Hun kan ta over etter Thor Gjermund Eriksen – her er de mest aktuelle kandidatene til jobben som ny NRK-sjef

Også Aftenpostens sjefredaktør nevnes av flere som den største favoritten. - Av de klassiske redaktørene tror jeg Trine Eilertsen er først i rekken.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger, Dag Robert Jerijervi og Ragnhild Aarø Njie

Tidligere i høst ble det kjent at dagens kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, kommer til å gi seg som leder av landets største mediebedrift i løpet av neste år. Eriksen har imidlertid ingen bråhast med å gå av som NRK-sjef, men styreleder Birger Magnus har som Kampanje nylig omtalte startet forarbeidet i jakten på Eriksens etterfølger.

- På generelt grunnlag kan jeg si at styret vil være opptatt av å finne en person med gode lederegenskaper. Det er en sammensatt jobb der man som leder må kunne håndtere mange forskjellige situasjoner og utfordringer uten kanskje å være ekspert på noen av dem. For NRKs del går det på alt fra flytting til et nytt bygg og det å drive omstilling av store organisasjoner, til den daglige jobben som går på å lede en medieorganisasjon. Det er noen av hovedkriteriene vi vil være opptatt av når vi skal velge den riktige kandidaten, sa Magnus til Kampanje. 

I den forbindelse har NRK-styrelederen allerede gitt jobben med å lede rekrutteringsprosessen til den erfarne hodejegeren Heidi Wiggen i Visindi og utlysningsteksten er varslet å komme i januar.

Les også: Hun får jobben med å finne den nye NRK-sjefen – stillingen lyses ut tidlig neste år

I den anledning har Kampanje tatt på seg jobben med å snakke med en rekke kilder med god kunnskap og oversikt over mediemarkedet og de beste lederemnene i bransjen, for å komme opp med en liste over de mest aktuelle og best kvalifiserte navnene til å ta på seg en av Medie-Norges aller viktigste jobber. En av dem som står frem som en favoritt og med en svært tung CV og faglig kompetanse er Mari Velsand, leder av Medietilsynet.

- Det er alltid hyggelig å bli nevnt når det er snakk om spennende jobber, men utover det kommenterer jeg aldri spekulasjoner rundt ledige stillinger, sier Mari Velsand til Kampanje.

Se video med dagens NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen der han plasserer seg sekv inn i NRK-historien. 

Det aller viktigste er at personen evner å være en frontfigur for NRK og for Medie-Norge. Magne Lerø, Medier og Ledels

- Kan ikke være sist ut med å velge en kvinne

Det er ingen tvil om at Mari Velsand kommer til å være en favorittene til jobben når ansettelsprosessen starter for fullt neste år. Hun leder i dag et tilsyn som under hennes ledelse har blitt langt mer synlig og mer aktuell som premissleverandør for medieindustrien. Hun har også politiske kontakter og mye medieerfaring etter å ha vært både konserndirektør med regionansvar for mediehus i Amedia, programdirektør og distriktsredaktør i NRK, konsernsjef i Tun Media og sjefredaktør og daglig leder i Nationen.

Kilder Kampanje har snakket med trekker frem følgende for å beskrive kvalitetene til en ny NRK-sjef og det er «tung redaksjonell erfaring», «politiske kontakter», «innsikt i endringer i medievaner», «kjennskap til de digitale utfordringene» og «forståelse for den globale mediekonkurransen».

Velsand krysser her av på de fleste felter i tillegg til at hun også er kvinne, noe mange - med unntak av styreleder Birger Magnus - mener kommer til å være ett av de viktigste kriteriene.

 - Om en institusjon som NRK skal være sist ute med å velge en kvinne vil det være en katastrofe, sier en kilde med innsikt i det norske mediemarkedet til Kampanje.

Les også: Medietilsynet vil avvikle medieutvalg: - Svært sjeldent de ikke følger vår innstilling

Seiler opp:

En av dem som nevnes aller hyppigst som en mulig ny NRK-sjef er Aftenpostens sjefredaktør og administrerende direktør, Trine Eilertsen. Foto: NTB.

- Eilertsen en av dem som kan seile opp

De siste årene i norsk mediebransjen har det kommet opp en rekke kvinner i ledende stillinger, så det skal godt gjøres å ikke finne en håndfull gode kvinnelige kandidater. En av dem som flest peker på som en av de sterkeste kandidatene, ved siden av Medietilsynets Mari Velsand, er Aftenpostens sjefredaktør og administrerende direktør, Trine Eilertsen.

- Det er hyggelig å bli nevnt, men dette har jeg ingen kommentar til. Jeg har en utrolig spennende jobb som krever 100 prosent oppmerksomhet og bruker alle kreftene på den, sier Eilertsen til Kampanje,

Les også: Sist gang kuttet hun kostnader – nå skal hun jakte nye inntekter: - Det er en stor forskjell

Eilertsen har ifølge flere Kampanje har vært i kontakt med gjort en svært god jobb i Aftenposten og ledet mediebedrifter i både oppturer og nedturer. I tillegg har hun som både kommentator og redaktør kunnskap om det politiske Norge.

- Trine Eilertsen i Aftenposten er en av dem som kan seile opp. Hun har bred erfaring, hun har en økonomisk bakgrunn og av de klassiske redaktørene tror jeg hun er først i rekken, sier Magne Lerø, redaktør i Perspektiv og daglig leder i selskapet Medier og Ledelse og en som har fulgt norsk medieindustri og selskapsledelse i mange år.  

- «Må» den kommende kringkastingssjefen være en kvinne?

- Jeg tror folk vil synes det er fint hvis det blir en kvinne, men jeg tror ikke styret tenker på det. Jeg tror de tenker på hvem som er best kvalifisert, og så er det fint hvis det er en kvinne, sier han.

Av mannlige kandidater er det umulig ikke å nevne navn som dagens TV 2-sjef Olav Sandnes og tidligere Aftenposten-topp Espen Egil Hansen. Lerø derimot velger å heise opp dra frem en joker i tidligere statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

- Han er jo på vei inn i mediene. Hvis man tar kriteriene jeg lister opp, så scorer han på ganske mange av dem, sier Lerø.

Lerø mener «erfaring som toppleder i en stor og litt komplisert organisasjon», «dyp forståelse for politiske prosesserer» og «erfaring fra noe annet tradisjonell medier» er viktig.

- Det aller viktigste er at personen evner å være en frontfigur for NRK og for Medie-Norge. At han eller hun kan snakke om medier og medieetikk på en troverdig måte og samtidig fremstår som en av landets fremste mediestrateger. Det bør være åpenbart for alle at vi har riktig mann eller kvinne i stillingen, sier Lerø. 

Joker i NRK-jakten:

Torbjørn Røe Isaksen takket nylig ja til jobben som ny samfunnsredaktør i E24. Kan han bli aktuell som ny NRK-sjef? Ifølge Magne Lerø i Medier og Ledelsen kan ikke det utelukkes. - Han scorer på ganske mange av kriteriene, sier Lerø. Foto: NTB.

Mange kvinnelige nyhetsledere

Andre sentrale kvinner som garantert kommer til å stå på navnelisten er et helt knippe av nyhetsledere, der de som nevnes hyppigst er Dagbladets sjefredaktør og tidligere nyhetsdirektør i NRK, Alexandra Beverfjord, og dagens nyhetsdirektør i NRK og tidligere VGTV-sjef, Helje Solberg, begge med bøttevis av redaksjonell kompetanse, lederfaring og stor medieforståelse. Også TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække nevnes av flere kilder som Kampanje har vært i kontakt med. En som ikke har vært nevnt i spekulasjonene så langt er VGs nyhetsredaktør Tora Bakka Håndlykken. Håndlykken trekkes frem som svært talentfull og en medieleder som håndterte VG-krisen i 2019 på en meget god måte til tross for sin unge alder.

Magne Lerø mener det er en fordel dersom den nye NRK-sjefen også har erfaring med det administrative og markedsmessige.

- Ja, det er absolutt en fordel med publisistisk erfaring, slik at man både kan forholde seg til økonomi og marked. Man ønsker en medieleder med bred erfaring, men igjen - man må velge. Styret må tenke på hva som er viktigst og hvor mange kriterier personen de ansetter tilfredsstiller. De får ikke en som har alt, men de kan få en som har ganske mye, sier Lerø.

Andre kandidater som nevnes er den noe mer ukjente og interne NRK-kandidaten, Vibeke Fürst Haugen, som i dag er direktør for den største divisjonen Marienlyst, Schibsteds mediesjef Siv Juvik Tveitnes og Kjersti Løken Stavrum, som til daglig er leder av Stiftelsen Tinius, NRK.

- Jeg er veldig fornøyd der jeg er, sier Løken Stavrum til Kampanje.  

- Prates om det rundt lunsjbordene

Klubbleder Rolf Johansen i NRK forteller at valget av ny kringkastingssjef naturlig nok er noe som opptar de ansatte, selv om det er de færreste av dem som blir direkte berørt av det. Han påpeker at det tross alt er en minoritet av NRKs over 3.000 ansatte som har slått av en prat med dagens kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen.

- Det er klart det prates om det rundt lunsjbordene, i den grad det går an å prate rundt lunsjbordet i dag, men det er ikke et altoverskyggende tema, sier han til Kampanje.

Tidligere denne uken kunne Kampanje fortelle at rekrutteringsselskapet Visindi og prosjektleder Heidi Wiggen har fått jobben med å bistå NRKs styre i jakten på Eriksens arvtaker. Til syvende og sist er det imidlertid styret, med leder Birger Magnus i spissen, som står for ansettelsen. Der har de ansatte har tre representanter, og lederen av NRKJ, har noen tydelige krav på de ansattes vegne.

- Vedkommende må ha god kjennskap til det norske, internasjonale og globale medielandskapet. Den må kjenne til politiske prosesser og ha kunnskap til å manøvrere seg i det landskapet. Vedkommende må ha en sterk evne og vilje til å kunne samarbeide med medarbeiderne og deres tillitsvalgte om driften og utviklingen av NRK

- Vil erfaring fra mediehus være viktig?

- Jeg tenker at redaksjonell bakgrunn vil være viktig.

- Ser du kandidater internt i NRK som kan passe denne beskrivelsen?

- Jeg vil ikke gå inn og pukke frem enkeltnavn nå.

- Vil dere jobbe for å finne frem til en kvinnelig kandidat?

- Jeg tror alle ser at det ikke kler NRK at det aldri har vært en kvinnelig kringkastingssjef. På den andre siden mener jeg det er viktig for NRK og utviklingen fremover at det blir den beste kandidaten.

- Det kan være en mann?

- Ja, jeg mener styret bør ansette den beste kandidaten.

- Når håper du dette skal være på plass?

- Det tar den tiden det tar, om det blir påske eller sommer er ikke så viktig. Thor Gjermund Eriksen vil uansett styre skuta til ny kringkastingssjef er klar.

Hun kan ta over etter Thor Gjermund Eriksen – her er de mest aktuelle kandidatene til jobben som ny NRK-sjef