- Frihet og kreativitet er en killer-kombo

Derfor sluttet de i jobben for å satse på en solokarriere.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

Man ser stadig eksempler på at folk i medie- og kommunikasjonsbransjen bryter ut av etablerte selskapsformer og satser på egenhånd, enten det er i nye partnerskap eller nye byråer.

Les mer her: - Hele reklamebransjen pulveriseres

Noen velger også å starte opp helt på egenhånd og eksempler på bransjefolk som har gått solo er Ingvild Moen, Hans Petter Nygård-Hansen, Nils Apeland og den tidligere KK-redaktøren, Hilde Beate Berg.

Les også: Sluttet i ukepressen – satser på mental trening og coaching

Les mer: Sluttet i mediebyrå - lykkes med egen millionbedrift

Livet som frilanser eller selvstendig næringsdrivende og gründer kan være både humpete og bratt, og svært lukrativt for andre. En av dem som har kastet seg ut i en tilværelse som frilanser er tidligere Netlife Research-rådgiver Ida Aalen.

Les mer her: Slutter i Netlife

- Foreløpig er frilanstilværelsen veldig avslappende.  Jeg tenker ikke på at jeg har dårlig tid, og sånn som det er nå er det mest kaffe og lunsj for å snakke med folk og finne ut hva som kan være gøy å gjøre som frilanser, sier hun til Kampanje.

- Hva var de første tingene som måtte ordnes?

- Skaffe meg en regnskapsfører.  Og opprette et AS. Og skaffe en bedriftskonto. Nettside hadde jeg fra før av, heldigvis. Og jeg har booket inn nok foredrag og workshops allerede til at jeg ikke blir stressa for økonomien.

Før Aalen satser for seg selv jobbet hun for Netlife Research i syv år. Hun har hatt ulike roller i selskapet.

- Jeg startet som interaksjonsdesigner, etterhvert jobbet jeg mer strategisk og som prosjektleder. Siden 2015 har jeg jobbet en del med faglig utvikling og onboarding av nyansatte, og siden sommeren 2016 var jeg kommunikasjonssjef og satt i selskapets ledergruppe.

- Hvorfor ønsket du å gå frilans?

- Mer fleksibilitet og frihet. Større muligheter til å forfølge innfall og ideer.

Ida Aalen har gjort seg bemerket i bransjen gjennom syv år i Netlife Research. Nå satser hun for seg selv.

Savner kollegaer

Aalen sier at det beste med å jobbe for seg selv er at hun kan sove til klokken ti om hun har lyst, men at savnet etter kollegaene er der.

- Det verste med å jobbe for seg selv er at jeg ikke lenger har over 80 superhyggelige og supersmarte kollegaer å hvile meg på. Selv om jeg også kjenner mange flinke folk som er frilansere som jeg sparrer med. Men ikke over 80, hehe.

- Pensjonssparing og forsikring. Hva er viktig å tenke på når det gjelder praktiske ting?

- Jeg valgte i hvert fall å lage et AS og ansette meg selv, som gjør ting hakke greiere med tanke på sykepenger og slikt sammenlignet med enkeltmannsforetak (ENK). Når man ansetter er man vel også lovpålagt å opprette pensjonsavtale tror jeg. Men her er jeg fortsatt så i oppstartsgropa at jeg ikke har full kontroll enda.

- Kommer du til å få fast jobb igjen, eller er frilanstilværelsen evig?

- Hehe, spør meg igjen om et år!

- En killer kombo

Vivian Songe har jobbet flere år som frilansskribent, men har de siste årene også solgt kurs og webinarer til skrivelystne kvinner.   Før Vivian Songe satset på sitt eget selskap hadde hun jobbet som frilansjournalist, redaksjonssjef, redaktør, forfatter og mediekonsulent i 15 år - hovedsakelig for magasin- og avisbransjen, men også i forlag deriblant Hjemmet Mortensen. Hun hadde også skrevet to bøker.  

 - For meg opplevdes det ikke som noen stor overgang å bli frilanser, da jeg i størstedelen av min karriere har vært frilanser, altså jobbet selvstendig. Jeg har alltid satt frihet høyt og ønsket å kunne jobbe fra hvor som helst, når som helst. Jeg har jobbet fra mange ulike land, som Bali, Italia, USA, Mexico og India. Frihet og kreativitet er en killer kombo, sier hun.

Vivian Songe har jobbet nesten hele livet som frilanser.
 
Songe mener at det beste med å jobbe for seg selv er frihet, og det å kunne bestemme hva og hvem man vil jobbe med.

- Å bestemme sin egen arbeidstid og -dag og være åpen for alle kreative innfall. Jeg er veldig avhengig av denne åpne flyten, at jeg kan forfølge mine idéer og gjøre dem til virkelighet. 

 - Er det noen ulemper med å jobbe for seg selv?

- Ja, du må ha selvdisiplin for å få ting gjort, skaffe seg oppdrag og faktisk levere. Man må holde oversikten over egen økonomi og sørge for at måneds- og årsregnskapet går opp. Det nytter ikke å lene seg tilbake og vente på at månedslønna kommer inn på konto. Man må «bygge» inntekten sin selv. Men også dette synes jeg er gøy og spennende. Det gir meg motivasjon å se hvordan jeg øker min egen månedslønn ved å skaffe meg oppdrag.

Hun utdyper:

- Så er det jo det at man potensielt føler seg ensom og alene. Men da hjelper det å skaffe seg kontorplass i et hyggelig frilansfellesskap, noe jeg har gjort. Vi er vel åtte frilansjournalister og forfattere som har kontor sammen på Løkka, og da føler vi oss forbundet både med hverandre og med verden.  

Når du får beina innafor og leverer god kvalitet, går gjerne jungeltelegrafen rimelig raskt Vivian Songe

Songe sier det er viktig å sørge for at man får satt av pensjon. 

- Jeg har ikke alltid vært så flink til det selv, men ettersom min far er pensjonsekspert, får jeg nok de beste rådene på dette når jeg bare setter av tid. Det er bare å ta en telefon til et forsikringsselskap og høre hvilke tilbud de har for din type bedrift. Det går veldig fint. Ellers, hvis du har AS, må du jo sette av både skatt, arbeidsgiveravgift og feriepenger til deg selv og eventuelt andre ansatte.

 - Du har jobbet for deg selv i en årrekke. Er det vanskelig å få faste kunder?

- Det krever sin innsats å komme inn på ethvert marked. Men når du blir kjent med noen, får beina innafor og leverer god kvalitet, går gjerne jungeltelegrafen rimelig raskt. Det er ikke veldig mange oppdrag man trenger per måned for å ha en «vanlig inntekt» på plass. Nå har jeg holdt online-kurs i magasinjournalistikk og kreativ skrivekunst i snart fire år. Da har man mulighet til å ha mange flere kunder på en gang, og man trenger ikke fysiske lokaler for å undervise. Genialt.

- Kommer du noen gang til å få fast jobb i et selskap som ikke er ditt eget en gang?

- Det tror jeg neppe, med mindre kursbusinessen min skulle gå ad undas på et eller annet tidspunkt. Men da har jeg en tendens til å finne på noe nytt! Jeg liker rett og slett kreative utfordringer, og kommer nok til å fortsette å finne en bølge å surfe på. Men aldri si aldri. Hvis jeg får tilbud om å være utenlandsagent på et stort, internasjonalt forlag for eksempel, da kan jo fristelsen bli for stor.

Madeleine Reuterdahl startet sitt eget byrå etter flere år som rådgiver i diverse PR-byråer. 

Var lei av tradisjonell PR, startet for seg selv

Noen forblir frilansere hele arbeidskarrieren, mens andre velger å gå tilbake til å jobbe for byrå. For drøye tre år siden sa Madeleine Reuterdahl opp jobben for å starte byrået Blast PR. Hun fikk seg plass på kontorfellesskapet 657 i Oslo, og var klar for å skape annerledes PR enn hun hadde jobbet med i byråene.

- Jeg ønsket å starte for meg selv fordi jeg følte at de verktøyene man brukte for å skape PR, i tillegg til de kanalene man solgte inn som «verdien» av PR-arbeidet, var utdaterte og fikk for mye fokus i de byråene jeg jobbet i. Jeg følte vi solgte tjenester som ikke var til det beste for kunden alltid, og skjønte jeg måtte starte for meg selv hvis jeg skulle vekk fra dette, sier hun til Kampanje.

Reuterdahl hadde jobbet i ulike PR-byråer som fokuserte på mote og livsstilprodukter, innen kosmetikk og interiør før hun startet Blast PR.

- Hvordan trodde du frilanslivet var før du startet?

- Før jeg startet trodde jeg også at det å skape arbeidsplasser for andre skulle være mer verdifullt for staten enn det det var, at det å drive med regnskap sikkert «går seg til» og at det skulle være skikkelig gøy å lage salgsutløsende PR, som syntes andre steder enn kun i printmagasinene. 

- Gründererfaringen er absolutt ikke bortkastet

Rådgiveren satset på det hun kaller «nyere PR-løsninger».

- Det var skikkelig gøy å skape PR-aktiviteter og strategier som ikke ble målt i print-klipp, som engasjerte på sosiale medier og igjennom opplevelsesbaserte eventer. Man så at sosiale medier gjorde at kundene hadde mer direkte kontakt med målgruppene sine, og eventene ble en større del av dette, ved at merkevarene kunne komme nærmere kundene i virkeligheten. Også lærte jeg at det er lite «gründersstøtte» å søke på, om du ikke ønsker å finne opp kruttet og selge det utenlands.

Etter drøye to og et halvt års drift valgte Reuterdahl å legge ned av ulike årsaker. I dag jobber hun som rådgiver i selskapet PR-Operatørene.

- Jeg følte jeg jobbet mer med drift enn morsom og kreativ PR. Men «skape-kontoen» som jeg kaller det, det å jobbe med PR, syntes jeg fortsatt var utrolig givende og gøy. Jeg hadde alltid sett opp til PR-operatørene, helt fra jeg var student, og kjente jeg var veldig klar til å faktisk drive med det jeg er god på, sammen med smartere folk, større kunder og på et sted jeg kunne lære masse nytt. PR-operatørene tilbydde meg alt dette, i tillegg til å sette veldig pris på denne gründererfaringen jeg hadde fått i gjennom å drive eget. De erfaringene jeg gjorde meg som gründer var absolutt ikke bortkastet tid, verken for meg eller PR-operatørene. 

- Hva var det beste og verste med å være frilans?

- Det beste er å finne hvor mye ressurser man har både i seg selv, og de ressursene man har rundt seg i sitt eget nettverk. Folk vil at du skal lykkes og hjelper gjerne til, det var en fin erfaring jeg tok med meg videre på selvtillitskontoen. 

Du er på en måte «mora og tenåringsdattera», samtidig Madeleine Reuterdahl

- Det verste er definitivt antall timer i døgnet og drift; det å skulle finne nye kunder samtidig som man skal levere knallgode resultater til de kundene man har oppdrag fra. Det var et logistikkmareritt som aldri gikk opp. Hadde man fått noe økonomiske «fordeler» i oppstartsfasen, hadde man kan kanskje klart å leve ved siden av, i tillegg til å skape og bygge bedrift, som gjør at du klarer å holde ut de 3-4 årene det tar å faktisk bygge en bedrift til «hel ved».

Reuterdahl råder de som vurderer en frilanstilværelse til å samarbeide med noen om mulig.

- Så det å finne komplementære samarbeidspartnere eller partnere som kan det motsatte av deg, det trengs i en oppstartsbedrift. Utopien eller forventningene om at man «bare skal drive med det du er god på», ender ofte med å bli det motsatte. Du gjør veldig mye av ting du ikke kan, men må gjøre, så bedriften går fremover. Du er på en måte «mora og tenåringsdattera», samtidig. Man vil ikke nødvendigvis de samme tingene.

- Ikke alle er frilansere frivillig

Det er mange måter å starte opp på, noen bryter ut fra et byrå, andre tar sluttpakke og starter opp med game kollegaer, flere slutter også i fast jobb for å rett og slett følge frilansdrømmen.

Ole Janzso i Mediabemanning forteller at de jobber med flere frilansere, og at det i årets Bransjerapport var en andel på 12 prosent av respondentene som jobbet som frilansere. Dette var en økning på 20 prosent fra i fjor.

Janzso understreker at det var langt fra alle som er frivillige frilansere, i undersøkelsen var det kun en femtedal oppga at de ønsker å fortsette som frilansere.

Rådgiveren forteller videre at det er nesten like mange kvinner som menn som frilanser, og at de fleste som gjør det er under 40 år. 

Det er mye snakk om frilansere og hvordan de har det. Det er litt romantisk for noen. Ole Janzso

- Mitt inntrykk er at det finnes to typer frilansere. De unge, relativt nyutdannede i 20-årene som har studert kreative fag og teknologi. Den andre gruppen er erfarne fagfolk. Det er to ganske forskjellige kulturer. Den første gruppen sitter sammen i fellesskap, mens den eldre gruppen gjerne jobber mer selvstendig.

- Om man vurderer å starte som frilanser er det viktig å finne en god måte å markedsføre seg på, og flere nettverk å gjøre det igjennom, mener Ole Janzso i Mediabemanning. 

Janzso forteller at deres undersøkelser viser at freelancere sjeldnere har høy utdanning enn gjennomsnitte for bransjen.

- Det overrasker meg faktisk ikke at der er få som frilanser som har gjennomført en mastergrad. Fag som f.eks. design og webanalyse representerer på en måte håndverkerfagene i vår bransje, og du får mer enn nok kompetanse gjennom bachelorutdanning. De fleste frilansere blir jo ikke vurdert ut fra formell kompetanse, men arbeidsprøver og resultater.

- Hvorfor tror du folk velger å være frilans?

- Friheten er helt åpenbar, det er det ene. Det andre er at etter at man har etablert seg kan man i stor grad styre mengden med jobb. Jeg tror også det ligger en trend i det, det er mye snakk om frilansere og hvordan de har det. Det er litt romantisk for noen. Det er også enklere å være frilanser enn før takket være gode og billige systemer for økonomi og administrasjon.

- Hvem bør frilanse?

- Om man vurderer å starte som frilanser er det viktig å finne en god måte å markedsføre seg på, og flere nettverk å gjøre det igjennom. Det er viktig å bygge seg opp et godt rykte og alltid være på tilbydersiden. Dessuten må man kunne dokumentere hva man tilbyr og er flink til. Til dette er fagblogger, gode hjemmesider og foredrag bra måter å markere seg på. Vi ser at det er etterspørsel etter er tekst og innhold, grafisk og digitalt design, frontend- og backendkompetanse og kunnskap om performance og søk. Ofte er det kombinasjonen av kompetanse som gjør at noen frilansere har mer å gjøre enn andre. Om man som designer også kan programmere, eller om man som tekst- og innholdsprodusent også behersker SEO og analyse.

- Frihet og kreativitet er en killer-kombo