Reklameprodusent ut mot Tines vraking av fjøsnissen: - Forstår det ikke

Produsent Guri Neby reagerer på Tine-ledelsens uttalelser og mener de har skapt et åpent mål for konkurrentene sine.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne julen satser Tine-konsernet på en helt ny reklamekampanje og en helt ny maskot. Fjøsnissen, som hadde sin debut i 2017 i skuespiller Gard Bjørnstjerne Eidsvolds skikkelse, og som vant Gullfisken året etter, er byttet ut med en animert «Tine-nisse» helt uten replikker. 

- Det var mange som likte den gamle fjøsnissen, men altfor få visste at det var Tine sin fjøsnisse, har Senior Brand Manager i Tine, Gro Haugen, tidligere sagt til Kampanje.

Filmene er også mye kortere enn tidligere. 20 sekunder på det meste, mot 90 sekunder for tre år siden. Markedsdirektør Richard Lawrence mener lange reklamefilmer kan koste mer enn de smaker.

- Forrige gang jeg lagde en julereklame var det en 60 sekunder lang reklamefilm for Cadbury som kostet én million dollar å filme. Der og da mente jeg den var vakker og fantastisk, men all markedsføring forteller oss at i flertallet av tilfeller hvor du trenger 60 sekunder på å fortelle en historie, så kommer du til å få en veldig lav avkastning på investeringen, sier Lawrence, som ankom Tine i 2019.

Les mer: Derfor bytter Tine ut fjøsnissen - målet er mer effektiv reklame

- En helt annen virkelighet

Uttalelsene får produsent Guri Neby i Einarfilm til å steile. Einarfilm produserte Tines filmer med fjøsnissen, som de lagde i samarbeid med reklamebyrået Try, og de står også bak en rekke andre prisbelønnede reklamefilmer. 

- Dette var ekstremt bra håndverk, særlig fra teamet i Try. Jeg har hatt lyst til å lage spillefilm eller TV-serie med fjøsnissen. Tine tok eierskap til hele den norske jula og de ga fjøsnissen en personlighet som gjorde at han fikk en fanskare. Nå er det et åpent mål å ta denne plassen for Synnøve Finden, Røros-meieriene eller Gilde, sier Neby til Kampanje.

Hun reagerer på konklusjonen til Tine-ledelsen om at fjøsnissen ikke klarte å bygge avsenderidentitet, og at mange ikke visste at det var Tine som stod bak filmene.

- Det var en helt annen virkelighet vi fikk presentert da vi hadde gjort første runde og vi skulle i gang med runde to. At man klarer å gjøre om på det på så kort tid, forstår jeg ikke.

«Fjøsnissen» var også best likt av alle 130 reklamefilmer Mediacom målte i Reklamebørsen 2017. 66 prosent av befolkningen sa at de likte den bedre enn andre reklamefilmer.

Tine: - Ser ut til at vi har lykkes

Guri Neby tror ikke noe på at Tine klarer å lage en god historie som folk kan relatere seg til på 20 sekunder, men understreker at de nye julefilmene også er bra håndverk. Det er Trys datterselskap Pol som står bak disse.

- Når konkurransen om oppmerksomheten er så hard og folk har så mye å velge i, har ikke Tine-direktøren et poeng i at lange filmer ikke er like effektive?

- Det kan være, men man skal bygge merkevare på lang sikt også. Det som er gjengs er at man lager ganske lange filmer, men med korte uttak i tillegg. Du må ha en historiefortelling i bunnen. Selvfølgelig kan du gå tilbake til «løp og kjøp» eller noe veldig enkelt, men på vegne av mitt virke, som noen som lager korte og lange filmer, vil jeg stille spørsmål ved det. Dette er et produkt vi skal ha inn i munnen vår og som vi har hatt en kjærlighet til, sier hun.

Produsenten er ikke den eneste som savner fjøsnissen. Etter at de nye julefilmene til Tine har kommet på lufta, er det blitt opprettet flere grupper på Facebook som ønsker seg den gamle nissen tilbake. I skrivende stund har de i overkant av 130 medlemmer.

Markedsdirektøren i Tine svarer slik på kritikken i en e-post til Kampanje:

- Jeg vil bare starte med å takke Guri for den flotte jobben hun har gjort for Tine over mange år. Fjøsnissen var godt likt, men vi som forbrukere koblet den ikke tett nok til Tine som merkevare. Derfor hadde vi behov for å etablere en egen Tine-nisse som kan brukes på alle våre kommunikasjonsflater, inkludert designet, og det ser det ut til at vi har lykkes godt med, sier Richard Lawrence.

Her kan du se den første filmen med fjøsnissen fra 2017:


Her er den lengste av de nye filmene fra i år:

Reklameprodusent ut mot Tines vraking av fjøsnissen: - Forstår det ikke