Thor Gjermund Eriksen har informert NRK-styret om at han vil fratre som kringkastingssjef i løpet av 2022, tre år før åremålet hans går ut.

- Jeg har hatt en fantastisk oppgave som leder for NRK i disse årene. Det har vært utfordrende, men jeg har elsket hver eneste arbeidsdag i NRK, sier Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding fra NRK.

- Om noen måneder går jeg inn i det tiende året som NRK-sjef. Jeg er ikke lei eller sliten av NRK, men jeg mener dette er riktig timing. Og så håper jeg at jeg etter hvert kan få brukt energi og erfaring på nye utfordringer, fortsetter han.

Les også: Klubbleder i NRK: - Ikke overraskende

Ble NRK-sjef i 2013
Eriksen hadde sin første dag på jobb som kringkastingssjef 11. mars 2013. Han kom fra stillingen som konsernsjef i Amedia og tok over jobben som NRK-sjef fra Hans-Tore Bjerkaas. Eriksens åremål ble forlenget i 2019 og han kunne dermed bli sittende som kringkastingssjef helt frem til 2025, men slik blir det ikke.

Styreleder i NRK, Birger Magnus, sier i pressemeldingen at Thor Gjermund Eriksen har vært en svært viktig og dyktig kringkastingssjef i en brytningstid for NRK.

- Han har evnet å skape entusiasme i organisasjonen og øke innovasjon og omstillingsevne, for å møte økt internasjonal, digital konkurranse. Betydelige effektiviseringstiltak er gjennomført, uten at de har gått på bekostning av seer- og lyttertilfredshet. Tvert imot er oppslutningen om NRK rekordhøy, sier Magnus, og legger til:

- Jeg vil også fremheve Thor Gjermunds evne til å skape en bred forankring for NRKs virksomhet og viktige samfunnsoppdrag. Arbeidet er gjort på en langsiktig og tillitvekkende måte.

- Ikke fornuftig
Tidligere i år pekte Eriksen på Ensjø i Oslo som plassering for NRKs nye hovedkontor. Nå mener han det er viktig at en ny kringkastingssjef kommer på plass i god tid før organisasjonen skal flytte på seg.

- Det er rett og slett ikke fornuftig, verken for NRK eller for meg, å gjennomføre et lederskifte akkurat når organisasjonen skal forberede seg til selve flyttingen og vi er midt i byggingen. Utgangspunktet for flyttingen er svært bra. Vi har et solid finansielt grunnlag for et nytt bygg, vi har støtte fra eier, Marienlyst er solgt og vi har kjøpt en super tomt på Ensjø, sier Thor Gjermund Eriksen i pressemeldingen.

Les mer: NRK flytter til Ensjø - betaler 800 millioner for tomta

Styret vil starte arbeidet med å finne ny NRK-sjef, og målsettingen er at en ny kringkastingssjef skal være på plass i løpet av 2022.

Thor Gjermund Eriksen vil fortsette som kringkastingssjef mens rekrutteringsprosessen pågår. I tråd med ansettelsesavtalen har han rett til inntil seks måneders lønn etter fratredelsen, fratrukket andre inntekter i perioden.