Nytt reklamebyrå til skifteretten – nå er det også god natt for Good Morning Naug

- En utrolig trist erkjennelse og avgjørelse, men desverre uunngåelig, sier partner og rådgiver i reklamebyrået Good Morning Naug, Eldar Skylstad.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

2023 har vært et forferdelig år for norske reklamebyråer, i hvert fall hva gjelder økonomiske resultater. Kampanje har den siste tiden omtalt flere store reklamekonkurser i byråer som SMFB Dinamo, McCann, Kikut, Ko&Co og Hausmann, og nå er det også svarte natta for reklamebyrået Good Morning Naug.

Dermed får i overkant av 15 ansatte i reklamebyrået den verst tenkelige beskjeden rett før jul. Arbeidsplassen de har hatt legges ned.

- Det er bare en forferdelig situasjon, sier byråleder Eldar Skylstad til Kampanje.

Konkursbehandlingen fant sted i tingretten i dag etter at beslutningen ble tatt på et ledermøte fredag før helgen og de ansatte ble informert mandag denne uken om at konkurs var uunngåelig.

- Vi ser hva som skjer rundt oss og nå var det vår tur. Vi kaster inn håndkleet og sier god natt. Det er en utrolig trist erkjennelse og avgjørelse, men uunngåelig, sier han. 

- Det var en Black Friday sist uke da beslutningen ble tatt?

- Ja, det var definitivt en Black Friday. Samtidig så opplever jeg at ingen i Good Morning Naug føler at dette er forårsaket av noen. Det er bare en forferdelig tid som rammer mange akkurat nå og med den størrelsen Good Morning Naug har så er man sårbar, sier Skylstad.

Han viser til utfordringene reklamebransjen har med timepriser som ikke holder tritt med inflasjonen og svake resultater i hele kommunikasjonsindustrien. 

- Hvordan tar de ansatte det?

- Det kom nok ikke som et sjokk og alle var kjent med at det var lite å gjøre, men så blir det jo et sjokk likevel når det likevel skjer, sier Skylstad.

Les også: Good Morning Naug taper penger: - Ikke tvil om at det er blitt vanskeligere

Selv om vi som har stått i prosessen en stund har visst dette noen dager, så smerter det å gi en sånn melding til en så fantastisk gjeng. Eldar Skylstad, partner og rådgiver i Good Morning Naug

Permitterte og nedbemannet

Good Morning Naug så dagens lys i 2019 gjennom en fusjon av de to byråene Naug & Venner og Good Morning og har jobbet med kunder som Lyse og Altibox, Landkreditt og Evergood. Eldar Skylstad som er partner i selskapet sier de første signalene kom allerede for ett år siden.

- I fjor på denne tiden så snudde det. Vi hadde en dårlig måned i desember i fjor og måtte ta noen permitteringer for ikke å havne for mye i minus, sier Skylstad.

Han var selv byråleder i Good Morning Naug under pandemien, men i 2022 tok Helen Selberg Johansen over som ny byråleder. Det er likevel Skylstad som er den som har fått oppgaven med å snakke med Kampanje om den tunge beslutningen. 

Regnskapet for 2022 ble gjort opp med et underskudd på syv hundre tusen av en byråinntekt på snaue 25 millioner kroner. Det ble for skralt med tanke på problemene som skulle komme i 2023. Da gikk det nemlig fra vondt til verre for byrået.

- Etter i sommer begynte vi å kjenne at det er stille. Da var vi i tillegg i gang med en nedbemanning av tre personer, i tillegg til permitteringene og vi gikk alle frivillig ned i lønn med ti prosent. Så stoppet det helt opp i slutten av oktober og vi hadde ingenting å gå på.

- Dere har forsøkt alt?

- Vi har snudd alle steiner på veien, men vi er en menneskebransje. 70 prosent av kostnadene er mennesker og vi skal være glade for at vi har gode bestemmelser i Norge og et godt ansattevern. Men i forsøket på å redde noen arbeidsplasser kan det også blir kontraproduktivt med lange frister på permitteringer og oppsigelser, sier han.

Les også: Reklamebyrå permitterer: - Vi slipper ikke unna

Her kan du se tallene til Good Morning Naug for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK. Fra vondt til verre for Good Morning Naug

Good Morning Naug 2022 2021 Endring i %
Omsetning 32,4 38,8 - 16
Driftsresultat - 0,8 1,3 -
Resultat før skatt - 0,8 1,4 -

- Det blir en god minus

Good Morning Naug-partneren forteller at i tillegg til færre og færre reklameoppdrag, så har også jobbene byrået vanligvis har gjort innenfor webutvikling og digital design forsvunnet. 

- Oppdragsmengden har blitt drastisk nedjustert, sier han.

- Hvor mye har byråinntekten falt i 2023? Er den halvert?

- Jeg har ikke endelig tall for hele året, men i siste kvartal nærmer vi oss nok en halvering.

- Lå dere an til et stort minusresultat i år?

- Det blir en god minus, sier han.

Good Morning Naug har vært partnerdrevet helt siden starten og noen av de største eierne har foruten Skylstad og daglig leder Helen Selberg Johansen, vært Eirik Fjellaksel, Thorbjørn Naug og styreleder Helge Onsum. I tillegg har også Jørgen Winsnes og reklameveteran Morten Kjærnes lenge vært med før de begge sluttet i byrået i fjor.

- Vi beklager at selskapet har vært nødt til å melde oppbud og tenker først og fremst på de ansatte og på våre kunder. Styret har jobbet hardt for å minimere tapene for våre samarbeidspartnere og kreditorer og heldigvis er kreditorlisten relativt kort, sier styreleder Helge Onsum til Kampanje.

Han legger til at han tross sin lange fartstid aldri har opplevd et tøffere marked. 

- Jeg har vært i kommunikasjonsbransjen i hele mitt voksne liv og har aldri opplevd så vanskelige tider tidligere. Dette rammer de fleste bransjer i Norge som igjen rammer vår bransje, sier Onsum.  

Tok over som styreleder:

Arkitekten bak fusjonen av de to byråene Naug & Venner og Good Morning var bransjeveteran Helge Onsum. Onsum har også vært styreleder for det sammenslåtte byrået. Her avbildet ved fusjonen i 2019. Foto: Eivor Eriksen.

Håper å finne en løsning med ny byråpartner

Mange kommunikasjonsbyråer har generelt lite egenkapital å skli på i tøffe tider og det hadde heller ikke Good Morning Naug-partnerne. Å selge byrået eller skyte inn penger var heller ikke noe alternativ. 

- Det er veldig få rike onkler der ute som har lyst til å gå inn i denne bransjen. Timingen var elendig. Det er også mange i Good Morning Naug som ikke har vært i arbeidslivet så lenge og det å putte inn penger selv når tidene er så vanskelige er forbundet med stor risiko og ikke noe du er lysten på. Selv om vi har troen på menneskene og byrået som sådan, så er ikke troen på markedet der akkurat nå, sier Skylstad.

- Hva har dere brukt de siste dagene til?

- Det vi jobber med nå er at vi vil prøve å se om det er mulig å redde noen arbeidsplasser. Vi er i dialog med kunder, men da i forhold til om vi kan finne en løsning sammen med noen eksterne partnere eller et annet byrå som vi kan bygge et businesscase rundt på de kundene vi har. Kundene har vært fornøyde med jobbene er gjort og er glade i menneskene så vi håper vi kan finne en løsning, sier han.

- Hva tenker du som en av lederne i byrået om at folk mister jobben når rett før jul?

- Det er vondt. Selv om vi som har stått i prosessen en stund har visst dette noen dager, så smerter det å gi en sånn melding til en så fantastisk gjeng. Jeg har vært i bransjen i 30 år og har aldri opplevd en så unik gjeng både som fagfolk, kolleger, mennesker og kamerater, sier Skylstad.

Nytt reklamebyrå til skifteretten – nå er det også god natt for Good Morning Naug