Amedia går inn med 45 millioner i MyGame - store underskudd venter det nye strømmeselskapet

MyGame får TV 2 og Amedia i ryggen. Men oppstartsselskapet til Harald Strømme må investere tungt de neste årene før de etter planen skal gå i pluss.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Knut Kristian Hauger

Harald Strømme, administrerende direktør og en av eierne i MyGame Group, kunne i går juble over å ha landet en storavtale med TV 2, Amedia og norsk fotball. Med automatiserte sportskameraer på over tusen fotballbaner over hele landet, skal selskapet MyGame dekke kamper i full HD-video og med høydepunkter, kampanalyse og trenerverktøy. Men tross storavtalen forventer Strømme negative tall i flere år fremover for oppstartsselskapet som ble startet i 2019. 

- Tapene vil øke før de synker, sier Strømme til Kampanje. 

For nå foreligger også de første regnskapstallene til selskapet som viser at selskapet har lagt ut på en reise som vil kreve mye kapital.  I 2021 gikk datterselskapet til MyGame Group, MyGame Norge, med et minus på i overkant av 20 millioner kroner. Det forklarer Strømme med at selskapet i fjor ikke hadde noen inntekter og store investeringene i kamera og teknologi. En del av inntektene selskapet genererer kommer også til å gå direkte til fotballklubbene og de mange klubbene og lagene som nå kan nyttiggjøre seg av den nye strømmeplattformen. 

- Forretningsplanen innebærer naturlig nok å gå med tap de første årene. Det er derfor vi nå har hentet penger, og det er også derfor det har vært avgjørende å få langsiktig rettighetsavtaler, sier han.

Foruten den store fotballavtalen på syv år, sitter MyGame med tiårige rettigheter til håndball og ishockey, seks år med basketball og volleyball samt rettigheter til innebandy. 

- Vi har en helt unik portefølje med rettigheter og inntektene vil begynne å komme allerede i år, sier Strømme. 

I MyGame Norges årsrapport skriver selsksapet at de forventer å bli positive først ved årsskifte 2024-2025.

- Et negativt resultat i 2021 var forventet og selskapet vil som følge av høye utviklingskostnader fortsette å ha negativt resultat i de tre påfølgende årene. Styret vurderer at forutsetningene for fortsatt drift er til stede og legger det til grunn for sin virksomhet, skriver MyGame Norge.

Les også: Amedia går inn på eiersiden av Strømme-selskap – sikrer seg storavtale med norsk fotball

Henter inn 70 millioner kroner

Torsdag denne uken kom det frem at selskapet til sammen skal vise 50.000 breddekamper på den nye strømmeplattformen. For å finansiere den videre utviklingen i MyGame, kommer MyGame Group til å hente inn 70 millioner kroner i en emisjon. Her har norske Amedia tegnet seg opp for 45 millioner og svenske Geltis for 25 millioner. Geltis er et svensk investeringsselskap som er ledet av svenske private equity Stefan Glevén, tidligere senior partner på EQT.

- Med den vellykkede emisjonen vi nå har lukket har vi tilstrekkelig kapital for en god stund fremover, sier Strømme.

Les også: Vil samle all norsk breddeidrett i nytt TV-abonnement – her er TV 2-sjefens nye fremtidsdrøm

Nå er planen er å restrukturere hele selskapet innen kort tid for å skille ut den norske virksomheten fra en større internasjonal satsing. Den norske virksomheten vil bli liggende i datterselskapet MyGame Norge, og det er her de norske mediekonsernene vil konsentere sitt eierskap.

Amedia vil kjøpe seg opp til 20,8 prosent, mens TV 2 vil eie 28,2 prosent. Tilsammen vil de to mediehusene eie 49 prosent, mens moderselskapet MyGame Group eie de resterende 51 prosentene og bli sittende som største eier.

Bak selskapet MyGame group finner vi de tidligere Discovery og TVNorge-kollegene Harald Strømme, Edvard Tveten og Bernhard Steen. Disse tre har startet et felles eierskap som heter AI sport som vil eie 64 prosent av moderselskapet MyGame Group. TV 2 har også sikret seg en post i moderselskapet og vil dermed kunne bli med på den internasjonale satsingen. 

Med den vellykkede emisjonen vi nå har lukket har vi tilstrekkelig kapital for en god stund fremover. Harald Strømme, daglig leder i MyGame

- Det er en styrke 

MyGame-gründerne er ikke redd for å bli overkjørt selv om de nå får to store norske mediekonsern med seg. Strømme ser på det utelukkende som positivt.

Les også: Oppstartsselskap kan knuse TV 2s fotballdrøm: - MyGame er en lignende løsning som vi tilbyr

- Det er en styrke å ha både TV 2 og Amedia i ryggen, både som medeiere og som samarbeidspartnere. Sammen skal vi skape Norges viktigste sportstilbud, og sørge for at publikum opplever en sømløs overgang fra en kamp i Jenter 16 til en PostNord-kamp eller en Eliteseriekamp, sier Strømme og fortsetter:

- Krysspromotering, abonnementssalg, redaksjonelt innhold og teknologi er områder der det vil være klare synergier. Jeg er veldig stolt over å ha fått med meg disse to inn i en liten start-up, og takknemlig for den tilliten og støtten de har gitt oss. 

Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, forteller at de ikke kommenterer innhold i deres kommersielle avtaler eller investeringer, men kan sier følgende til Kampanje på SMS:

- TV 2 har vært aktive i MyGame siden oppstarten, og kommer til å være en langsiktig partner for å bygge en plattform for norsk breddeidrett de neste syv årene.

- Hvordan tror dere at det blir å eie noe sammen med Amedia?

- TV 2 har en ambisjon om å skape én hjemmebane for norsk idrett, men dette kan ingen gjøre alene. Vi har stor tro på styrken i samarbeidet med Amedia. Deres kraft og redaksjonelle tilstedeværelse over hele landet, kombinert med TV 2s sportsposisjon, er et helt unikt utgangspunkt for å løfte oppmerksomheten rundt norsk idrett, sammen med idretten. Det er et samarbeid vi gleder oss til å komme ordentlig i gang med, sier Willand.

Les også: TV 2 blir seriemester i norsk fotball - overtar rettighetene fra Discovery for 4,5 milliarder

Samarbeider:

Sarah Willand i TV 2 og Anders Opdahl, konsernsjef i Amedia, skal samarbeide om norsk fotball de neste årene. Opdahl sier investeringen i sport og plattformen MyGame er noe som ligger hjertet til lokalaviskonsernet nært. – Det er en del av samfunnsoppdraget vårt og formidle store og viktige idrettsøyeblikk til hele Norge, sier han.

Amedia: - Kommer fra to ulike steder i mediemarkedet

Konsernsjef Anders Opdahl i Amedia sier det norske mediekonsernet har «en lang og stolt tradisjon for å stå nært idretten». Selskapet har de siste årene strømmet en rekke kamper på sine mange lokalaviser.  

- Men ny teknologi og økte forventninger hos brukerne gjør at det stilles enda høyere krav for å skape disse opplevelsene. MyGame har en løsning med kunstig intelligens og en egen plattform for breddeidretten som vi har en grunnleggende tro på, sier Opdahl til Kampanje.

- Har Amedia og TV 2 eid noe sammen noen gang?

- Ikke som jeg kan komme på her og nå. Men vi har i hvert fall eid TV 2. Men vi har et godt utgangspunkt og mange samarbeidsmuligheter. Vi kommer fra to ulike steder i mediemarkedet med Amedia som et papirdrevet mediehus og TV 2 fra kringkasting.

Hvordan samarbeidet rundt MyGame skal finne sted og hvordan det skal pakketeres og selges vil han ikke gå inn på. 

- MyGame har en egen forretningsmodell også har vi gått inn på eiersiden, så får vi se på hvilke kommersielle avtaler som vil komme fremover. 

- Investerer dere mye penger i dette? 

- Det ligger et veldig godt verdiforslag til grunn i MyGame som de er rustet til å løfte, så får vi da diskusjonen rundt investeringsbehovene lenger ned i veien dersom det skulle oppstå. Vi har stor tro på dette og klubbene vil sitte i igjen med en andel av omsetningen noe som er veldig bra. Dette er jo en digitalisering av dorullsalget i mange klubber. Det er moderne og fremtidsrettet og det bra for norske fotballklubber, det er bra for MyGame og det er bra for TV 2 og Amdia, sier Opdahl.

Her kan du se alle regnskapstallene for MyGame Norge i 2021. Alle tall i MNOK.Brenner penger i påvente av inntekter

MyGame Norge 2021 2020 Endring i %
Omsetning 0,0 0,8  
Driftsresultat - 21,8 - 3,1  
Resultat før skatt - 22,0 - 3,1  

Amedia går inn med 45 millioner i MyGame - store underskudd venter det nye strømmeselskapet