i år, kjørte DNB et Vipps-stunt der mødre ble overrasket.  

- Markedsføringen har vært helt avgjørende for Vipps sin suksesshistorie

Vipps har til nå i stor grad vært en tjeneste for gratis vennebetaling. Det har også preget markedsføringen. Når Vipps inntar nye markeder, får det også konsekvenser for reklamen.

- Vi satset først på en mobilapp for vennebetaling. Vi brukte tid og ressurser på å bygge opp en merkevare som gjør hverdagen enklere for våre kunder. Nå er vi på vei inn i nye områder og det vil prege markedskommunikasjonen, forteller Garborg.

- På hvilken måte?

- Vår markedskommunikasjon framover skal synliggjøre at Vipps blir tilgjengelig også ved nettbetaling, ved fakturabetaling eller i butikken. Markedskommunikasjonen i den neste fasen vil handle om at vi tar Vipps fra vennebetaling til å kunne benyttes over alt.

- Når kommer reklamekampanjene og reklamefilmene skal markedsføre de nye Vipps-produktene?

- Vi kommer til å øke trykket, både innenfor netthandel og faktura. Det vil ta litt lengre tid før begynner å markedsføre Vipps for butikk-betaling. Vi skal være sikre på at vår løsning forenkler tilstrekkelig før vi lanserer.

Vipps har ingen konkrete planer om å vurdere samarbeidet med reklamebyrået POL som følge av at over 100 banker inntar selskapets eierside.

- Nei, vi opplever samarbeidet med Pol som svært fruktbart. Produktet har vært aller viktigst, men distribusjonen og markedsføringen har vært helt avgjørende for Vipps sin suksesshistorie, sier Garborg.

- Det er helt klart overraskende at de har valgt DNB

Mcash-gründer Daniel Döderlein ble ikke tatt på senga av gårsdagens nyhet om sammenslåing av betalingstjenestene Vipps og Mcash.

- Det som nå skjer er helt riktig. Vi har lenge snakket om en fragmentering og der fikk vi rett,  og så har vi snakket om en konsolidering. Denne konsolideringen startet allerede da Danske Bank bestemte seg for å løfte Mobile Pay ut av sitt hjemmemarked og gå i partnerskap med Nordea, sier Döderlein til Kampanje.

 

Kritiserte DNB: Mcash-gründeren Daniel Döderlein har tidligere kritisert DNB for deres Vipps-satsing, som lenge konkurrerte mot hans eget Mcash. Han sier han ikke har noen spesielle følelser for at Mcash nå skrotes av Sparebank og slukes av Vipps og DNB.

I Danske Bank er Knut Anders Wangen, som er leder for Mobile Pay, overrasket over Sparebank1s valg.

- Det er helt klart overraskende at de har valgt DNB. Vi ser at Mcash har hatt en litt vanskelig situasjon i markedet, siden de verken har en nordisk profil eller har den dominerende posisjon i Norge – da får man en posisjon sånn litt midt i mellom. Vi har hele tiden hatt en utstrakt hånd til alle aktører i markedet, sier Wangen til Kampanje.

Men likevel sier Wangen at det ikke er overraskende at det skjer konsolidering i markedet for betalingsløsninger.

- Vi er jo godt kjent med den retningen dette markedet nå tar. Vi tok et ganske likt valg i oktober i fjor, da vi skilte ut Mobile Pay i et eget selskap og inviterte med andre banker som partnere. Nordea var den første. Etter det har samtlige banker i Danmark blitt partnere.

Les mer: - Overrasket over at Mcash går til Vipps

Les mer:  Mcash-gründer kritiserte DNB - nå sluker banken hans gamle startup

DNB holder reklametrykket oppe

DNB bruker samlet sett ikke noe mer på reklame etter lanseringen av Vipps. Her spendingen for noen utvalgte år. Kilde: Nielsen reklamestatistikk. 

Vipps-sjef: - Vi kommer til å øke reklametrykket