Morten Kjærnes (68) går av med pensjon og blir med det også Good Morning Naugs første pensjonist. 

- Det blir litt kjedelige og ensomme møter i pensjonistforeningen de første årene, men gratis rekesmørbrød skal man aldri kimse av, spøker han.

Kjærnes startet sin reklamekarriere for 32 år siden i DM-byrået Mortensen & Partners, som senere ble kjøpt av JBR McCann og ble til JBR Signatur, og deretter McCann Direkte.

I 1999 tok han en pause fra reklamebransjen for å jobbe som konsulent, men i 2005 ble han lokket tilbake til bransjen av Pål Trælvik Kjærnes i Bates Dialog. Her jobbet han i ti år før eieren WPP stengte dørene i Norge. Dermed oppstod byrået Naug & Venner, som senere ble fusjonert med Good Morning.

- Hva har vært den største endringen i bransjen på alle disse årene?

- Jeg har vært med på flere store omveltninger. Først da TV- og radioreklame kom. Det var stort. Så tok det ikke lang tid før internett kom. Men den største endringen jeg har vært med på er sosiale medier. Det er det ingen tvil om, sier Kjærnes.

- Hvorfor det?

- Det har redefinert hele måten vi kommuniserer på. Det har blitt mye vanskeligere å nå gjennom til kundene. Man snakker om ganske små klikkrater og responsrater, kontra gjennomslaget de store mediene har hatt. Det gjør det mye vanskeligere å lage reklame som treffer mange og som blir snakket om.

- Måler millimeter, ikke kilometerne
Morten Kjærnes er redd for at noe har fosvunnet på veien.

- Jeg som har jobbet med markedsanalyse i mange år synes det er hyggelig at ting blir målbart og dokumenterbart, men jeg savner de store linjene. Man måler millimeter, men glemmer å måle kilometerne, og det er fordi det er de små tingene som lar ser måle, mens de store tingene er vanskeligere å dokumentere. Det tar bort noe av det norsk reklamebransje har vært flinke til, nemlig å lage kreativitet som appellerer til publikum og blir en snakkis.

- Er du bekymret på vegne av kollegaene dine som skal holde faget ved like?

- Nei, overhodet ikke, men det vil være mye mer krevende. Da jeg begynte i byråbransjen kunne man ta på seg trollmannshatten og komme unna med ting som ikke var målbart. Det gjorde også at det var annonsører som turte mye mer, fordi det ikke var noen som arresterte dem for å gjøre spenstige ting. Det er nok mange annonsører som bruker både belte og buksesele fordi de er redd for å bli avkledd i neste styremøte når effekten skal dokumenteres.

Skal jobbe med vin
- Er du glad for at du slipper å være med inn i metaverset?

- Jeg synes faktisk det er mer spennende enn sosiale medier. Det er ikke derfor jeg slutter. Men i en alder av 68 år er det kanskje grei tå bruke tid på ting man har forsaket.

Én av de tingene er interessen for vin. Morten Kjærnes skal nemlig bruke litt tid som foredragsholder for vinimportør Palmer.

- Jeg har en stor vininteresse og håper jeg kan lære mer og kanskje lære andre mer om vin.

Kjærnes sitter på en aksjepost på 15 prosent i Good Morning Naug og har ingen umiddelbare planer om å selge seg ut.