Her er TV 2s nye hjemmebane - ruller ut 2.000 kameraer i tidenes sportssatsing

Skal strømme kamper både i toppen og i bredden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- «Hjemmebanen for norsk idrett» er den mest omfattende og spennende sportssatsingen i TV 2s historie, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen til Kampanje. 

Tusen automatiserte kameraer rulles i disse dager ut i Fotball-Norge som del av TV 2s store satsing på norsk fotball og idrett. Satsingen skjøt for alvor fart da det på slutten av 2020 ble klart at TV 2 sikret seg rettighetene til den norske seriefotballen for seks år til den nette sum av 4,5 milliarder kroner. Prosjektet går under navnet «Hjemmebane» og med på laget er også idrettsforbundene, teknologiselskapet MyGame og Amedia.

- Den rommer norsk fotball, håndball, ishockey, basketball, volleyball og innebandy, en betydelig del av folkebevegelsen norsk idrett. I TV 2 kjenner vi på en utrolig stolthet av å komme hjem til norsk idrett og en satsing som rommer både toppidrett og grasrot, alle aldre og Norge fra kyst til kyst, fortsetter Jansen Hagen. 

Allerede denne helgen går det et lite Hjemmebanen-startskudd på hovedkanalen TV 2. 

- På søndag markerer vi dette med en hel dag tilegnet nettopp Hjemmebanen på hovedkanalen TV 2 direkte. Vi sender fra ni om morgenen til halv sju om kvelden fra de fire store hallidrettene. Det forteller det meste om hvor mye TV 2 nå satser på Hjemmebanen og hvor dedikerte vi er til å løfte norsk idrett, sier Jansen Hagen. 

Les også: Vil samle all norsk breddeidrett i nytt TV-abonnement – her er TV 2-sjefens nye fremtidsdrøm

Vi får strømming av breddeidretten inn i kontrollerte former. Lars Setsa, MyGame

Skal strømme breddeidretten

Gjennom medieavtalen med TV 2, sikret også NFF seg en avtale om at TV 2 og deres teknologiselskap MyGame skulle strømme lokale fotballoppgjør fra alle de lavere divisjonene.

- Målet er å løfte engasjementet rundt norsk breddefotball. Sterk oppslutning rundt breddeklubbene er en forutsetning for god rekruttering til toppfotballen. Ved å tilby strømming av breddekamper over hele landet, skaper vi enda større entusiasme for breddefotballen, sier generalsekretær Karl-Petter Løken.

Daglig leder i teknologiselskapet MyGame. Lars Setsaa. er den som skal stå for utrullingen av de nye, automatiserte kameraene og tilby kamper fra breddesatsingene i norsk idrett slik at familie kan se kamper der yngste prestere på idrettsbanen. 

- Vi vil kun filme fra aldersklasse 15 år, og alle kan reservere seg uten å oppgi grunn. Vi har også lagt opp sikkerhetsløsninger som gjør at det ikke vil være mulig å skru på kameraene utenom organiserte kamper, sier Setsaa til Kampanje. 

- Hvor mange slike kameraer regner MyGame å rulle ut i forbindelse med denne TV 2-satsingen som jo som jo ikke bare handler om fotball?

- Vi regner med å rulle ut cirka tusen kamera som skal dekke Fotball-Norge, og tusen kamera til som skal dekke innendørssporten, sier han.

I og med at det er barn det er snakk om sier MyGame-sjefen at selskapet følger svært strenge personvernsløsninger og at kameraene er koblet til idrettens eget datasystem.

Les også: Oppstartsselskap kan knuse TV 2s fotballdrøm: - My Game er en lignende løsning som vi tilbyr

Flere tusen kameraer:

- Vi regner med å rulle ut cirka tusen kamera som skal dekke Fotball-Norge, og tusen kamera til som skal dekke innendørssporten, sier den nye daglige lederen i MyGame, Lars Setsaa.

Rundt 20.000 timer er konsumert

Den nye sjefen Lars Setsaa, som tok over jobben i MyGame tidligere i år, vil ikke bekrefte hvor store investeringer det er snakk om.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på konkrete tall. Vi gjør en investering nå, som vi har stor tro på at vil lønne seg på sikt, sier han.

Setsaa sier han «allerede nå ser at MyGame har flere abonnenter knyttet til de hallene som har kamera» enn hva selskapet tidligere har lagt til grunn.

- Vi vet også at det lenge er blitt filmet privat og uregulert på idrettsarenaer. Dette er et problemer både idretten og organisasjoner som Redd Barna har erfart. Men det betyr også at det er etterspørsel etter strømming i lavere divisjoner. Det vi gjør nå, sammen med Norges Fotballforbund og fem andre særforbund, er å få strømming av breddeidretten inn i kontrollerte former. Vi følger strenge retningslinjer for strømming av breddeidretten, utviklet av Norges idrettsforbund. Vi har også hatt veiledningsmøter med Datatilsynet for å komme opp med trygge og gode løsninger for personvern og datasikkerhet. Vårt mål er å gjøre strømming av breddeidretten både trygt og morsomt, sier han.

- Har dere i dag seere inne hos Mygame og hvor mange i så
fall har sett kamper via plattformen til MyGame?

- Ja, absolutt. De siste 30 dagene ble det konsumert nesten 20.000 timer
med innhold. Det er vi veldig fornøyde med så tidlig i prosessen, sier han. 

- Er tanken å integrere disse kampene også hos TV 2 Play og når vil det skje?

- Vi er allerede integrert i TV Play i dag, men man må ha et eget MyGame-abonnement for å kunne se kampene, sier han. 

Les mer: Amedia går inn med 45 millioner i MyGame - store underskudd venter det nye strømmeselskapet

- Løser et problem

Daglig leder i NFF Finnmark, Roger Finjord, sier strømmeløsningen er etterlengtet.

- I vår krets er det mange lag som har lang reisevei. Det går ut over publikumsoppslutningen. Det er mange som gjerne vil se kamp som ikke får sett kamp i dag. Det problemet løser vi nå. For oss er dette et veldig positivt tiltak, sier Finjord.

Norges idrettsforbund har sammen med MyGame og NFF laget strenge retningslinjer for når og hvordan det kan filmes. Kameraene er koblet til NFFs eget datasystem FIKS. Det er kun når en kamp er programmert på forhånd at et kamera kan slås på, og det må startes manuelt av en klubbrepresentant.

- I tråd med våre verdier har sikkerhet når det gjelder databeskyttelse og bruk av kameraene vært i fokus siden dag 1. Rask utvikling innen strømmeteknologi og uregulert bruk gjorde at NFF måtte handle. Strømming av idrett har hittil skjedd uten kontroll og helt vilkårlig via sosiale medier.  Nå settes dette inn i et helhetlig og regulert system. Det var viktig for oss å ta et standpunkt på nasjonalt nivå og sikre en god og sikker løsning på dette området, samtidig som vi bruker dette til videre utvikling av norsk fotball, sier Karl-Petter Løken.

Her er TV 2s nye hjemmebane - ruller ut 2.000 kameraer i tidenes sportssatsing