Coca-Cola best likt på Reklamebørsen - her er julefilmene vi likte best og minst

Tine, Extra, Jula, Posten og XXL er blant annonsørene som har forsøkt å sjarmere TV-seerne i reklamepausen i desember.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I år er det 100 år siden Coca-Cola først brukte julehøytiden til å markedsføre brusen sin, og det har selskapet markert med en storstilt ny reklamefilm signert Hollywood-regissør Taika Waititi, kjent for filmer som «Jojo Rabbit» og «Thor: Ragnarok».

I den storslåtte produksjonen blir vi med en far på hans strabasiøse ferd mot Nordpolen for å levere datterens brev til julenissen. Lite vet han at alt hun ønsker seg er mer tid med faren sin. Det er reklamebyrået Wieden & Kennedy som står bak 

Resultatet er blitt den best likte reklamefilmen for Coca-Cola som Mediacom har målt i Reklamebørsen de siste ti årene. Filmen er også den best likte filmen i Reklamebørsen for desember, der den slår ti andre reklamefilmer med et tydelig juletema.

Fire av ti oppgir at de liker denne filmen bedre enn annen TV-reklame.

- Coca-Cola lykkes godt med sin mer omstendelige vri på Coca-Cola-nissen, sier innsiktssjef Håvard Ose i Mediacom fast.

Filmen til Coca-Cola gjør det spesielt bra blant kvinner og blant de mellom 30 og 39 år. 

- Det handler nok om at Coca-Cola har en veldig spesiell plass for veldig mange spesielt rundt juletider, tror markedssjef Pål Strutz i Coca-Cola. 

- Vi er selvfølgelig kjempefornøyd med at denne filmen har klart å vise dette på en god måte, og med et budskap som kanskje er ekstra relevant i tiden vi er inne i nå, nemlig at det viktigste du gir er tiden din, fortsetter han.

Også for Coca-Cola har dette blitt en annerledes jul der de måtte avlyse sin årlige turné med juletraileren, kjent fra reklamefilmen «Holidays Are Coming» fra 1995. I fjor var traileren innom 21 norske byer, fra Tromsø til Oslo, men i år har den blitt stående i garasjen på grunn av smittesituasjonen i landet.

- Vi måtte jo det, og ikke med lett hjerte, men vi må tilpasse oss vi som alle andre, sier Strutz.

- Klarer dere å ha like stor tilstedeværelse i jula likevel?

- Det får vi svar på når målingene våre kommer i januar. Vi har selvfølgelig tilpasset oss og vi håper og tror at de aller fleste får med seg julebudskapet vårt i år også.

Extra god jul for lavpriskjede

Denne gangen møter Coca-Cola blant annet konkurranse fra Posten, som gjør det skarpt med sin alternative julenisse, som ikke er helt ulik den avtroppende amerikanske presidenten. Postens film «Make Christmas Great Again» er best likt blant menn og blant de mellom 15 og 29 år. Den er også den nest best likte filmen på tvers av alle målgruper, etterfulgt av Julas film på tredjeplass.

Extra har «bare» rundens femte best likte film, men når det kommer til oppmerksomhet og effektivitet, så er det ingen som slår lavpriskjedens spareglade naboer.

- Extra sine sparende naboer sparer også i jula, og igjen leverer naboene høy og effektiv oppmerksomhet, sier Håvard Ose i Mediacom.

Det nye reklamekonseptet til Extra er utviklet av reklamebyrået We Are Live og den første filmen i rekken klatret helt til topps på oppmerksomhet i august. Den plasseringen har den beholdt for året som helhet.

- Med godt under halvparten av medietrykket til august-filmen når ikke Extra like mange denne gangen, men om vi ser i forhold til trykk, leverer filmen temmelig nøyaktig like effektivt, sier Ose.

- Det er kjempegøy, sier markedssjef Kari Grothe Karlsen i Extra.

Hun forteller at det var naturlig å følge opp suksessen fra august med en julevariant og hun tror folk setter pris på julereklame uten koronafokus.

- Alle signaler vi har fått fra i vår forteller at folk veldig gjerne vil at det som kan være normalt, er normalt. Det er fortsatt veldig mye fokus på smittevernhensyn på andre flater og i butikk, men i disse filmene handler det om å ivareta merkevaren og fortelle folk at du gjør en billig julehandel hos Extra.

- Hvordan har julehandelen gått?

- Den har gått veldig bra så langt. Vi setter omsetningsrekorder nesten hver eneste uke.

Midt på treet for ny Tine-nisse

Selv om Coca-Cola og Extra er månedens kategorivinnere, er det passende nok Jula som stikker av med sammenlagtseieren i Reklamebørsen. 23 prosent både husker og liker deres film, og det er to prosentpoeng mer enn Extra kan skilte med, og tre prosentpoeng mer enn Posten.

- Jula er med for tredje gang i år og har vært blant de som har engasjert flest positivt hver gang. Årets julefilm fra Jula er også et klart skritt frem fra fjorårets julefilm, som noterte seg for julens høyeste andel negativ liking, sier Håvard Ose.


Håvard Ose noterer seg også at Tine ikke utmerker seg på Reklamebørsen sin nye, moderne og animerte nisse, som erstatter folkefavoritten og Gullrute-vinneren Fjøsnissen.

De første filmene om Fjøsnissen hadde både første- og syvendeplassen på listen over de best likte reklamefilmene i hele 2017. De leverte også høy og effektiv oppmerksomhet ifølge Reklamebørsen. Den nye Tine-nissen kan ikke vise til lignende resultater.

- Den nye nissen leverer godkjent oppmerksomhet og treffer relativt bra blant 50+ hvor den er nummer to på liking. Alt i alt blir det likevel «middels» med midt på treet score både på oppmerksomhet, effektivitet og liking, sier Håvard Ose.

Han mener den største utfordringen er at hele 64 prosent er indifferente til filmen, og som et resultat trenger den dobbelt så mange visninger for å bli husket. 

Les også: Reklameprodusent ut mot Tines vraking av fjøsnissen: - Forstår det ikke

XXL minst likt

På bunnen av Reklamebørsen i desember finner vi XXL, som nylig landet ny avtale med Anorak. Deres reklamefilm for desember er den minst likte av de elleve som er blitt målt.

Kun 18 prosent sier at de liker reklamefilmen bedre enn annen reklame. Det er fem prosentpoeng mindre enn DNB, som er på nest sisteplass. 

- Vi hadde jo håpet å gjøre det bedre i denne undersøkelsen, men samtidig er det litt tidlig å konkludere for vår del. Vi skal gjøre en grundig evaluering av julekampanjen på nyåret, og tar naturligvis med oss innsikten fra denne undersøkelsen inn der, sier markedsdirektør Kjersti Jamne i XXL.

Les også: Ny XXL-topp velger seg reklamebyrå: - Vi kunne tenke oss et nytt blikk på det kreative


Undersøkelsen er gjennomført av Mediacom i perioden 11. til 18. desember blant 510 respondenter i Norstats web-panel.

Coca-Cola på likingtoppen:

Disse annonsørene er blitt målt i årets siste utgave av Reklamebørsen. Her er reklamefilmene deres rangert fra best til minst likt.

Coca-Cola best likt på Reklamebørsen - her er julefilmene vi likte best og minst